Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Poliția a început să lase amenzi în parbriz!

Un prieten s-a trezit astăzi (pe vestita nou-deschisă arteră din București Buzești – Berzei) cu următoarea foaie în geam:

Amenda politie in parbrizAcel art. de lege specificat acolo pare a fi cel care spune că o contravenție poate fi constatată și aplicată și în lipsa contravenientului, prin folosirea mijloacelor tehnice omologate.

Adică, pentru prima oară când văd eu așa ceva, poliția a început practic să lase amenzi în parbriz! (pt. parcare interzisă)

Asta pentru că, în urma acelei mici hârtii, ai doar două opțiuni mari și late. În primul caz poți să te duci la secția de poliție, unde îți primești frumos amenda (pt. parcare interzisă) sau dacă ai noroc doar un avertisment.
În al doilea caz ori îți iei aceeași amendă ori poți să ai ghinionul (ca proprietar) să primești o amendă mai mare pentru că, prin neprezentare, proprietarul nu a spus cine a condus mașina atunci.

Și în altă ordine de idei, dacă există cadrul legal de ce de-abia acum văd pentru prima oară așa ceva?
De ani de zile vedem doar mașini ridicate cu platforma la care amenda e uriașă și, pe deasupra, nici măcar n-ajunge decât într-o mică parte la stat.
În schimb, soluția asta cu amenzile lăsate în geam e ignorată aproape cu desăvârșire, deși este și mai civilizată și mai eficientă.

Să vedem în continuare dacă acest tip de amendă în geam rămâne doar o întâmplare ocazională sau va deveni norma, caz în care ar trebui să dispară hingherii de mașini.

, , , ,

8 Responses to “Poliția a început să lase amenzi în parbriz!”

 • andreea says:

  o foaie d-asta poate scrie orice smecher. doar daca are ceva date despre cine (politist, id, whatever) si cand a facut-o as lua-o in considerare.
  sper ca are asa ceva pe partea nefotografiata, altfel e invitatie la inselaciune.

 • gicuţu says:

  Și eu sunt de părere că nu-i o idee bună să lași mesaje de-astea în geam la mașină.
  Cum adică să-mi crească amenda dacă nu mă prezint ? Păi mașina era pe stradă, poate mi-a luat un trecător hârtiuța. Sau poate vine unul și-mi izbește mașina, și hârtiuța aia dispare. Sau poți găsi 1 milion de scenarii în care nu ai văzut hârtiuța.
  Nici nu contează ce-i pe spatele foii. Nici dacă vine prin poșta română nu e neapărat reliable.
  Înainte să-ți crească orice amendă, trebuie întâi să demonstreze că ți-au adus la cunoștință faptele. Mie, sincer, mi se pare o prostie.

  • admin says:

   Sper că știi ca asa se procedează în cam toate țările din vest. Și merge treaba mult mai bine fata de hingherii de la noi

   • gicuţu says:

    Da, știu, și eu am plătit o amendă lăsată în geam în Austria. M-am chinuit o grămadă să o plătesc, că erau taxele interbancare mai mari decât amenda. Amenda era 20 € sau 25 €, nu mai știu exact.

    Am plătit-o cam la 1 săptămână de la incident, DAR (ce-i drept la două luni) mi-a venit și acasă ceva hârțogăraie referitor la amendă. Și nu mi-a lăsat-o poștașul în cutie, a trebuit să merg la poștă după plic, și să semnez că am preluat plicul. Which seems fair. Not completely accurate, but fair !

 • coolnewz says:

  intr-adevar, cum zice si andreea, in poza nu se vede decit o chestie tiparita aiurea. Nici un antet, nimic, si chiar daca are si pe spate, prezentarea mi se pare cel putin dubioasa.
  in Germania iau frecvent amenzi din astea lasate in geam (poate prea frecvent!) pentru parcare si intr-adevar niciodata nu mi-a trecut prin cap sa nu le platesc ca apoi ar putea deveni chiar scump. Dar nu trebuie sa fac decit sa le platesc, nu trebuie “sa ma prezint de urgenta” nicaieri, cu atit mai putin in “cladirea veche” :) )

  • admin says:

   Pai aici problema e ca legea e facuta prost si asta-i o rezolvare romaneasca. Ca ei nu pot sa-ti dea direct amenda, trebuie intai teoretic sa afle cine-i ala care-a condus masina si a parcat aiurea.
   Si atunci iti lasa o foaie prin care te cheama la sectie. Daca nu te prezinti ei o iau ca si cum proprietarul nu a vrut sa spuna cine-a condus masina, deci primeste el amenda
   S-ar putea daca nu te duci la politie sa iti trimita intai si prin posta o foaie de genul asta, dar nu stiu sigur nimic

 • laur says:

  de fapt pe afara (dau exemplul bruxelului) amenda pentru parcare nu ti’o da polita ci primaria. si de fapt nu este o amenda de circulatie ci un “tichet de parcare” obligatoriu.
  astfel de “amenzi” se dau daca ai parcat regulamentar dar nu ai platit parcarea sau nu ai permis pentru parcare in zona respectiva.
  daca intr’adevar parchezi neregulamentar (blochezi circulatia sau pui in pericol traficul) iti vine acasa in posta amenda de la politie fara poza. pe foaie este un numar verde de telefon 0800… la care suni daca ai nelamuriri. iti raspunde o tanti’ care iti spune unde erai si la ce ora a fost contatata infractiunea (la fel de procedeaza si cu amenzile de radar si altele), te intreaba daca vrei poza pe mail (in caz ca esti colectionar) si iti povesteste ca daca te consideri nevinovat ce cai de atat ai.

  in ambele cazuri, “tichetul de parcare” de la primarie sau amenda de la polite exista un termen de plata. plata se face prin transfer bancar, nu trebuie sa te plimbi pe niciunde. daca nu platesti in termen, amenda se duce la un fel de casa de avocatura / recuperari creante in justitie. apoi astia incep sa te someze pentru o suma ceva mai mare pentru un termen, apoi si mai mare pentru alt termen. data tot nu platesti esti chemat in judecata cu mandat de aducere. mai departe nu stiu care e legea si cum te pot forta sa platesti.

  ideea este ca aici, in belgia, nu’ti ia nimeni permisul daca ai bani de amenzi. permisul este valabil pe viata si nu au sistem cu puncte. logica de educare este foarte buna. nu rezolvi mai nimic daca ridici permisul cuiva, mai bine ia’i banii. a ridica permisul este echivalent cu limitarea unor drepturi fundamentale (munca, libera circulatie, etc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>