Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Mi-am luat SmartCard CI+/CAM de la RDS

Aseară, dintr-un imbold cam prostesc, m-am dus să îmi iau cardul de la RDS (am povestit ce-i cu el aici).
Cam prostesc pentru că era o coadă “puțin” cam mare. Adică vreo 40 de oameni la 8 fără un sfert seara, în condițiile în care programul RCS-RDS se termină la 9.

Totuși, m-am hotărât să stau vreo 10 minute să văd cum se mișcă, timp în care soția făcea niște cumpărături (am fost la sediul din Auchan). Surprinzător, în acele 10 minute coada s-a mișcat foarte repede, durând cam 2 minute de persoană și 3 ghișee.
Așa că m-am hotărât să mai stau, că o să dureze vreo jumătate de oră și n-aveam chef să vin iarăși în altă zi (când probabil oricum va fi ditai coada).
Greșeală! După ce m-am hotărât să stau la coadă, următoarele 5 persoane au stat  aproape un sfert de oră fiecare. Așa că, din acea jumătate de oră cât am preconizat eu că o să stau, s-a făcut mai mult de o oră.
Măcar am reușit să iau cardul. Nu de alta, dar era cât p-aci să stau la coadă degeaba, că am scăpat de-abia la 9 fără 5. Și mai aveam vreo 15 persoane în spate, din care măcar jumate au stat degeaba la coadă.

Cea mai mișto fază cât am stat la coadă – o băbuță (70+ ani) care a văzut coada și ne-a întrebat ce se dă. După ce i-am răspuns că e vorba de un card pentru televizor să nu mai folosească două telecomenzi, următoarea întrebare a fost aceasta:

Și, se dă gratis?

Cât p-aci să se așeze și ea la coadă. Că na, dacă e gratis să ia și ea unul. A fost cam supărată când i-am explicat că trebuie totuși să aibă un televizor mai nou de 1900 toamna și, după vreo 30 de secunde de gândire intensă, până la urmă a plecat.
În schimb, cei care stăteau la coadă chiar știau toți despre ce e vorba și își făcuseră din primele zile comandă pe site-ul rds.

Acum, cardul în sine și instalarea.
Nu pot să vă spun mare lucru despre asta – toată treaba a durat 5 minute cu tot cu făcutul a câteva poze.
Incredibil de mulții pași pentru instalare au fost următorii:

 • scos cardul din cutie
 • băgat în televizor
 • stat cam 1 minut, timp în care pe televizor a apărut un mesaj că se așteaptă autentificarea cardului în sistem
 • rescanat grila de programe (asta durează câteva minute, în funcție de televizor)

Și asta fuse. Spre deosebire de STB (decodorul original), am observat că mai există un mic posibil dezavantaj – lista de programe nu mai este ordonată de decodor, este cea pe care o face televizorul (alfabetic sau în ordinea frecvențelor).

În rest, cineva mi-a spus că ar exista și un oareșcare delay atunci când sunt folosite decodoarele vechi.
Dacă exista înainte la voi, acum nu mai apare. Eu nu am sesizat nici o diferență față de când nu foloseam nici un decodor.
Singurul mic delay la mine este la canalele HD unde uneori durează chiar și câteva secunde să apară imaginea (lucru care oricum mi se întâmpla și înainte). Dar cum eu nu am totuși cel mai nou televizor existent, s-ar putea la televizoare mai noi să nu se mai simtă.

Și câteva imagini cu obiectul în cauză:

, , ,

124 Responses to “Mi-am luat SmartCard CI+/CAM de la RDS”

 • cheloo says:

  Pentru toti cei care au doar CI la tv e pe riscul vostru, poate sa mearga sau nu… depimde de norocul vostru, cardul e facut pentru CI + spe ial cititi mai sus

 • MARIUS says:

  Salut,
  Am bagat cardul in tv si nu apare absolut nimic (nici in modul TV, nici in DTV)
  E posibil sa nu fie activata cartela?

  • admin says:

   3 posibilități: sa nu fie activată, să fie stricată sau să o fi introdus invers (cu spatele în față)

  • DIGI_Helper says:

   Te rog să verifici să ai posturi digitale scanate şi salvate. Îţi dai seama fiindcă atunci când apeşi butonul de listă canale apare numele posturil (eX: Digi24) şi nu C01, C02 sau S01 S02 etc.
   Cardul se autentifică doar când sunt posturi digitale scanate, rolul lui fiind doar pe parte de decodare-decriptare. Tv-ul trebuie să recepţioneze posturile digitale.

 • cheloo says:

  Pentru toata lumea cardul merge si pe’tv-urile cu C normal, nu neaparat c+, testat pe samsung 32d550

 • henrietta says:

  Cum pot sa ordonez canalele pe genuri de emisiuni nu doar alfabetic?

  • DIGI_Helper says:

   Avand CAM CI+, rolul lui e unul singur – DECODAREA posturilor codate ceea ce inseamna ca functia de ordonare a posturilor intr-o ordine dorita de tine se poate face din meniul televizorului.
   Indicat e sa citesti manualul de utilizare al televizorului in cauzl in care nu stii cum se procedeaza.

 • Sorin says:

  Buna,imi puteti spune cam in cat timp ve-ti avea pe stoc aceste carduri?Astept de o saptamana si n-am primit nici un semn.

 • Daniel says:

  Sa-mi spuna cineva in cunostiinta de cauza ce reprezinta functia Manager PIN CICAM din meniul principal Interfata Comuna a unui Samsung model 2014 . Mentionez ca nu este vorba de acel Control Parental . Operatorii RDS ma trimit la producator , iar producatorul la operatorul TV .

 • Bodnaru Costina says:

  Ai fost norocos ca ai gasit pe stoc… eu astept de 2 luni 2 ametite de decodoare hd… poate cand voi iesi la pensie o sa vad si eu hbo si hd… oricum sper macar ca rds va invata sa foloseasca un termen concret, macar aproximativ… dar mai multe sanse am sa castig la loto… si am ajuns sa cumpar o tona de cablarie, conectori si mufaraie in ideea ca tipu de la chiseu ne asigura ca in cateva zile il avem si depindeam de niste ajustari pentru a ne bucura de acele decodoare… eh 150 ron dusi pe apa sambetei… vb sotului important e ca avem potcoavele ne mai trebuie calul… si mai sper sa nu ajung la disperare sa fac un credit pt a achizitiona ultimul tv de pe piata si sa comand un cam… si dupa ala sa trebuiasca sa stau sa astept luni… e dureroasa asteptarea… in epoca obisnuintei de a avea orice, oricand, oricum…

 • Mihai says:

  In sfarsit am facut si eu rost de un SmartCard o porcarie sincer am o gramada de probleme cu el …merge cand vrea el si imi arata dintro data smart cardul nu este introdus,el fiind introdus si configurat o sa merg la rds si sper sa imi dea altul nou si sa nu mai intampin probleme de genul.Concluzia ? NU SE MERITA ! Mai bune sunt decodoarele Humax.Este parea mea nu ma criticati :D

 • Dan says:

  de cateva zile imi apare mesajul de actualizare a soft-ului CI , in ce consta aceasta actualizare?

 • Iliesi Ioan says:

  Buna seara poate ma ajuta si pe mine cineva la un LG3LH3000 am introdus cardul apare mesajul modul ci detectat dupa care o inf. ca tv nu e compatibil cu modulul insa pot intra in meniul tv ului si vad meniul cam ului chiar am actualizat si softwer ul insa desi am program debaza de la digi canalul digi film zice ca e program codificat daca a mai intalnit aceasta situatie si altii va rog un raspuns. Cu stima!

 • Iliesi Ioan says:

  Multumesc de raspuns intradevar doar CI scrie si pe tv insa il detectează si pot accesa si meniul cardului ma gândeam totusi am o sansa…..oricum majoritatea canalelor hd le vad cu exceptia digi film si tv 1000. Asta e il voi returna…..Multumesc oricum.

 • Lucas says:

  Sunt bune pe naiba decodoarele de la Humax! De cand mi-am luat smart tv 4k de la Philips,sunetul este decalat de imagine cu 1-2 secunde.Am facut si eu comanda de un smart card fantoma din ala si acum astept.Asta se intimpla numai prin decodor.Cand bag cablul direct in tv,merge brici.

1 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>