Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Ce e blocajul guvernamental din SUA

Government shutdown - fun

Government shutdown (via 9gag)

În SUA, după cum probabil ați aflat deja, tocmai a început un “government shutdown”.

Foarte pe scurt, asta înseamnă că legea privind bugetul nu a fost aprobată în timp util și, ca primă concluzie, o mare parte dintre angajații de la stat (peste 800.000) au intrat forțat în concediu fără plată.

Dar să vedem și mai pe lung ce este cu acest blocaj.

În primul rând cum s-a ajuns la blocajul guvernamental:

În principal este vorba de răfuieli politice între cele două mari partide americane: democrații și republicanii. Răfuieli politice din care singurii care au ceva de pierdut sunt cetățenii, în timp ce politicienii fac, aproape cam ca peste tot în lume, orice le trece prin cap.

De data aceasta răfuiala a pornit de la noua lege a sănătății propusă de către Obama, așa-zisa ObamaCare, practic o reformă uriașă în cadrul sistemului de sănătate american.
Discuția pe această temă este foarte lungă, dar pe scurt se face o trecere de la un sistem de sănătate privat în totalitate la unul care să conțină și o asigurare publică de bază de care să poată benefica aproape orice american.
Luând în considerare problemele din sistemul american de sănătate, de la distanță mie mi se pare un pas înainte (mai mulți oameni care să beneficieze de asistență medicală la un preț mai mic).

Dar nu tuturor li se pare o idee bună. Republicanii sunt foarte vehemenți împotriva acestei reforme, catalogând-o drept una comunistă și consumatoare nedorită de resurse.
Asta ca să nu luăm în considerare și faptul că Sarah Palin (republicană) afirma în 2009 că niște birocrați vor decide dacă unii pacienți vor mai avea dreptul să trăiască sau nu (bătrâni, handicapați fizic sau mental). Și, conform cu niște sondaje, încă sunt peste 20% dintre americani care cred această tâmpenie denumită Death Panel (a primit chiar și premiul de Minciuna Anului în politică)

Și deci ajungem la următoarea situație – republicanii sunt împotriva acestei reforme, democrații o promovează.
Anul acesta trebuia votat un buget care să ofere (sau nu) inclusiv banii necesari pentru reforma din sănătate.
Atâta tot că, spre deosebire de democrațiile europene, la americani cele două camere nu sunt conduse de aceeași formațiune politică – Camera Reprezentaților (să zicem un echivalent al Camerei Deputaților de la noi) este majoritar republicană, în timp ce Senatul este condus de democrați.

Iar bugetul trebuie aprobat de ambele camere. Și ele, în loc să se înțeleagă pe marginea bugetului, au făcut un ping-pong – republicanii scoteau banii pentru ObamaCare la o cameră, democrații îi puneau înapoi și retrimiteau legea la cealaltă cameră.
Și tot așa până a expirat termenul pentru aprobarea bugetului (la ei nu se poate să faci bugetul când ai chef după cum se întâmplă la noi).

Că or fi fost și polițe de plătit aici, că republicanii or fi vrut anumite alte legi să treacă pentru a o vota pe aceasta e partea a doua.

Ce înseamnă acest blocaj

Pentru că nu au fost în stare să se pună de acord și să voteze bugetul, s-a intrat într-o stare numită government shutdown.
Nu este nici prima oară și probabil nici ultima oară. Cu toate acestea, a trecut ceva timp de la ultimul astfel de blocaj – 17 ani, de pe vremea lui Clinton. Tot atunci a fost și cel mai lung astfel de blocaj până la acest moment – a durat 21 de zile.

În aceste condiții, datorită neaprobării bugetului, o mare parte dintre angajații sistemului de stat sunt trecuți în concediu fără plată, plus o parte care sunt obligați să vină la muncă fără a fi plătiți (din cadrul anumitor servicii esențiale)
Pentru anul acesta se estimează că sunt în jur de 800.000 de oameni care au intrat de ieri oficial în concediu fără plată, aproape jumătate fiind din cadrul Ministerului Apărării (Department of Defense)

Pentru a nu atrage un val și mai mare de nemulțumiri, Obama a dat repede o lege (chiar pe 30 septembrie) prin care personalul militar va fi plătit chiar în cazul unui blocaj guvernamental.

Impactul economic – în afară de problemele cu angajații neplătiți se estimează că SUA pierde în urma acestui blocaj minim 300 de milioane de dolari zilnic și poate duce, în cazul unui blocaj de o lună întreagă, la o scădere a PIB-ului pe ultimul trimestru cu 1,4 procente.

Evident, și bursele vor reacționa la acest blocaj, așa că mai sunt niște bani și aici (ce pot fi pierduți sau câștigați)

De asemenea, din punct de vedere teoretic, SUA poate intra în cazul unui blocaj mai lung de două săptămâni într-o stare de incapacitate de plată.
Totuși mie mi se pare așa ceva foarte puțin probabil, luând în considerare cât de mare și importantă este piața americană pentru creditorii ei.
Să lași SUA să intre în faliment (cam la asta se rezumă incapacitatea de plată) cam presupune să-ți tai singur craca de sub picioare. Chinezii cel puțin (la care sunt peste 20% din datoriile americane) cred că ar fi în stare să le dea bani și gratis, ar ieși mai bine.

Ce urmează

Republicanii vor acum să adopte bugetul pe bucăți, astfel încât să se poată ieși parțial din această stare.
Democrații nu sunt de acord, pentru că presupun faptul că o astfel de concesie va reprezenta până la urmă tăierea banilor pentru reforma din sănătate.

Așa că stau în continuare și se ceartă precum chiorii fără a ajunge la nici un rezultat. Până la urmă se speră că va fi unul mai deștept care va ceda (probabil nu pe degeaba) astfel încât să își aprobe și ei într-un final tragic bugetul.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>