Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Înc-o părere despre accidentul aviatic

Deja cred că știe toată lumea despre accidentul aviatic de ieri. Normal, cum toată lumea este expertă în a-și da cu părerea, hop și eu să nu lipsesc de la adunare.

Din ce am observat, deja s-au format două tabere:

 • cei care consideră o problemă găsirea supraviețuitorilor în mai mult de 6 ore și cărora li se pare că ar fi putut exista o organizare mai bună / mai rapidă
 • cei care fac mișto de primii, dându-și cu părerea că ceilalți își dau cu părerea dintr-o postură neavizată, nefiind toți specialiști în “search and rescue”

Ca să nu vă chinuiți prea tare, eu mă propun în prima tabără.
Mie personal și fără a afla nici o informație, 6 ore pentru a găsi supraviețuitorii și aproape încă o dată pe atât pentru a ajunge cu ei la spital mi se pare mult.
Și în cazul ăsta chiar aș vrea să fie ceva în neregulă. Să fie ceva ce se poate îmbunătăți.
Pentru că dacă asta-i tot ce se poate face cu cele mai performante echipamente, cea mai mare echipă de căutare și cea mai bună organizare și coordonare, viitorul nu sună prea roz.

Și acum să prezint și câteva informații care mi-au creat mie părerea (subiectivă, evident) că nu s-a făcut absolut tot ce se putea face și că ar fi existat și loc de mai bine, ca nivel al dotărilor sau/și al organizării:

 • survolul cu elicopterul nu s-a făcut din cauza ceții, dar nici nu exista un elicopter cu sistem FLIR (special pentru astfel de condiții meteo, deci cu șanse mult mai mari de a putea zbura atunci)
 • supraviețuitorii au comunicat poziția lor aflată cu Google Maps
 • câțiva oameni de la un club de offroad au plecat la 3 ore de la prăbușirea avionului și au reușit să ajungă cu mașina lângă locul accidentului
 • dupa preluarea primilor raniti cu o ambulanta, cea de-a doua ambulanta a ajuns la două ore dupa prima, ultimii răniți ajungând la spital la 12 ore după accident

Din aceste informații eu îmi permit să spun că, din punctul meu de vedere, există loc de mai bine.
Și poate, datorită unor păreriști ca mine care se dau “specialiști în telecomunicații și operațiuni de căutare și salvare“, data viitoare vor exista și mai multe dotări și un timp de reacție mai scurt.
Măcat cât să mai astupe gura unor neștiutori ca mine.

, ,

5 Responses to “Înc-o părere despre accidentul aviatic”

 • andreea says:

  pe ei i-a facut mama lor destepti si multumiti de toate. probabil ca prefera sa fie si ei “salvati” la fel in caz de nevoie.

 • [...] Aseară m-am uitat și eu la telenovela cu acel accident aviatic ce a avut loc în Munții Apuseni. În seara evenimentului n-am avut energie pentru tragedii și ieri subiectul nu a fost la modă la birou. Dar am văzut că toată presa se agita și am aflat că sunt păreri diferite în legătură cu cine este de vină. [...]

 • coolnewz says:

  de fapt … nu vad nimic rau in a ne da cu parerea. Asta este mecanismul prin care se formeaza ceea ce se cheama “curent de opinie”. Evident, cit de smecheri suntem cind o facem, si mai ales cit de suficienti, asta este alta treaba.

 • lee says:

  Offroadistii aia care au ajuns linga epava intr-un timp rezonabil, cu “masina” cum ai dorit tu sa subliniezi… alea nu prea sint masini. Sau cel putin nu masini oarecare. Articolul tau lasa impresia ca deh, oricine se putea lua sa mearga acolo cu orice masina de oras. Nu-i cazul. Evident, la intrebarea de ce nu are si status asa “masini” ar fi de dezbatut….

  • admin says:

   una dintre cele care a ajuns la 1km de locul accidentului era echipată stock, nimic special din punct de vedere off-road. Într-adevăr, chiar și așa nu se compară cu o mașină de oraș și nici nu a fost intenția mea să se înțeleagă așa ceva.
   Dar asta deja devine prea puțin important luând în considerare câte informații au început să apară azi despre greșelile făcute de autorități

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>