Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Campania “Biciclești” și românii deranjați

Campanie biciclistiCei de la Gândul, profitând și de vremea bună de afară, au reușit să îl convingă pe Oprescu să închidă circulația auto pe Kiseleff în weekend.
Scopul, destul de evident, promovarea transportului cu bicicleta sau chiar pe jos.

O inițiativă normală pentru orice țară civilizată și care încearcă o chestie simplă și logică – să audă și bucureșteanul care toată ziua e cu curul în mașină zicala că mersul pe jos face piciorul frumos.

Astfel, această inițiativă reușește să ajungă și prin ziare, și pe la tembelizor și să fie cunoscută de mai multă lume. Pentru că hai să fim serioși, tot ce se-aude la tembelizor în rest e ce-a mai făcut ștorfeta asistenta TV icsulescu, ce-a mai zis Băsescu/Ponta și ce crime/violuri au mai fost. Așa se mai aude și prin țară că e bine să mergi cu bicicleta sau, pentru cei mai tineri, e noua chestie cool frate.

Și, din aproape în aproape, poate se prind și primarii că din ce în ce mai multă lume ar vrea să aibă și posibilitatea mersului cu bicicleta și se hotărăsc să facă ceva în acest sens (pistele nefuncționale de zeci de mii de euro pe kilometru ale lui Oprescu nu se pun la socoteală).

Mie mi se pare logic în aceste condiții să susții astfel de inițiative. Chiar dacă nu merg cu bicicleta (am vrut, dar mai nou e cam contra-indicat din cauza unor probleme la spinare), nu pot să nu realizez că mai multe biciclete înseamnă mai puține mașini, deci mai mult spațiu și ceva mai puțină poluare în oraș.
Și poate în 5-10 ani chiar o să fie o diferență, că acum trebuie recunoscut că nu se vede. Dar trebuie început de undeva.

Dacă s-ar face un sondaj, probabil 99% ar zice că ar fi extraordinar să fie mai multe biciclete, mai puține mașini, să se meargă mai mult pe jos și așa mai departe. Însă totul până la un punct.
Adică până în momentul în care românașul nostru get-beget se trezește că are treabă prin București și n-are loc să-și plimbe mașina în weekend pe bulivard.

Eh, păi când românul are treabă și vrea să se plimbe cu mașina pe bulivard, pot să se ducă în aia a mamii lor toți bicicliștii și pietonii. Nu mai contează că se știa de blocarea bulevardului cu o săptămână înainte, nu mai contează că în restul săptămânii promovăm mersul pe jos sau pe bicicletă, nu mai contează nimic.
Pentru că în momentul în care românul nostru se simte deranjat de ceva, chiar dacă l-ar ajuta pe termen lung, va adopta tactica românească tip Caragiale – “Să se revizuiască, primesc. Dar să nu se schimbe nimic!

Și știți care-i partea cu adevărat ironică? Când vezi persoane d-astea supărate nevoie-mare că s-a închis bulevardul pentru bicicliști, dar care sunt în același timp primele la protestele pentru Roșia Montană unde, ghici ce, se duc să blocheze bulevarde.
Dar pentru Roșia Montană ne convine, e pentru binele țării și al tuturor. Bicicletele nu sunt pentru binele nostru decât așa foarte tangențial și doar când nu ne deranjează în vreun fel de la treburile noastre.

Double standard much?

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>