Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Și ce dacă avem legi?

lege-justitieCine a zis de SUA că e țara tuturor posibilităților probabil nu a văzut niciodată România.

Ieri am scris despre legile pentru câinii maidanezi, spunând faptul că există deja o lege care permite eutanasierea lor în termen de 14 zile de când au fost duși în adăpost dacă nu i-a adoptat nimeni.
Legea este 227/2002. O puteți citi în întregime aici dacă doriți să vedeți tot ce include.

Fiind o lege veche te gândești că există o posibilitate să fi fost abrogată. M-am uitat după păreri pe Facebook și la ce mai spune lumea, dar în același timp am căutat și eu frumos legile care au vreo referire la câini.

Aproape toată lumea a spus fie că legea este abrogată, fie că este neconstituțională. Dovezile fiind legea 9/2008 și articole de prin ziare din 2012 că legea câinilor a fost declarată neconstituțională.

M-am uitat .. din 2002 încoace există în total doar 2 legi amărâte în vigoare și care au legătură cu câinii. Legea 227/2002 care permite eutanasierea și legea 9/2008. În afară de ele mai există proiectul de lege din 2012 care a fost declarat neconstituțional și deci nu a devenit lege funcțională. Dar doar acel proiect a fost declarat neconstituțional!

Avem deci 2 legi.. cea din 2002 spune clar că maidanezii pot fi eutanasiați. Și o avem și pe cea din 2008 (care completează legea 205/2004).
Ce scrie în acea lege:

Art. 71. – Este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar.”

Hmm, deci aici cică nu ai voie să eutanasiezi animalele. Dar să citim întreaga lege. La articolul 1 scrie următorul lucru:

Art. 1
(2) Gestionarea populatiei canine fara stapan de pe teritoriul Romaniei se reglementeaza prin lege speciala.

Ce înțelegem din asta? Că pentru câinii fără stăpân se aplică o lege specială, alta decât legea din 2008.
Ce este legea din 2002? Titlul scrie asta:

Legea nr 227/2002 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan

Sunt două legi. Una este pentru câinii fără stăpân, una este pentru protecția animalelor și care specifică clar faptul că se aplică altă lege pentru câinii maidanezi. Chiar nu e atât de greu de înțeles.

Și, drept exemplu pentru confirmare, avem cazul primarului din Tulcea, cel care a eutanasiat câinii fix după această lege:

Atât societatea civilă, cât şi administraţiile locale se raportează greşit la Legea 9/2008, care interzice eutanasierea animalelor cu stăpân. Legea care reglementează gestionarea animalelor fără stăpân este 227/2002, unde eutanasierea este scrisă negru pe alb”, explică primarul din Tulcea (sursa)

Sunt doar două legi amărâte pentru această problemă și există un singur primar în țara asta care să le fi citit, înțeles și respectat.
În timpul ăsta Oprescu vrea să cheltuiască 4 milioane de euro pentru un referendum ca să ce? Ca după aia eventual să aplice legea deja clară și existentă?

Și acum, lăsând puțin la o parte problema câinilor, îmi pun și eu următoarea întrebare: dacă pentru o situație există doar două legi (îndeajuns de clare aș spune eu) care fac referire la ea și tot nu le știe aproape nimeni, ce se întâmplă cu situațiile pentru care există mai multe legi? Probabil se aplică doar aia care produce mai mulți bani în buzunar.

Deci cam asta e și cu legile în România. Le avem, dar le avem de pomană. Dacă cineva vrea, aproape sigur poate găsi o lege care să îl ajute și care să fie îndeajuns de ambiguu formulată încât să pară că se aplică situației lui.

, , ,

3 Responses to “Și ce dacă avem legi?”

  • Eugen says:

    Sa vezi ce distractie va fi cand, dupa referendul (adica dupa cheltuiala) vor sari ONG-urile de cur in sus si vor bloca aplicarea deciziei luate la referendum.
    Macar cu ocazi asta ne va vizita Brigitte Bardot iar :) … pacat ca nu mai e tanara.

  • Stefan.H says:

    Oprescu vrea referendum ca sa vada cati votanti si-ar pierde daca ar intra in caini. E un sondaj electoral pentru propriul interes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>