Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Roșia Montană, pesimism și optimism

Proteste Piata Universitatii - 15.09 (foto Cristian Vasile)

Proteste Piata Universitatii – 15.09 (foto Cristian Vasile)

Duminica aceasta am fost și eu la protestele organizate în București.
A fost prima oară că na, treabă multă, copil mic acasă, griji, treburi, socoteli. Scuzele uzuale pe care le găsește aproape oricine.

Dar duminică am vrut să mă duc la acest protest. Asta în condițiile în care îmi place atât de mult aglomerația că nici după concerte sau meciuri pe stadion nu mă omor. Dar de data asta am simțit nevoia să văd și eu cu ochii mei “hipsterii” de la Universitate. Să fiu și eu un mic hipsteraș care strigă de două ori câte ceva p-acolo.

De ce am simțit nevoia să mă duc? Pentru că este prima manifestare reală 100% a unei societăți civile aproape inexistentă în România în ultimii 20 de ani.
Pentru că, deși pentru mine problema Roșiei Montane nu este nici pe departe cea mai importantă a acestei țări, ea este o problemă. Este una din multele lucruri proaste ce se întâmplă în această țară din cauza politicienilor corupți până în măduva oaselor.
Și pentru că poate reprezenta începutul unei noi societăți românești: una care are curajul să transmită mesajul “nu vă mai tolerăm hoția!“, în loc să rămână la stadiul de “las’ că merge și așa”.

Și deci am fost la Universitate. Mulți oameni, mult mai mulți decât m-aș fi așteptat. Eu am făcut un calcul foarte aproximativ și mi-au ieșit peste 25.000 de oameni (am plecat mai devreme și am luat coloana de la un cap la altul, ieșind cam 1,3-1,5km pentru lungimea coloanei, 10m lățime și să zicem 2 oameni pe metru pătrat).
Mi-a plăcut. Și poate voi mai merge pentru că, după cum am spus, e genul de eveniment care poate rămâne în istorie. E păcat să-l pierzi.

Dar cam asta a fost stropul de optimism pe care îl aveam. Pentru că, după ce-am ajuns acasă și am pornit a mă gândi un pic (știu, e o chestie rară, dar mai fac și d-astea) nu mi s-a mai părut așa de roză situația.

Pentru că m-au izbit asemănările cu golanii din 1990. Chiar dacă eram prea mic atunci, încă țin minte ceva povești de atunci.
Uitați-vă la aceste mici paragrafe din pagina de Wikipedia ca să realizați cât de multe asemănări există:

Manifestațiile din Piața Universității sau „Golaniada”’ Hipsteriada sunt evenimentele de masă petrecute în Piața Universității din București . Inițiate din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice din România post-decembristă post-pedelistă, protestele vor fi (oare) oprite prin aducerea muncitorilor din mine în capitală pentru a îi forța pe participanți să renunțe?

În zilele care au urmat ocupării Pieței Universității, mii de oameni demonstrau zilnic convinși de faptul că cei care preluaseră puterea mimau democrația, iar după revoluție alegerile din 2012 nu se făcuse decât o rotație a cadrelor comuniste și securiste. Iliescu USL se înconjurase cu reprezentanți ai fostei nomenclaturi și în afara câtorva măsuri populiste luate de ochii lumii nu se făcea nimic.

Posturile naționale de televiziune și radio erau folosite exclusiv în interesul Puterii
O mână de oameni au blocat pe 22 aprilie 1990 Piața Universității, declanșând un fenomen considerat ca fiind cea mai amplă și spectaculoasă mișcare socială (din ultimii ani) a României.

Diferența politică este că acum nu e vorba de FSN preluând puterea de la comuniști, ci de FSN (USL) preluând puterea de la, ghici cine, FSN – aripa PDL de data asta.

Știți ce au realizat acei golani care protestau pentru ceva mult mai important decât Roșia Montană? Nimic!
Protestul a început pe 22 aprilie. Pe 20 mai au fost alegerile parlamentare la care FSN câștiga 67% din voturi. Pe 24 mai au fost alegerile prezidențiale – Iliescu câștigă cu 85%. Și rămâne președine și în 92. Mai e ales și în 2000. Acum își dă cu părerea liniștit despre alți golani în timp ce încă sunt destui care îl ascultă cu plăcere.
Acele proteste știți cum s-au terminat, cu mulți mineri veniți să restabilească ordinea în haosul creat de huligani. Lucru pentru care au fost chiar aplaudați de populația votantă.

Și atunci, gândind la rece și observând că acei golani nu au reușit, câtă speranță poți să îți pui în acești “hipsteri”?
Rațional, nu prea multă. Dar emoțional zău că-mi place toată hipstereala asta.

Și să încheiem într-o notă golănească:

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>