Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

România, țara cezarienelor

În orice țară normală și cu un sistem de sănătate cât de cât pus la punct, cezarienele sunt minoritare, procentul nașterilor prin cezariană fiind în general sub 20%.
Doctorii din aceste țări încurajează nașterile naturale și, pe cât posibil, nu fac operații de cezariană decât dacă este cu adevărat nevoie, excepțiile fiind foarte puține.

În Anglia de exemplu, de vreo 2 ani este permisă și nașterea prin cezariană la cerere. Dar asta doar după ce este consiliată de o persoană specializată, cum ar fi un psiholog.

Orice student la medicină învață încă din facultate că o operație de cezariană induce mai multe riscuri față de o naștere naturală și se folosește doar în anumite cazuri (copil care nu iese cu capul înainte, probleme de sănătate, diferență mare între dimensiunea copilului și a bazinului mamei).
Din acest motiv, doctorii sunt chiar obligați atunci când fac cezariene să scrie motivul clar pentru care a fost nevoie de o astfel de operație. Adică practic, o tonă de fișe cu diagnostice falsificate.

Dar România nu e o țară normală nici în acest domeniu. La noi, femeile vor cezariene, sunt încurajate să facă asta și uneori chiar forțate.

Despre femeile care vor să facă cezariană, nu mă bag…nu-s femeie, nu știu cum este o astfel de experiență.

Dar despre doctorii care propovăduiesc chestia asta se poate scrie.

Aici motivul este simplu – ginecologii (obstetricienii) români sunt recunoscuți într-o proporție măricică în general și majoritară în orașele mari drept o specie aparte de doctori. Chiar și de către colegii lor de breaslă.
Adică niște șpăgari leneși, comozi și de multe ori și complet idioți din punct de vedere al competențelor medicale.

Și ce poate să fie mai bine pentru un astfel de doctor decât să programeze o gravidă la cezariană în data X, la ora 10-11, fix după ce își termină liniștit cafeaua. Nu stă cu stresul că poate fi trezit noaptea sau când vrea să plece în concediu de vreo gravidă, și pe deasupra ia șpagă este recompensat și mai mult pentru treaba făcută.

Așa că, dacă dă peste o gravidă care vrea să nască natural (da, încă mai există și astfel de specimene), toate-s bune și frumoase până cu vreo lună înainte de termen.
Atunci apar subit posibile complicații. Copilul pare cam mare, nu se știe dacă are loc să iasă. Mama pare cam anemică. S-ar putea să se depășească termenul.
Și apare întrebarea inițial nevinovată “te-ai gândit la cezariană?”.

Asta mai ține o săptămână – două. Iar dacă viitoarea mamă tot vrea să nască natural, apare verdictul aproape implacabil din partea doctorului – copilul e prea mare și pe deasupra nici nu mai putem să așteptăm nașterea naturală că o să apară mai mult ca sigur probleme.
Moment în care evident că mama, dacă nu are niște cunoștințe solide în spate, începe să se panicheze și se programează peste o zi – două la cezariană.

Bine, mai e și oferta de inducere artificială a travaliului, tot programată evident. Chestie care, pe lângă faptul că e mult mai dureroasă, se și sfârșește de multe ori tot cu o cezariană.

Așa că, din cauza ginecologilor români extrem de profesioniști, procentul nașterilor prin cezariană este printre cele mai ridicate din lume. Noroc cu nașterile de la țară că mai scade puțin procentul.
Statistici nu prea există, nu de alta dar ăia de prin alte țări care fac statistici nici nu se gândesc să bage România în seamă, probabil fix din cauza acestor practici tembele.

Și, pentru o încheiere românească a acestui subiect, conducerea spitalului județean din Suceava s-a hotărât că e momentul să dea liber la cezarienele elective.

Femeile care vor să nască prin cezariană la Spitalul Judeţean din Suceava vor fi nevoite să plătească o taxă de 600 de lei.
Taxa de 600 de lei se impune doar pentru femeile însărcinate care nasc prin cezariană la cerere

A nu se înțelege din asta că toți obstetricienii sunt niște șpăgari proști care împing femeile la operații nenecesare. Dar sunt mult mai mulți decât ar fi cazul!

, , ,

6 Responses to “România, țara cezarienelor”

 • andreea says:

  hmm, trebuie sa intelegem un pic de ce femeile cer cezariene. pe vremea lui ceasca, nu exista nici un fel de asistenta medicala la nastere (adica era cineva langa tine, dar nema medicamente) si de multe ori femeile faceau complicatii, infectii, se rupeau peste tot, etc. si din cauza asta multe preferau sa dea un ban si sa faca cezariana decat sa se nenoroceasca.
  si paranoia asta se transmite din generatie in generatie. maica-mea nici acum nu vrea sa inteleaga ca nasterea naturala e mai buna decat cezariana. si la ce sistem medical avem si acum, poate ca e mai bine asa.
  desigur ca medicii prefera sa faca cezariana, dar cererea vine de la femei. daca femeile ar fi bine informate si ar cere natural, atunci medicul nu ar avea ce sa faca.

  educatie.

  • admin says:

   Pe langa educatie, problema e ca nu intotdeauna cererea vine de la femei. Si asta stiu din surse sigure, cu tot cu exemple din cazuri reale ale mai multor cunostinte.

   Plus, cu tot cu educatie, cand vine doctorul si-ti spune ca stie sigur ca e copilul prea mare (chiar daca la ultima ecografie copilul are pana-n 3 kilograme) si femeia prea aproape de termen , e cam greu sa nu il crezi.

  • dojo says:

   Eu sunt bine informata si nimic din ce am citit/auzit de la prietene nu ma face sa vad nasterea naturala ca singura solutie si cea mai buna. Am destule gagici care au nascut cu cezariana (una face acum al treilea copil), au fost super-incantate de intregul proces, s-au vindecat misto, copiii au fost alaptati din prima etc. Decat toata tevatura cu rupt apa, travaliu, sunat medicul la miezul noptii, epiziotomie (de care eu sigur nu as scapa, la cat ma stiu de ‘mare’), tot mai bine e sa ma nasca medicul intre cafeaua de 10 si 11. Daca asta ii usureaza si ei viata, io-s ‘all for it’ ;)

   • andreea says:

    @dojo, e problema si decizia ta si trebuie respectata. nu zic ca cezariana nu e buna, e uneori necesara, dar e pana la urma o operatie (zici tu acum ca refacut usor, dar sa vezi atunci ca nu e chiar asa usor) destul de invaziva (eu n-am nascut, dar am facut destule operatii ca sa stiu ca si una mica de rutina te da peste cap rau de tot, daramite cand scoate un omulet din tine). si sunt totusi destule femei care pot naste normal, fara probleme, dar care nu o fac pentru ca le e frica sau, cum zice vlad, sunt manipulate de catre medic.

    iti doresc o nastere usoara si un bebe sanatos oricum va veni pe lume!
    ah, si nu te stresa cu cafeaua medicului, ca asta e meseria lui, trebuie sa vina si la 3 noaptea daca e cazul.

    @vlad, da, aici e greu sa il contrazici. poti cel mult sa ceri o a doua parere de la un alt medic.

    • dojo says:

     Am facut deja 2 operatii pana acum, e drept la ochi, plus o excizie la inceputul anului. Toate cu anestezie generala. Nu am avut nicio problema. STIU la la cezariana refacerea e mai cu cantec decat la nasterea naturala, este probabil singurul dezavantaj pe care-l consider foarte important, dar cumulat mi se pare o alegere mai OK. Am discutat deja si cu doctorita mea si ea tot spre asta inclina (desi nu zice biata femeie ca nu vine la 3 noaptea sa ma nasca sau ca o deranjeaza nebunia in cauza). Vom vedea cum merge sarcina in continuare, dar probabil cam pe aici vom ajunge ;)

 • [...] gândeam inițial să răspun la articolul în cauză prin comentariu, dar mi-am dat seama că voi scrie ditai replica, așa că am furat ideea și-i [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>