Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Politică – o idee bună pentru vot

votatDin start, știu că ceea ce vreau este utopic, mai ales la noi în țară. Nici un partid nu ar fi atât de prost să își taie craca de sub picioare propunând așa ceva.
Dar o să las asta aici, poate cine știe peste niște (mulți) ani ar fi posibil.

În ultimul timp am auzit multă lume vorbind de “meritocrație” ca o alternativă la democrație din perspectiva alegerilor.
Să nu mai existe un vot universal, ci să voteze doar cei care “merită”, inteligenți, cu studii ș.a.m.d.
De sunat sună bine. Dar cum stabilești corect cine merită și cine nu?
Da, nu o lași pe coana Leana să voteze că are 2 clase și crede că Iliescu încă-i președinte. Dar unde tragi linia? Să voteze doar cei 12-14% care au facultate? Sau și ăia cu liceul?
Dar cu Dorel care n-a făcut decât 8 clase, dar are o afacere cu 100 de angajați ce faci? Că el, în prostia lui, s-ar putea să știe foarte bine contextul politic și să-l și intereseze mult mai mult decât pe cercetătorul cu 3 doctorate care n-a mai ieșit din laborator de câțiva ani.

Eu mă gândesc la o soluție semi-democratică și, din punctul meu de vedere, ceva mai potrivită decât ce avem acum:

Votul să rămână universal, dar să poată avea o pondere mult mai mare în urma unui test

Pe scurt

 • înainte de alegeri, toată populația dă (facultativ) un test de cunoștințe generale politico-economice.
 • n-ai dat testul sau ai luat sub 5 la el – votul tău rămâne neschimbat
 • ai luat 5-ul de trecere – votul tău valorează dublu acum
 • ai luat 10 – votul tău e de 10 (sau chiar 100 de) ori mai valoros acum

Vorbim practic de o încercare de educare și responzabilizare politică și economică a oamenilor care votează. Totul printr-un simplu test înainte de vot. (test care să fie făcut de o organizație apolitică cu audit extern)

Pentru a încuraja oamenii să dea acest test, se pot acorda și premii (nu foarte mari) celor care iau note mari. Asta ar reuși să îi impulsioneze puțin și pe cei cu venituri foarte mici pentru care 50-100-500 de lei chiar ar conta.

Ce s-ar rezolva?

Păi, și Dorel și Gigel pot să voteze în continuare, orice studii ar avea, votul rămâne universal. Dar votul lui Dorel poate să conteze și de zece ori mai mult decât al lui Gigel dacă are mai multe cunoștințe.
Iar la următoarele alegeri Gigel n-o să mai vrea să fie prostul satului care nu primește și el un ban aproape pe degeaba. Și nici să repete umilința de a-l auzi pe Dorel la crâșmă cum se laudă că votul său valorează cât zece de-ale lui Gigel.

Și dacă merge treaba, pe termen lung chiar și cei cu 4-8 clase vor fi în stare să înțeleagă ce-i aia separarea puterilor în stat, ce reprezintă inflația, cum îi afectează creșterea/scăderea unei accize sau a TVA-ului.
Moment în care măsurile ridicole de genul “vă creștem salariile cu zece lei, dar creștem toate taxele cu 10%” nu vor mai fi privite de nimeni ca realizări extraordinare. Adică așa cum se întâmplă acum.

Și în încheiere, ca un scurt exemplu despre ce ar putea conține acel test, o întrebare la care pun pariu că în acest moment nu ar răspune corect mai mult de 50% din populația cu drept de vot:

De cine sunt reprezentate cele trei puteri din stat:

a. Parlament, Biserica, Armata
b. Presedinte, Biserica, Armata
c. Președinte, Guvern, Justiție
d. Parlament, Guvern, Justiție

, ,

6 Responses to “Politică – o idee bună pentru vot”

 • Adi says:

  Sau sa ti se acorde puncte pe parcursul vietii in urma realizarilor. Ai terminat 4 clase, ai 1 punct. Ai luat bacul dar sub 7, ia d-aci 10 puncte. Ai luat peste 7, ia 15 puncte sa te lauzi cu ele la vot. Ai terminat facultatea? Ai 20 puncte. Si tot asa. Astfel votul tau va fi mai valoros ca al altuia. Si nu, punctele nu se cumpara cu bani. Binenteles, toate astea ar functiona daca am avea un sistem de invatamant bine pus la punct.

  In alta ordine de idei, utopie.

 • Dorel says:

  Raspunsul e c) ?

 • Eugen says:

  e. DNA, Serviciile de Informații, CCR

 • Eugen says:

  :) Lăsând gluma la o parte, din păcate ai dreptate. Puțini știu că sunt “3 puteri în stat”, d’apăi care sunt.
  Dacă intri și în detalii legate de atribuțiile fiecăreia deja mai votează doar o mână de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>