Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Cică grammar-nazis ar fi bolnavi

grammatical-pedantry-syndromeSper că îi știți pe cei care simt nevoia să corecteze toate erorile gramaticale ale celor din jur. În online sunt cunoscuți drept grammar-nazis.

Ei bine, am citit azi-dimineață faptul că aceștia s-ar părea că suferă de o boală denumită “sindromul pedanteriei gramaticale” (grammar pedantry syndrome), boală derivată/înrudită cu boala obsesiv-compulsivă (OCD-ul din engleză).

Am căutat un pic și proveniența informației pentru că părea genul de știre pe care ar scoate-o la iveală cineva care nu prea știe gramatică.
S-ar părea că informația inițială este dată de acest articol din 2012 al unui profesor (Dennis Baron) de engleză și lingvistică de la Universitatea din Illinois. Ceea ce într-adevăr, îi dă o notă de veridicitate.
Pe de altă parte mi se pare un pic suspect faptul că este singurul loc în care am găsit această informație, iar cercetătorii citați de el nu par a fi de găsit pe nenea google.

Așa că eu nu m-aș îngrijora prea tare chiar dacă s-ar putea să sufăr de o ușoară formă de “grammar pedantry syndrome“.

Ah, da, ți oricum nu reprezintă o scuză pentru cei care nu știu diferența dintre “decât” și “doar” și în nici un caz pentru olimpicii la română gen Maria Grapini care nu știu cum să folosească cratima la cuvinte gen sa/s-a , ați/a-ți)

, ,

One Response to “Cică grammar-nazis ar fi bolnavi”

  • coolnewz says:

    aveam si eu obiceiul asta cu citiva ani in urma, cind eram mai tinar si mai necopt, sa corectez cu rosu si eventual bold emailurile unor amici, cunoscuti, chiar prieteni care mai scapau cite una. :D M-am lecuit ca nu-mi era bine! :) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>