Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Idioțenie la stat marca DGASPC

DGASPC este acronimul cam greu de reținut pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Nume lung și alambicat, la fel ca unele dintre procedurile lor tâmpite.

Pentru cine nu îi cunoaște, e vorba de acea bucată a statului cu care te întâlenești în momentul în care ai un copil și soliciți indemnizația pentru creșterea copilului, precum și  acea incredibil de mare alocație pentru copil (200 de lei până la doi ani, 42 după aceea).

Într-un mod oarecum surprinzător pentru o instituție a statului, primele contacte cu acest DGASPC au fost chiar umane.
Când am fost să depun actele pentru alocație am dat în primul rând peste o funcționară zâmbitoare (lucru rar în această branșă). Și nu doar atât, dar ea singură s-a oferit să îmi dea o listă cu toate actele necesare pentru a depunde dosarul de indemnizație.
Am fost impresionat și m-am gândit în sinea mea – uite mă că se poate și la noi!

Mi-am mai revenit un pic la realitate după ce am depus actele pentru indemnizație și am fost informați că prima plată va veni de-abia peste 2-3 luni.
Adică dacă faci un copil, părintele care stă acasă nu o să aibă nici un venit timp de 3 luni. Bine, știam deja acest lucru, dar când ți se spune în față cu atâta nonșalanță de la un reprezentant al statului nu-ți vine să-l iei în brațe și să-l pupi, chiar și când nu stai în acei bani.

Eh, și a venit și momentul în care soția s-a întors la muncă. Cu vreo săptămână înaintea acelui termen legal astfel încât să beneficieze și de acel stimulent oferit de stat (încă 500 de lei).
Normal, dus din nou la DGASCP de vreo 3 ori pentru toată treaba asta. Nu a durat foarte mult, dar oricum. Chestia e că prima oară trebuie obligatoriu să te duci în termen de 5 zile să declari reînceperea activității.
Deci în momentul în care te-ai întors la muncă trebuie să te duci și la ei să le comunici asta. Cu un pogon de hârțoage evident, că noi încă n-am ajuns în secolul 21 (nici în 20 nu sunt foarte sigur că am intrat).

Toate bune și frumoase. Până săptămâna asta când ne trezim cu o recomandată de la poștă.
Somație de plată de la DGASPC (din aia cu aveți X zile să plătiți sau vi se pune poprire pe conturi, executare silită ș.a.m.d.).
Motivul? Idioții viraseră pentru indemnizație toți banii pentru ultima lună de concediu. Și cum soția se întorsese cu o săptămână mai devreme în ultima lună, suma ar fi trebuit să fie mai mică.
Iar bomboana de pe colivă – mai trebuie să te duci și personal să le plătești banii la sediul lor.

Deci le zici că te întorci la muncă, ei îți virează două luni mai târziu mai mulți bani decât ar fi trebuit, iar după aia, din cauza greșelii lor, tot tu ești ăla tratat ca un mic infractor!

Romania, always surprising!

, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>