Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Mitomania politică

Am ajuns să cred că mitomania este o calitate esențială pentru politicienii din România. Probabil se dau chiar și diplome pentru cât de nonșalant și cât de mult poți să minți.

Doar în ultimele două zile am avut ocazia să îl vedem pe premierul-deputat-copilot mitoman al țării venind din Finlanda ca să declare liniștit cu totul altceva față de realitate. Din păcate pentru el, de data asta chiar a stat cineva să îi divulge minciunile.
Tot el, doar o zi mai târziu mai se duce și pe la metrou prin Drumul Taberei să se plângă de cum e nevoie de 1,5 miliarde de euro și nu sunt destui bani. Acuma, că ăia 1,5 miliarde sunt de fapt doar 1 și nu sunt euro, ci doar lei nu mai contează. O minciună atât de mică nici nu se mai observă.

Și, în afară de el, azi aflăm și din Adevărul (după ce au mai spus și cei de la Kamikaze) despre incredibilul și inegalabilul consilier al lui Crin Antonescu, domnul Niels Schnecker.
Un om cu un CV atât de frumos încât ai fi fraier să îi pui la îndoială calitățile extraordinare. Mai ales când îl auzi povestind cu mult patos despre realizările lui ca pilot (de avioane) sau de când a fost consilier prezidențial în SUA.
Acum, că singurul lucru adevărat din CV-ul lui e că a lucrat pentru un italian condamnat la ceva ani de închisoare pentru corupție și legături cu mafia e mai puțin relevant.
De fapt, dacă stai puțin să te gândești, omul chiar e bun. Câte persoane cunoașteți care să fie în stare să spună astfel de povești cu atât de multă seninătate?

Iar partea cea mai proastă nu e că politicienii sunt niște mitomani (cei doi reprezintă doar cele mai recente exemple).
Nu, partea cea mai proastă e că nu există nici un impact negativ pentru ei. Nimeni nu îi taxează pentru minciuni. Ba culmea, oricât de crase ar fi minciunile lor, ei tot sunt crezuți și votați.

Și nu sunt votați de puțini. Uitați-vă cât de des apar politicienii la tembelizor. Uitați-vă ce audiențe uriașe au așa-zisele posturi de știri, de fapt instrumente de propagandă (gen antena3, b1, rtv).
Foarte mare parte din această audiență e formată din proști care iau de bune toate inepțiile doar pentru că li se pare mai antipatic X sau Y.

Iar când ai atâția proști care te cred când tu declari nonșalant că faci o autostradă suspendată (Oprescu) sau că salariile o să crească cu 50% sau că nu există criză (Băsescu) sau că o să avem investiții de 10 miliarde (Ponta), e normal să minți în continuare.
Pentru că aici suntem în România, adevărata țară a tuturor posibilităților. Țara în care legile și măsurile clare politice nu există sau nu contează, în timp ce minciunile sfruntate aduc voturi în plus, nu în minus.

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>