Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Incredibil, de bine în politică

Foarte pe scurt pentru cine n-are chef să citească prea mult:

Nu avem nici o șansă la politicieni care să facă treabă până când anumite concepții nu se vor schimba.
Iar asta va fi vizibil în momentul în care în presă vom vedea titluri ce se schimbă așa:

DIN “incredibil, acest politician face treabă”
ÎN “incredibil, acest politician a furat”

Dar să povestim și un pic mai pe larg, totuși, pentru cine are răbdare.

De când m-am apucat de acest blog am început să fiu puțin mai atent la știri și, în loc să le frunzăresc fugitiv, chiar să mai citesc din ele.

Concluzia pentru mine a fost una neplăcută. Asta pentru că aproape toate știrile care au vreo legătură cu politica sunt de rău: ce s-a mai furat și de unde, ce politician a mai făcut avere aiurea, ce lege idioată s-a mai dat, ce taxe au mai crescut.
Adică, mai pe scurt, toate știrile politice ne arată cât de proști și corupți sunt politicienii.

Și știți care-i cea mai nasoală chestie aici?
Nu e faptul că ne enervăm noi, nu e nici măcar că plătim alte și alte taxe și impozite din cauza incompetenței și furturilor lor.
Ci că, după acești mulți ani de zile în care în fiecare zi mai auzim de un politician care fură, cei care votează au ajuns la stadiul în care nici măcar nu mai concep posibilitatea ca un politician să nu fure.
Am ajuns la momentul în care românul mediu nu se mai gândește să voteze politicianul (măcar minim posibil) cinstit, ci pe cel care i se pare în acel moment că va fura ceva mai puțin.
Concluzia logică de aici – nu avem vreo șansă să fie cu adevărat mai bine, în cel mai bun caz o să fie cam la fel.

Ocazie cu care ajungem și la situațiile penale în care niște politicieni corupți și nesimțiți ajung chiar să fie apărați de către cetățeni doar pentru că, pe lângă furt, mai fac și ceva.
Gen primarul din Năvodari, pentru care au ieșit în stradă sute de oameni, mesajul gloatei fiind de genul “las’ că ăsta a făcut și ceva pentru oraș”.

Un primar care, când se plictisește, are astfel de răspunsuri pentru Claudiu:claudiu-vs-primar-navodari

Dar na, dacă a făcut și câte ceva prin oraș, doar n-o să ne supărăm pe el pentru atâta tot. Doar alții au furat milioane de euro și nici n-au făcut nimic.

Eh, din an în paște, mai apare și câte-o știre de genul acestora:

Străzi asfaltate, apă, iluminat public gratuit, camere de supraveghere stradale chiar şi internet wireless. Nu vorbim de Capitală sau de vreun municipiu mare, ci de o comună din judeţul Alba. Peste 15 milioane de euro din bani europeni au fost investiţi aici pentru ca locuitorii să beneficieze de cele mai bune condiţii. (sursa)

Probabil cel mai responsabil primar din România: pune pavele pe străzile comunei pentru că nu are bani să plătească muncitori.
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi Morodan, a spus că fostul edil a cumpărat pavele pentru a moderniza trotuarele pe patru străzi, însă în bugetul local nu există bani şi pentru plata lucrărilor. (sursa)

Știrea a doua e chiar de anul trecut, dar am văzut-o recent pe twitter pe undeva. Oricum, de atunci primarul respectiv s-ar părea că a mai făcut destule lucruri prin comună, se poate vedea chiar pe noua lor pagină de Facebook a primăriei Ghioroc

Din păcate, aceste știri cu politicieni care-și fac treaba, nu sunt implicați în nici un scandal și nu par a fi hoți (până la proba contrarie nici nu sunt) sunt și foarte rare și pe deasupra sunt și tratate ca ceva incredibil și nemaipomenit.

Așa că avem zece mii de știri cu politicieni care fură, și una-două “incredibile” cu politicieni care-și fac treaba pentru care au fost votați.

Și normal că e și un cerc vicios aici: ca să ajungă normalul la ordinea zilei și furatul revoltător, populația (și jurnaliștii lui pește prăjit) trebuie educată.
Cine ar trebui să facă asta? Politicienii hoți cărora le convine această situație.

Ar fi o idee dacă media s-ar concentra mai mult pe lucrurile bune făcute în politică și le-ar identifica drept normalitatea spre care trebuie să tindem. Că momentan singura reclamă pozitivă e cea pentru mondenități sau recorduri inutile.
Atâta tot că și presa e în mare parte arondată politic și preferă să se concentreze doar pe a înjura un partid sau altul.

Și din păcate situația nu se va schimba în bine încă mult timp de acum încolo.

Pentru a vă convinge, căutați profilul uzual al omului care merge la vot și vorbiți cu câteva persoane despre politică. O să vedeți că la 99% dintre ei “X fură mai puțin” sau “X fură mai mult” e singura constantă politică.
Ei nu acceptă nici măcar că există o minimă șansă să apară vreun politician care nu fură, darmite să facă și vreun efort oricât de mic să caute așa ceva.
Ei se mulțumesc să rămână la constanta “las’ că merge și așa, îl votez pe hoțul ăsta acum că poate de data asta fură mai puțin”

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>