Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Eutanasierea copiilor

Zilele astea, una dintre știrile care mi-au atras atenția pe Facebook a fost cea referitoare la faptul că în Belgia s-a aprobat o lege conform căreia eutanasierea copiilor devine legală.

Mi-a atras atenția în principal din cauza faptului că vreo 4 -5 persoane din lista de cunoștințe de pe Facebook au dat share la (probabil) absolut toate articolele posibile și imposibile pe acest subiect ce înjurau “criminaliii” ce au putut să se gândească la așa ceva.

Acum, un subiect ca ăsta e destul de logic că o să creeze dispute. Pe lângă faptul că e vorba de eutanasiere, un subiect mai mult decât controversat din start, mai se adaugă și faptul că se aplică la copii.

Legea în sine se va aplica (și) copiilor care suferă de dureri fizice sau/și mentale imposibil de suportat și care nu pot fi ameliorare.
În acest caz, al copiilor, este nevoie de o analiză a unor doctori specialiști, consimțământul părinților și demonstrarea faptului că acel copil înțelege ce înseamnă eutanasia.

Deși această bucată cu înțelegerea eutanasierii de către copilul mi se pare aiurea și trasă de păr, sincer cred că m-aș situa mai degrabă de partea celor de acord cu eutanasierea.

Iar un motiv în plus și care ar putea suna puțin surprinzător pentru care aș fi pro-eutanasiere este dat chiar de către cei care au dat share la toate articolele împotrivă.
De ce? Păi când vezi atâta înverșunare împotriva eutanasierii motivată strict religios la care adaugi și faptul că majoritatea celor împotriva eutanasierii nici măcar nu au copii, deja știi că în general alegerea corectă este fix cealaltă.

De fapt și de drept ăsta a fost și motivul principal pentru care știrea în sine mi-a sărit în special în ochi și m-am decis să scriu un articol.
Pentru că, deși încerc să ader pe cât posibil la acea zicală cu “o să lupt să poți să ai o părere diferită de a mea”, nu pot să nu mă enervez când persoane care nu au copii și nu au nici o idee despre ce înseamnă să ai un copil vin și dau sfaturi despre ce ar trebui sau nu să faci pentru că ..”așa zice religia” sau “știu eu că așa e bine”.

În cazul ăsta punctual, ce știe genul acesta de persoană cât de greu îi este unui părinte să ia o asemenea decizie, ce înseamnă să îți vezi copilul cum suferă?
Pe mine mă apucă grijile când copilul meu are o răceală, nici nu pot să îmi imaginez ce e în capul unui părinte care trebuie să-și vadă copilul suferind în fiecare zi, care trebuie să hotărască dacă copilul lui moare acum sau într-un an doi.

Și atunci să vii tu care nu ai copii, nu ai nici cea mai vagă idee despre această realitate și să spui că e o crimă, că părinții unui astfel de copil vor arde în iad dacă iau o asemenea decizie?
Și normal că în acest caz Dumnezeu doar “le testează credința” și nu poate fi văzut ca un sadic ordinar al cărui drog preferat este suferința oamenilor.

Așa că, poți să fii pro sau contra eutanasiere din punct de vedere moral, etic și ce mai vrei. Dar când e vorba de copii, tu nu ești părinte, iar singurul tău argument e unul religios, mesajul meu pentru tine e următorul: mai taci (în…) din gură că n-ai nici cea mai vagă idee despre ce vorbești

, , ,

4 Responses to “Eutanasierea copiilor”

 • Eugen says:

  Mie îmi “plac” oamenii ăștia fiindcă sunt în contradicție cu orice logică.
  Sunt atât de categorici împotriva eutanasierii (în general) dar te-ar linșa pe tine, într-o anume conjunctură, fără să stea pe gânduri, dacă ai îndrăznit să le scuturi puțin convingerile și să ai o părere diferită față de a lor.

 • andreea says:

  de acord. mai ales ca multi nici nu isi iau timp sa citeasca legea. ei vad/aud doar eutanasiere si sar ca muscati de fund.
  copilul in cauza trebuie sa fie in stadiu terminal si sa aiba dureri insuportabile. asta inseamna ca oricum nu mai are decat maxim cateva luni (in cel mai si cel mai fericit caz). deci nu e ca si cum s-ar sinucide de placere, cu o viata plina inainte.
  iar ce nu intelege lumea e ca medicina paleativa – care este tratamentul default acum- face exact asta: te umple cu morfina pana intri in coma. adica traiesti, dar vegetezi pana iti cedeaza organele.

 • coolnewz says:

  @ andreea nemtoaica: isi iau timp! :)
  subiectul este mai degraba dificil prin insasi dificultatea de a fi in situatia respectiva. pe de alta parte, cei care se opun legii pedaleaza pe ideea abuzurilor, pe ideea ca POT exista parinti care stiu ca al lor copil nu se va face bine niciodata, dar s-au si saturat sa-l ingrijeasca si vor sa faca un ERASE and RESTART cu viata lor. Discernamintul copilului in astfel de cazuri … sa-mi fie cu iertare, dar nu stiu cum si cine ii poate explica asa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>