Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Card CI+ (CAM) pentru televizoare la RDS

Victorie, RDS ajung și ei să folosească cardurile CI pentru televizoare, folosind standardul CI+ printr-un decodor NAGRA

Ce sunt cardurile CI+?

CI (și varianta sa mai nouă CI+) reprezintă o tehnologie numită Common Interface. Ea permite, în cazul unei televiziuni precum RDS-ul, oferirea accesului la programe condționat, în funcție de abonamentul clientului.
Poate fi folosit și pentru Pay-TV, ca în SUA, unde poți plăti ca să vezi un anumit canal între anumite ore (un anumit film sau eveniment sportiv)

Practic, RDS transmite pe cablu toate programele, pentru că nu poate transmite fiecărui client separat. Și atunci le trimite criptate.
Iar pentru a decripta semnalul ce ajunge în casă se folosește un dispozitiv ce știe să folosească acest standard CI (denumit CAM – conditional access module)

Ce aveam

Până acum se foloseau acele decodoare (SD sau HD), care vin împreună cu un card. Practic, doar acel card este cel ce se ocupă de decriptarea (decodarea) semnalui, aparatul în sine fiind un set-top box care nu are treabă cu decodarea.
Dar na, probabil a fost mai simplu pentru RDS să le spună așa ca să înțeleagă toată lumea.

Acele decodoare au avantajul principal că se pot folosi cu orice televizor. Plus că unele conțin și ceva memorie putând înregistra direct emisiuni preferate.

Dezavantajul îl știm cu toții – un dispozitiv electronic și o telecomandă în plus.
Din acest motiv, eu nici nu mi-am instalat decodorul că n-aveam chef să stau să caut 2 telecomenzi ca să pornesc televizorul.
Și cum aproape toate televizoarele mai noi au tuner digital integrat, toate canalele de bază se pot vedea și fără decodor. Așa că n-am pierdut mai nimic.

Acum, într-un final tragic (și la un an după ce a făcut și UPC acest lucru), RDS bagă și ei decodoare CI+ folosibile direct la televizoare.
Evident, asta nu merge pe orice televizor, trebuie să fie unul care are slot pentru card CI și are implementată tehnologia CI+. Asta înseamnă probabil ca televizorul să fie produs cel mai devreme în 2008.

Ce înseamnă asta?

Păi RDS îți dă un smartcard CI+, tu îl bagi direct în televizor și aia e.
Nu te mai chinui să legi încă un aparat la televizor și nu mai ești nevoit să folosești încă o telecomandă.
Singurul dezavantaj față de decodoarele existente e că nu vei mai putea înregistra programe (asta dacă nu ai un televizor care știe să facă și asta).

De când?

SmartCard-urile CI+ pentru televizoare vor fi disponibile începând cu 22 octombrie. Momentan se pot face un fel de precomenzi din contul de abonat de pe site-ul lor digicare

Comanda SmartCard CI pe site-ul RDS

Comanda SmartCard CI pe site-ul RDS

 

Rămâne de văzut dacă și cu acestea se vor mișca la fel de repede și bine ca și cu decodoarele HD sau stickurile de internet (adică așteptat cu lunile de zile după ele)

, , , ,

15 Responses to “Card CI+ (CAM) pentru televizoare la RDS”

 • kuzu says:

  Am intrat in posesia unui card CI +. La 2 zile dupa comanda online am primit un email in care am fost informat ca am 7 zile sa-l ridic!. Functioneaza perfect!

  • admin says:

   Norocosule, și mie mi-a venit mailul, dar degeaba. era o coadă infernală la sediul lor pentru carduri și am renunțat.
   Poate zilele viitoare

 • [...] dintr-un imbold cam prostesc, m-am dus să îmi iau cardul de la RDS (am povestit ce-i cu el aici). Cam prostesc pentru că era o coadă “puțin” cam mare. Adică vreo 40 de oameni la 8 [...]

 • nicu aurel says:

  am un card asemanator si problema este ca mi se tot reanranjeaza canalele .. mentionez ca am actualizarea din tv oprita.

 • Nicolae says:

  Salut
  Mi s-a spus ca pentru carduri trebuie sa-mi modific abonamentul si sa mai adaug extraoptiuni. E adevarat?
  A doua intrebare: voi mai receptiona canalele transmise analogic? (Sunt cateva locale) dar daca scot cardul din tv?

 • Tamic says:

  Salut ! Am comandat si eu un card in provincie, de vreo 2 saptamani. La telefon mi s-a spus ca ajunge la noi in functie de nr. de comenzi si stocuri (!?!) Adica s-a ridica intrebarea “da’ anu’ asta l-oi avea ?” La care n-au stiut ce sa raspunda… Voi in cat timp ati primit mailurile ?

 • Doru says:

  Am facut comanda de card CI+. Stiam ca dureaza max. 30 de zile. L-am primit in vreo 20 si ceva de zile. De ce? Nimeni nu-i asa de Prost sa aiba pe stoc 1 milion de buc. Daca nu le vrea nimeni, ce face cu ele? Ele fiind platite. RDS face suma comenzilor, pe tara, la data de azi. Logic, daca tu faci comanda main, nu esti inclus in comanda de azi! Nu poti fi asa dobitoc sa crezi ca aia fac comanda in fiecare zi…
  Am citi despre un CRETIN care , el, Tampitul, il vroia in 2 zile. Boul nici nu e in stare sa citeasca un mail! In mail scrie ca in 2 zile “te informeaza” despre comanda ta. Apoi o data pe saptamana, pana il primesti.

 • Alex ct says:

  MI-am luat azi card-ul de la rds, am un philips 42PFL3507H/12, NU MERGEEEE… :( (, dupa ce introduc cardul imi apare o fereastra in care scrie ca nu se poate autentifica …(cardul cred)… a mai patit cineva asa ceva?? este cardul de vina sau tv-ul meu???

 • NELU RADOI says:

  MI-am luat un card-ul de la rds, am un philips 45PFL5008K/12, receptionez posturile criptate, dar TELEVIZORUL nu mai functioneaza normal, a dezactivat functia de ,,pauza TV”(folosind o memorie externa-televizorul permite acest lucru) si inregistrarea unei emisiuni pentru vizionare cand ai timp disponibil. Ce trebuie sa fac sa folosesc si card-ul si functiile televizorului?

 • lucian says:

  am un lg 42la640s si deja prind undeva la 100 de posturi tv digitale 8 de radio si cele analogice daca iau cardul mai beneficiez de ceva posturi in plus sau odata cu cardul o sa am mai multe posturi HD?

 • FLORENTIN MARIN says:

  Salut,

  Sa inteleg ca pentru tv care au slotul CAM, dar sunt cu interfata CI si nu CI+, nu se mai poate face nimic, adica un upgrade cumva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>