Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Impozitul pe piscină

latrina de lux

Piscină pentru politicieni

Guvernul a anunțat introducerea impozitului pentru parcări și piscine. Cică e o nevoie pentru lărgirea bazei de impozitare deja existente, la care există “prea multe excepții”:

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, extinderea bazei de impunere fiind convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional. Impozitul va fi perceput atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin astfel de proprietăţi. (sursa)

Să lăsăm puțin parcările la o parte, că e puțin ambiguu acolo. Nu e încă foarte clar ce spații vor fi impozitate – spații fără nici o construcție, dar amenajate drept parcare pe teren viran, parcările supra/sub etajate sau/și chiar parcările din blocurile noi rezidențiale.

Să ne uităm la piscine. Câți români credeți că au piscine în România?
Luând în considerare că sunt mai puțini de 50.000 de români cu venituri de peste 1000 de euro pe lună, și 10 mii de piscine mi se pare o cifră imensă.
Dar hai să spunem că-s zece mii de piscine. Ce impozit poți să pui la ele? Luând în considerare că impozitul pe o casă e de câteva sute de lei pe an, nici ăla pe piscină nu poate fi mai mare.

Și atunci avem cât? Păi cu chiu cu vai poate ar scoate și ei din această impozitare vreun milion de euro.
Sau hai, să zicem că îl fac impozit pentru bun de lux. Iau 500 de euro pe an impozit pe piscină, față de cei 50 cât e la un apartament. Rezultă uriașa sumă de 5 milioane de euro la buget. Adică 0,000003 din PIB.

Rezultatul – zero pentru buget, încă un impozit pentru români. Că na, la câte impozite avem, ce mai contează încă unul în plus.

Totuși, eu spun că se poate îmbunătăți acest impozit pentru a strânge mai mulți bani la buget – budele din fundul curții să fie luate în calcul la impozitul pentru piscină.
Nu de alta, dar la câți se scaldă în rahat, în special politicieni, buda din fundul curții poate fi piscina ideală.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>