Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Adeverință taxa de mediu plătită și nerecuperată

Ah, ce-mi plac mie instituțiile statului și legile care le guvernează. În episodul acesta, să discutăm puțin despre ANAF.

Mai nou, de când cu noua taxă de poluare / timbru de mediu, ca să poți să înmatriculezi o mașină la mâna a doua și care a mai fost înmatriculată în România trebuie să faci dovada faptului că taxa a fost plătită și nu a fost recuperată. Încă o măsură birocratică de tot rahatul să te mai plimbi pe drumuri.

Dar cel mai frumos e pentru proprietarii care vor să își vândă mașinile vechi. Pentru că, așa cum e și logic, orice potențial cumpărător vrea să afle dacă respectiva mașină are taxa plătită și dacă a fost sau nu recuperată.
Și aici intervine distracția: tu ca proprietar al mașinii nu poți să depui o cerere ca să ți se adeverească faptul că taxa a fost plătită. Cererea trebuie să o facă cel care cumpără mașina, nu cel care o vinde. Mișto, nu? Ce contează că se interesează zece persoane de mașină, cumpărătorul e ăla care depune cerere să afle.
Și după ce te înțelegi până la urmă cu cineva, trebuie să stai ca prostul și să aștepți o săptămână (că atât durează eliberarea acelei adeverințe în cel mai bun caz), timp în care normal că te întrebi dacă nu cumva se răzândește cumpărătorul.

Ce-i drept există o soluție și la asta, deși majoritatea o află prea târziu: pui un prieten să depună cerere drept potențial cumpărător ca să primești acea adeverință să poți să o arăți cui e interesat (chiar dacă tot vor trebui și aceștia să facă acea cerere, dar ulterior)

Și cireașa de pe tort: deși nu scrie nicăieri în lege, pentru primirea acestei adeverințe că taxa de mediu a fost plătită și nerecuperată, ANAF îți cere și chitanța plății acestei taxe. Dacă nu mai găsești acea chitanță (ca mine de exemplu) sau dacă mașina a trecut pe la mai mulți proprietari, îți primesc totuși cererea dacă faci un pic de scandal (din nou ca mine) dar te anunță foarte voios că există o mare posibilitate să nu găsească dovada plății.

Deci, ca să se înțeleagă și mai bine: ANAF cere chitanța unei plăți la ANAF pentru care ANAF ți-a dat chitanța. Păi nu meritați voi pentru asta să o futem pe mămicuța voastră …(where the sun don’t shine)?

, , ,

2 Responses to “Adeverință taxa de mediu plătită și nerecuperată”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>