Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Mândru că sunt român?

mândru că sunt românArticolul ăsta vroiam să îl scriu de mai de mult, dar n-am avut timp.
Cu noroc se nimerește mult mai bine fix după 1 decembrie, ziua națională a României și aștept cu interes înjurăturile pentru el :)

Aseară, oriunde te-ai fi uitat, invariabil era aceeași placă “mândru că sunt român!“. Ei bine, pe mine mă zgârie pe retină și pe timpane această expresie și vreau să o discut puțin (pentru cine îl știe pe George Carlin, s-ar putea să li se pară cunoscută ideea)

Cum poți să fii mândru de ceva pentru care nu ai făcut absolut nimic? Pentru că pur și simplu s-a nimerit să te naști în România?
De ce nu te mândrești că ai 2 picioare sau că ai ochii de o anumită culoare? E aproape același lucru.
Mândru ar trebui să fii doar pentru ceva ce ai realizat prin propriile forțe! Poți să fii mândru că ai terminat o facultate grea, că ai crescut cum trebuie un copil, că ai făcut o afacere de succes. Nu că te-a născut cineva în această țară.

Ca să nu mai vorbim de faptul că în momentul în care mândria se rezumă la faptul că ești român, și eventual și asta doar pe 1 decembrie, sunt șanse foarte mari (din punctul meu de vedere) să fii doar un amărât mediocru care nu va realiza niciodată nimic de valoare.

Poți în schimb să-ți iubești țara, măcar e o alegere pe care o faci conștient.

Deși majoritatea românilor nici măcar patrioți nu sunt cu adevărat. Românul mândru patriot este de multe ori românul care își manifestă iubirea patriotică de țară cam în felul următor:

Futu-i în gură de bozgori că vor să ne fure țara.
Dar și pe americani cu tot cu jidanii lor care nu vor decât să fure tot ce se poate fura de-aici. Și pe comuniștii ăia care vor să ne ia înapoi sub jugul sovietic.
Și nu în ultimul rând, dă-i în aia a mamii lor și pe europenii ăștia împuțiți, ne spun ce să facem la noi în țară, ne fură terenurile și pe deasupra ne mai și bagă pe gât poponarii lor.

Asta crede românul mândru patriot că reprezintă iubirea de țară: ultra-naționalismul antisemit și xenofob.
Asta chiar dacă patriotismul reprezintă iubirea pentru o țară și pentru locuitorii ei, indiferent de origine și limbă, fără a se confunda cu xenofobia.

Și până la urmă de ce ar trebui să fiu mândru că sunt român, de ce să fiu patriot?

Ar trebui să mă mândesc cu realizările unor individualități precum Paulescu, Aslan, Poenaru, Vlaicu, Eliade, Brâncuși ș.a.m.d?
Da, foarte frumos, niște români care au făcut lucruri extraordinare. Lucruri pe care eu nu le voi face probabil niciodată. Dar nu pot să fiu eu mândru pentru realizările lor, e meritul lor, nu al meu. Iar ceea ce au făcut, au făcut mai degrabă în detrimentul decât datorită țării în care s-au născut.

Și dacă (eu) nu pot să mă mândesc cu realizările acestor individualități române, cu ce să mă mândresc?
România și românii sunt/au (în Europa):

 • ultimii în ceea ce priveşte dotarea cu băi a locuinţelor (Eurostat, 2011);
 • ultimul loc în ceea ce priveşte igiena (L’Oreal, 2012);
 • ultimii în ceea ce priveşte nivelul de trai (Eurostat, 2013);
 • ultimii la numărul de cărţi citite pe cap de locuitor (CE, 2013);
 • ultimii în ceea ce priveşte calitatea învăţământului (Bertelsmann Stiftung, 2010);
 • ultimii în ceea ce priveşte fondurile destinate pentru cercetare şi dezvoltare (Eurostat, 2013);
 • ultimii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie (CE, 2013);
 • ultimii la libertatea presei (Freedom House, 2013);
 • ultimul loc la capitolul autostrăzi (2013);
 • Cea mai scăzută speranţă de viaţă din UE (Econtext, 2012);
 • cea mai mare rată a mortalităţii infantile (“Salvaţi Copiii”, 2013);
 • primii în ceea ce priveşte numărul gospodăriilor cu wc în curte (CE, 2013);
 • primii la traficul de persoane (CE, 2013);
 • cea mai mare rată a abandonului copiilor (UNICEF, 2010);

Asta așa ca o scurtă spicuire dintr-un număr mult mai mare de topuri în care românii “excelează”.

Sau poate ar trebui să fiu mândru de faptul că de 17 ani românii au învățat să voteze răul mai mic sau găleata mai mare? (plus votatul lui Ilici în 90 și 92).
Asta împreună cu bravii români conducători ai țării aleși de poporul român: unul mai hoț ca celălalt.

Așa că, drept concluzie, sunt român, stau în România, dar nu sunt mândru că sunt român.
Și, mai mult decât atât, nu pot fi nici măcar patriot. Și nici nu voi fi atâta timp cât România va reprezenta doar o populație ghidată de principiile “las’ că merge și așa, poate-mi iese și mie ceva“, o populație care se mulțumește să-și astâmpăre foamea în loc să se străduiască pentru mai mult de-atât.

, ,

11 Responses to “Mândru că sunt român?”

 • Dorin M. says:

  Buna concluzia :)

  “o populație care se mulțumește să-și astâmpăre foamea în loc să se străduiască pentru mai mult de-atât”
  —–
  “Cunoscătorii ţării ne asigură că populaţia României nu este una ambiţioasă şi că în mod oriental-slav se mulţumeşte cu astâmpărarea foamei în loc să se străduiască să îşi asigure toate cele necesare. ”
  - http://www.george-damian.ro/ce-este-romania-si-ce-poate-deveni-ea-2396.html

  • admin says:

   Da, încă e valabilă concluzia nemților chiar și după atâta timp

  • Nautilus says:

   Păi aici e o mică-mică problemă politică, pe care absolut toţi liderii politici se străduiesc să o ţină sub preş: populaţia românească (sau un segment al ei) care caută şi altceva decât “să se mulţumească doar cu astâmpărarea foamei” devine de necontrolat.

   Cum spunea Frank Herbert în “Dune”: fremenii fuseseră convinşi timp de milenii că tot ce fac e sortit eşecului, până într-o zi când s-au trezit, au bătut cea mai renumită forţă militară din istorie şi au realizat că sunt puternici. Ce face un tip care a fost călcat în picioare toată viaţa şi într-o zi află că el reprezintă o putere?…

   În carte: au pornit un Jihad. În perspectiva românului: şi-au pierdut capacitatea de a-şi mai vedea lungul nasului. Precum Tonciu.

 • Roxana says:

  Eu aș lua-o pe asta cu „mândru că sunt român” ca însemnând ceva gen „mă simt bine când îmi declar apartenența la acest grup”. Inversul de la „Nu sunt cu ei! Am aceeași etichetă, recunosc… e accident genetic, m-am născut în aceeași zonă. Dar pe cuvântul meu că m-au educat alții!”

  Dar din păcate sunt mulți care înțeleg patriotismul exact cum spui. Mai ales naționaliștii. Am aflat zilele astea că o manifestare gen cea pe care o dai ca exemplu mai sus e catalogată drept „libertate de exprimare”. Asta ca să știi și tu. Nu-i frumos să le atragi atenția, că le încalci drepturile constituționale.

 • Alin says:

  Eu sunt mandru ca NU SUNT un cocalar retardat ! Dar mi-e rusine ca sunt roman, fiindca majoritatea romanilor sunt niste cocalari retardati…

 • cotos says:

  Corect spus. Problema e ca la noi iubirea fata de tara e prost inteleasa, dar nu te poti astepta la multe de la un popor care are ca idoli pe Tonciu si Salam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>