Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Socialismul păgubos?

Azi-dimineață Vlad Petreanu a scris un articol foarte bine văzut despre socialismul păgubos reprezentat de impozitarea progresivă propusă de onor premierul-deputat VV Ponta

Discuția asta cu impozitarea progresivă (sau nu) e veche și foarte lungă. Este cert faptul că această măsură este una socialistă. Dar nu mai este așa de sigur și că este păguboasă.

Sunt grămezi de țări care folosesc acest sistem de impozitare progresivă.  Aș putea spune chiar că majoritatea țărilor dezvoltate (din vestul și nordul Europei, SUA, Australia, Noua Zeelandă).
Că au făcut-o pe considerentul că poți rămâne cu destui bani sau poate pentru că pur și simplu sunt mult mai mulți săraci care votează e mai puțin important.
Important e că această impozitare socialistă funcționează. Și funcționează fără a nemulțumi (cine știe ce) pătura socială ce este impozitată în plus.

Eu personal aș fi mai mult decât bucuros ca în viitor să existe și la noi acest socialism păgubos cu  impozitare progresivă. Și cred că până și Vlad Petreanu nu ar obiecta împotriva lui.
DAR asta doar atunci când, o dată cu impozitarea progresivă, am beneficia cu toții și de condițiile din vest din punct de vedere al educației, al sănătății, al infrastructurii ș.a.m.d.

Și o să fiu de acord să plătesc acea cotă de impozit vehiculată de 35% doar când ea va fi la venituri de peste 2500 de lire pe lună ca în Anglia. Sau la peste 3000$ ca în Australia. Sau să plătesc 30% impozit pentru tot ce depășește 5000 euro pe lună ca în Finlanda.
Să mai continui sau ați prins ideea? :)

În concluzie, sistemul de impozitare progresiv, deși socialist și discriminatoriu, nu e neapărat și unul păgubos. Cel puțin nu la nivel macro. El poate fi unul de pe urma căruia o țară (o societate) poate progresa și poate oferi o soluție bună pentru întreaga comunitate.
Din păcate însă, implementarea lui în România în momentul de față nu ar fi decât o palmă în plus adusă celor care muncesc cinstit și își plătesc taxele.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>