Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Pași înmatriculare auto

inmatriculare auto - ford focus Că tot am trecut prin această experiență, am zis că nu ar strica un mic ghid pentru cine are nevoie să înmatriculeze o mașină și nu vrea să piardă zece ani făcând chestia asta.

Punctual o să fie vorba de pașii necesari pentru înmatriculare auto nouă în București de anul acesta, din 2013 (acum și 2014), dar ghidul e valabil și pentru restul țării și în cea mai mare parte și pentru mașinile second.
Iar dacă nu aveți timpul sau nervii necesari pentru birocrația românească, puteți să  rezolvați toată treaba și mai rapid, (aproape) direct din fața calculatorului, apelând la serviciile de înmatriculări auto ale unei firme specializate (contra unei sume de bani, normal)

Documente necesare de la vânzător:

 • cartea mașinii
 • factura de cumpărare a mașinii (mașină nouă) sau contractul de vânzare-cumpărare (mașină second)
 • certificat de conformitate a autoturismului (nu și dacă e vorba de leasing)

În cazul unei mașini second-hand vă mai trebuie și un document de la vânzător că are taxele plătite

Primul pas - securizarea cărții mașinii

În funcție de unde ați luat mașina, acest pas poate fi făcut chiar de către dealer. Dacă dealerul vă dă cartea mașinii fără a avea deja folia de securizare pe ea, înseamnă că trebuie să faceți singuri acest lucru, cu un drum la RAR.

Eu am scăpat de pasul ăsta, primind de la dealer cartea mașinii direct securizată, dar dacă trebuie făcută securizarea, în București se poate face fie la R.A.R Grivita (Calea Griviţei, nr. 391A, sector 1), fie la R.A.R Voluntari (Str. Bârsei nr.1, com. Voluntari).

Acte necesare securizare carte mașină:

 • buletin (carte de identitate) proprietar – original și copie
 • factura de achizitie a autoturismului – original și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie
 • certificatul de conformitate al autoturismului – evident, și originalul și o copie

Pasul 2 – calcularea timbrului de mediu

Următorul pas care trebuie făcut la rând este să mergeți la ANAF pentru calculul timbrului de mediu (taxa de poluare), să vi se spună oficial cât aveți de plătit.

Sediile ANAF unde trebuie să vă duceți pentru asta le găsiți pe site-ul ANAF aici. Dar mai bine mai întrebați, nu de alta dar pentru sectorul 3 de exemplu este greșit. Pentru timbrul de mediu, în sectorul 3 pe Calea Moșilor trecută pe site timbrul de mediu se calculează doar pentru persoane juridice. Pentru persoane fizice trebuie să vă duceți în sediul din Lucrețiu Pătrășcanu.

Când ajungeți la ANAF trebuie să vă duceți la inspectorul pentru persoane fizice corespunzător numelui vostru. Nu de alta, dar dacă întrebați la informații sunteți trimiși aiurea în cu totul altă parte (eu cel puțin așa am pățit)

 Acte necesare calcul timbru mediu:

 • Cerere de calculare timbru de mediu (o puteți downloada de aici – pdf sau doc editabil)
 • factura de achiziție a autoturismului – și original, și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie
 • buletin, original și copie

Dacă vă duceți dimineața (programul începe la 8:30), în funcție de cât de mare este coada la inspectorul vostru, toată treaba durează între 5 minute și o oră. Oricum, puteți scăpa fără a întârzia prea mult la serviciu și a fi nevoiți să vă luați o zi de concediu (la mine a durat toată treaba 20 de minute pentru că am ajuns înainte în altă parte unde am dat de o incompetentă care nu înțelegea ce vreau)

După ce depuneți actele, durează teoretic maxim 2 zile lucrătoare să vină hârtia cu calculul taxei, practic la sectorul 3 am fost chemat după 4 zile. O să vi se spună cât durează când depuneți actele.

Plata timbrului de mediu – după ce expiră termenul dat înainte, mergeți să luați hârtia cu valoarea taxei de mediu și o plătiți la casieria din aceeași clădire. Pentru asta aveți nevoie doar de buletin, surprinzător nici o copie nouă după documente.
Și cu asta ar trebui să scăpați în mai puțin de o oră – la mine a durat cam un sfert de oră.

Cu ocazia asta o să vă și distrați cu aparatul birocratic românesc – la casierie îi dați hârtia unei persoane, ea bagă datele în calculator și scoate chitanța la imprimantă. Dar nu vă ia și banii. Nu, îi dă hârtia altei funcționare care stă fix lângă și doar aceea încasează banii. Doi oameni ca să plătești o taxă, altfel nu se poate.

Evident, asta nu este destul. Mai trebuie să treceți și pe la DITL (Direcția Taxe și Impozite Locale). Acest lucru puteți să îl faceți oricând, chiar și înainte de a merge să faceți calculul timbrului de mediu.
Recomandarea mea, pentru a dura toată treaba cât mai puțin, este să faceți asta după ce ați fost să vă calculeze taxa, într-una din zilele în care așteptați să vă vină hârtia cu suma pentru taxă.

La DITL trebuie să mergeți pentru a lua mașina în evidență și să vi se calculeze impozitul pentru ea. De asemenea, dacă aveți cumva datorii, o să trebuiască să vi le plătiți pentru a primi actele necesare.
Pentru sectorul 3 puteți afla centrul în care trebuie să vă duceți direct pe site-ul lor aici

Acte necesare Direcția Impozite și Taxe Locale

 • Decizie impunere auto (completată, evident) pentru calcularea impozitului datorat. Nu este nevoie să plătiți și impozitul atunci pentru înmatricularea mașinii.
  Decizia o găsiți la xerox-urile de lângă (ca toate declarațiile evident), dar o puteți și downloada și printa direct de aici
 • fișă înmatriculare auto dactilografiată – aceasta teoretic se poate completa cu pixul, cu majuscule, practic depinde de cine dați. Dacă e un funcționar în toane proaste s-ar putea să nu v-o accepte dacă nu e dactilografiată (nu am încercat să văd)
  Pentru a completa fișa de înmatriculare, puteți face asta la RAR, în târg la Vitan la orice gheretă cu acte auto sau în Pipera. Atenție, pentru că dacă vă duceți direct la DITL sunt șanse mari să nu găsiți fișă de înmatriculare
  Cost – 10-15 lei, în funcție de locul unde o faceți

Evident, vă trebuie și originale și copii ca peste tot după următoarele:

 • buletin (carte de identitate) proprietar – original și copie
 • factura de achiziție a autoturismului – original și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie

Achitare taxe  înmatriculare și talon – evident, pentru înmatriculare nu e de ajuns o taxă clară și sigură, sunt 3 – de înmatriculare, de talon și de numere. Și care normal că nu se plătesc toate în același loc.
Taxele de înmatriculare și talon se plătesc la CEC (rețea sucursale – aici) și costă 60+37 lei. Nu se pot plăti și la BCR (anul trecut se putea).
Taxa de înmatriculare se poate plăti și la casierie la DITL, dar după cum e normal în România, nu se poate plăti și taxa de talon așa că oricum trebuie să ajungeți la CEC

Acuma sunteți pregătiți pentru ultimul pas – drumul la poliție (indiferent de sector trebuie să mergeți la sediul DRPCIV de pe Șoseaua Pipera nr. 49)

Înmatriculare – Brigada de Poliție Rutieră

 • cerere înmatriculare (gratis de la informații sau o puteți și downloada de aici – persoană fizică / persoană juridică)
 • fișa de înmatriculare vizată de la DITL
 • factura de achiziție – original + copie
 • buletin – original + copie
 • copie poliță RCA – valabilă minim 6 luni – la mașină nouă trebuie evident întâi să faceți o poliță RCA (pentru înmatriculare, fără specificarea numărului)
 • copie chitanță plată timbrul de mediu
 • copie și după decizie calculare timbru de mediu
 • cartea mașinii (cu folia de la RAR aplicată) – originalul (va rămâne la ei) și parcă și o copie
 • chitanța plată taxă înmatriculare (originalul)
 • chitanță plată taxă talon (certificat de înmatriculare) – originalul
 • când se depun actele se plătește și taxa pentru numere de circulație (45 lei – la rând / 85 lei – numere preferențiale)

După ce depuneți actele vi se va spune când să veniți să ridicați numerele, împreună cu cartea de identitate a mașinii completată și cu noul talon.

 

Cam asta este tot. Dacă e ceva ce am uitat sau aveți întrebări puteți să lăsați un comentariu și încerc să vă răspund.

, , , , , , , , ,

205 Responses to “Pași înmatriculare auto”

 • seler says:

  rar -ul il poate face alcineva decat propietarul?

  • admin says:

   Sincer, nu știu. Eu nu a trebuit să îl fac. Dar poți sa suni la ei să întrebi

   • ionut bratu says:

    salut am cumparat si eu o masina secon hand am luato de la un samsar,problema e ca proprietarul a vrut sa o vanda altcuiva decat samsarului si a scris pe talon ca a instrainat masina ma rog acea persoana sa razgandit si nu a mai cumparato,samsarul a luato cu contract vanzare cumparare si-a bagato la financiar eu am cumparato de la el omul a scoso de la financiar iar eu am pagato la randul meu.problema e ca pe talon e alt nume de cat al samsarului e vreo problema?

  • Mitzzi says:

   RAR-ul il poate face si altcineva inafara de proprietar, atata timp cat are toate actele necesare inclusiv copie dupe buletinul proprietarului :)

  • jack says:

   Da, il poate face si altcineva. Iti trebuie buletinul persoanei care se duce cu masina la RAR, cartea masinii, talonul si o cerere pe care o completezi la fata locului cu datele din buletin a persoanei prezente si CNP-ul proprietarului. Se mai achita o taxa de 115 RON la fata locului. Cam tarziu raspunsul dar acum am venit eu de acolo.

  • GABY says:

   ORICINE POATE MERGE ,CAND FACI PROGRAMAREA LA TEL TE INTREABA CINE VINE..

  • Galatanu says:

   da, trebuie sa fie ce care face programarea

 • DANA says:

  spune-mi te rog, e nevoie undeva de copii traduse si legalizate pentru o masina adusa din Germania: contract de vanzare-cumparare, brief mare, brief mic???

  Astept raspuns
  Mersi

  • admin says:

   Îmi pare rău, dar nu știu și nu pot să îți dau un răspuns sigur corect așa că prefer să nu zic ceva ce ar putea fi incorect.

   Tot ce pot sa spun e că, la cum stăm noi cu birocrația, n-ar fi deloc exclus să-ți ceară toate actele traduse

 • r0ssler iulian says:

  am urmat toti pasii si am inmatriculat masina,numai ca in talon si in cartea masinii au trecut sectorul 6 in loc de 5 cum e in buletin.Ce e de facut?

  • admin says:

   Pai, te duci la ei și le dai cu talonul în cap că-s proști. După care ți le schimbă, dar iar stai la cozi până te plictisești.
   Sau pur și simplu o lași așa. Singura problema care poate apărea e să observe cineva când vei vrea sa vinzi mai departe mașina și să te pună atunci sa faci schimbările. Deși m-aș cam mira.

 • cioroaba says:

  si de unde stiu daca taxa de vama este platita sau nu?

 • cioroaba says:

  am auzit ca din 2006 incoace la masinile din UE nu se mai plateste….
  Sti daca este adevarat ???

 • cioroaba says:

  app are aprins becul de oxe dar masina merge super bn …. nu scoate fum …nimic
  sau are altceva??

 • cioroaba says:

  am vb bosule si mi.a zis ca este de la senzori…..dau eroare…. dar acum te intreb si eu ca am vazut ca te descurci

 • cioroaba says:

  app masina este pe firma cum fac sa o inmatriculez cu numere rosii

 • cioroaba says:

  cam cat sa cer pe un santa fe din 2007 la schimb?

 • cioroaba says:

  dar daca masina este pe firma si vreau sa o trec pe numele meu….
  CUM PROCEDEZ…….
  VA ROG URGENT…..!!!

 • Ghiorghe Nicolae says:

  Eu mi-am adus o masina din Germania. Dupa ce am fost ieri la RAR, azi m-am dus la ANAF-Ilfov pentri timbrul de mediu, inarmat cu copii dupa toate actele pe care le am. Stupoare! Trebuie si traducerea CIV din Germania, pentru a se vedea data primei inmatriculari. Doamna stia unde scrie asta , la ce coloana , dar trebuie traducere!!!!! O nebunie, citisem pe undeva pe net ca odata cu aderarea la UE, ca tara cu drepturi depline, nu mai trebuie traduccerea actelor, dar cce sa-i faci daca o lege care dateaza din 2003 spune ca actele fiscal??? trebuiesc traduse , asta e. Am mai bagat mina in buzunar pentru serviciul asta. La firma de traducere m-a intrebat daca vreau si legalizata, cica la unele ANAF-uri asa se cere , la altele se accepta doar traducerea simpla, e noaptea mintii!!! Nu am stiut sa raspund asa ca am solicitat si legalizarea . Sfatuiesc pe toti cei care citesc pe aici sa se duca prima oara sa intrebe pe la fiecare institutie si sa intrebe ce ii trebuie pentru a nu fi pus in situatia de mai sus. Apropo, in Germania a durat transcrierea dreptului de proprietate si realizarea numerelor – 2 ore, intr-un singur loc!!!

 • andreea says:

  buna, cam cat dureaza toata nebunia? mai mult de o saptamana?
  as vrea sa stiu daca pot circula cu masina adusa din Germania , pana se incheie procesul de inmatriculare?
  De asemenea, daca poate merge altcineva in locul proprietarului, avand buletinul acestuia.

  • admin says:

   Pai luând în considerare că doar pentru taxa de poluare trebuie să aștepți vreo săptămână să ți-o calculeze, clar durează mai mult.
   Și cam pe peste tot trebuie să meargă proprietarul (în afară de Rar parcă)

   • Ghiorghe Nicolae says:

    La ANAF, legal se asteapta 2 zile lucratoare, la cealata intrebare, da se poate prezenta o alta persoana in locul proprietarului dar insotit de procura notariala in care sa se consemneze, atentie!!!!, toate actiunile pe care le face in vederea inmatricularii, eu am fata plecata in streinatate si m-am lovit de asta, pentru fiacre institutie si actiune in parte am avut nevoie de o procura. Ex: pentru RAR, pentru , Monitorul Oficial, Pentru politie-inmatriculari 2. Se poate circula cu numerele din Germania atita timp cit sunt valabile(scrie pe ele)

  • Ghiorghe Nicolae says:

   La ANAF, legal se asteapta 2 zile lucratoare, la cealata intrebare, da se poate prezenta o alta persoana in locul proprietarului dar insotit de procura notariala in care sa se consemneze, atentie!!!!, toate actiunile pe care le face in vederea inmatricularii, eu am fata plecata in streinatate si m-am lovit de asta, pentru fiacre institutie si actiune in parte am avut nevoie de o procura. Ex: pentru RAR, pentru , Monitorul Oficial, Pentru politie-inmatriculari 2. Se poate circula cu numerele din Germania atita timp cit sunt valabile(scrie pe ele)

   • admin says:

    Da, teoretic 2 zile. Practic, la mine a durat o săptămână. Când le-am spus că în lege scrie 2 zile lucrătoare au făcut o față și mai acră decât era deja. După care mi-au spus ceva de genul “Dacă nu vă convine duceți-vă și faceți o plângere la secretariat, dar oricum n-o să se rezolve mai repede”

    • Ghiorghe Nicolae says:

     Am descoperit blogul dvs cautind febril date despre inmatriculare, sa nu ma duc sa stau la coada si sa mi se spuna ca nu am nus-ce act, dar totusi s-a intimplat, dupa cum am povestit. Va marturisesc ca am o experienta vasta in accest domeniu. am lucrat la o intreprindere de utilitati, ca muncitor apoi ca organ de control intern si apoi la reclamatii si sesizari. sa stiti ca absolut peste tot te lovesti ca de un zid de indiferenta si sictir. De exemplu , ieri in cazul meu, la ANAF cucoana care mi-a luat acctele avea o ajutoare si I-a spus ei sa lipeasca timbrul fiscal si sa se duca la sefu sa puna stampila si semnatura pe el , la care aia a intrebat , foarte ofuscata, ca nu se duce domnu’ , adica eu, doamna I-a spus ca NU e de datoria ei, a facut o fata de parca o oparise cineva. Acum cred ca tipa care mi-a primit actele a inteles de cind le-am depus ca nu sta de vorba cu unu care nu stie carte(am protestat vehement fata de obiligativitatea de a face traducerea documentelor cu atit mai mult cu cit in nicio lege nu se cere asa ceva pentru actele intra comunitare, citindui din memorie paragrafe) si legislatie si mi-a facut un favor cu stampila dar in alte cazuri tot asa o fi?

     • admin says:

      Funcționarii de la Anaf sunt o specie aparte. Toți cu care am avut de-a face se comporta de parcă îți fac un extraordinar favor, orice ar fi.
      Îmi pare rău că nu ai reușit să rezolvi fără a avea nevoie și de alte acte

 • Ghiorghe Nicolae says:

  As vrea sa continui cu povestea inscrierii unei masini pe care am adus-o personal din Germania. Dupa cum a mai scris in Germania a durat 2 ore toata jucaria , acte, numere deplasare de la parcul auto si inapoi. AM AJUNS IN ROMANIA, in prealabil de cind eram in Germania am facut programare on-line la RAR, pe 05.11.13. ora 14.00-14.30, am fost acolo la 14.10 si am plecat la 16.40, rezonabil, cost 420 lei, ITP si CIV. A doua zi m-am dus la ANAF sa depun actele pentru Timbrul de mediu, dar stupoare , trebuia sa am si traducerea unuia dintre acte din care sa reiasa data primei inmatriculari, la ANAF Ilfov se accepta traducere simpla, nu si legalizatta ca la alte ANAF-uri, am mai pierdut o zi si citiva kilometrii, pe 07.11.13 am depus actele , dar iar nu aveam ceva, timbre fiscal de 2 lei, dar am fost pasuit sa il aduc cind iau decizia. asa am facut si ieri , 11.11.2013 am luat decizia si m-am dus la trezorerie sa achit timbrul(la Ilfov e in aceiiasi cladire) dar eu aveam banii pe card si nu se poate platiii la trezorerie decit cu cash!!. M-am dus la banca, BCR dar nici aici nu am putit plati ca nu aveam CUI-ul Trezoreriei, asa ca am scos bani de pe card si m-am intors la Trezorerie si am achitat cash(cu toate ca am avut toate datele pentru completarea OP la banca, functionarele de la BCR au fost foarte proaste, asa au zis functionarele de la trezorerie, nu imi trebuia CUI-ul lor ci CNP-ul meu, ca sunt persoana fizica, eu stiam asta dar cu cine sa te bati?) ATENTIE!!! NICAIERI , PE TOATE SITE-URILE, NU SCRIE CA ACTELE TREBUIE TRADUSE,(se considera ca de la data de 01.01.2007, de cind suntem membri cu drepturi depline, actele nu mai trebuiesc traduse, asta scrie pe site-urile de inmatriculari auto).Asaa!! In drum spre Primaria de care apartin am completat o fisa de inmatriculare si am ajuns la primarie unde bine inteles TREBUIA SI TRADUCEREA FACTURII DI GERMANIA(nici asta nu scrie nicaieri) Am facut cale intoarsa si pentru inca 40 de lei am sa iau azi si traduccerea facturii cu care ma voi duce la Primarie sa ma ia in evidenta. Urmeaza sa scot numerele de pe masina si cu toate actele pe care le am plus cite doua copii din fiecare(sa fie acolo) ma voi prezenta la Pipera sa inscriu masina. In prealabil am intrebbat daca lor le trebbuie traduceri si mi-au spus ca NU, dar eu sunt Stan Patitu’ si o sa le am la mine, originale si copii.
  Fac urmatoarea remarca , DDin Germania am venit cu urmatoarele acte- CIV, Talon, factura si asigurare, deci 4 acte, acum am CIV, Autentificare, Fisa, Talon ITP, Asigurare, Decizie timbru de mediu, Comunicare timbru de mediu, chitanta timbru de mediu= doua traduceri. Asta e tara in care traim. Voi scrie cind va fi inmatriculata, sper ca vineri sa am numarul si talonul! Dupa doua saptamini.!!!!!

  • admin says:

   Multam pentru poveste. Multa bafta in continuare!
   P.S. – aia din Pipera mi s-au parut cei mai ok cand m-am plimbat eu dupa acte, iar aia de la ANAF cei mai idioti. asa ca s-ar putea sa fi scapat de partea cea mai urata

 • Razvan Nicusor says:

  Va Salut ! Va deranjez cu o intrebare . Am cumparat un autoturism sh. care a fost inmatriculat la data de 05.04 2013 . Persoana de la care am cumparat masina a platit taxa de mediu , Saptamana asta vreau sa definitivez actele si nu stiu cum se procedeaza cu taxa de mediu , dovada ca a fost platita nu o am . Mentionez ca locuiesc in sectorul 1. Orice sfat este binevenit , maine am programare la RAR la identificare . Multumesc Mult !

 • iza says:

  buna tuturor.
  daca transcriu o masina care are asigurarea valabila inca vreo 4 luni, mai trebuie sa inchei o alta asigurare pe numele meu, sau pot ulterior, dupa ce am trecut de faza cu rar?

 • ionescu popcev mihai says:

  am cumparat o masina din timisoara cu nr. rosii.am facut toate actele dar la inmatriculare mi se cere nr. de austria sau o declaratie pe propria raspundere de la vinzator daca a aduso in tara pe platforma si nr. de inmatriculare al platformei.eu sunt din calarasi.

 • Marian says:

  Salutare! Am nevoie rapid e un raspuns: daca am cumparat o masina si proprietarul renunta la numere si eu vreau sa ramana aceleasi, maine cand voi merge la drcpiv sa depun dosarul de inmatriculare, trebuie sa am placutele la mine?

 • Ionut says:

  salut tuturor , am cumparat si eu o masina , adusa din germania , trecuta la noi in tara pe numele meu ( contract de vanzare cumparare, fiscal ) ..un bmw 318 e46 din 1999 benzina.. cum pot afla sa vad cam cat ar fi taxa de poluare la ea..+ Asigurarea
  Motor 1895 … si cam cat ma duce toata distractia asta ..(cu aproximatie)

 • Marian says:

  pe cartea masinii ai scris pe undeva in rubrica observatii, cantitatea de CO2 si se masoara in g/km. Daca nu scrie e cam nasol ca in baza acelei cifre se face simularea taxei.
  Cei de la anaf ar cam trebui sa aibe un raspuns pentru cei care nu au inscriptionat pe cartea masini cantitatea de co2. Daca vrei orientativ, intreaba pe altii cu motor similar, euro similar, an similar, ei ce cantitate de co2 au pe carte ca sa-ti faci o idee…

 • Andrei says:

  Salut,

  Am si eu o intrebare : urmeaza sa primesc saptamana asta o masina de la tatal meu din Qatar ( e vorba de o masina europeana,noua,neinmatriculata,euro 6,model 2014 ) , achizitionata de la dealer.Stii cumva daca trebuie sa fac ceva diferit sau e ca la o inmatriculare normala ? Masina o sa fie trecuta pe numele meu.Merci :)

 • Alina says:

  Cand faci RAR-ul la masina, bifeaza ca ai nevoie si de emisiile de carbon si asa o sa le ai pe cartea masinii cand iei documentele de la ei.

 • Edi says:

  Tocmai am inmatriculat masina, urmand pasii de pe acest site. Multumesc celui care a luat initiativa realizarii site-ului!

 • Nelu says:

  are cineva idee in cat timp sunt eiberate numerele negre aleatorii? eu stiam ca in max 2 ore, dar circula un zvon ca iti vin acasa in 5 zile odata cu cartea masinii..o fi adevarat?

 • Razvan says:

  in cazul in care vreau sa cumpar o masina cu taxa platita dar momentan are numere rosii cum ramane cu taxa ?? este valabila si pentru mine sau ??

  multumesc

 • Razvan says:

  Deci o pot inmatricula daca masina ii cu nr provizorii si taxa platita pe alt nume ? :) trebuie sa mai fac din nou certif de autencitate si sa modific cartea la rar pe numele meu nu ? Multumesc

 • cata says:

  buna.am masina cump din franta.vreau so inmatriculez in rom, treb sa o radiez de acolo???masina o am de un an aproape, sunt proprietarul ei din franta

 • iulia says:

  Multumesc pentru informatii;astept masina sa vina din fabrica,azi ,maine…si cautand,aleatoriu,am gasit acest forum.
  Am sa scriu povestea mea…cand va incepe si cand va fi gata :)

 • Mircea says:

  Stie cineva daca exista la noi firma sau persoane care se ocupa de inmatriculari auto ???

  Adica tot tacamul ! Si cat costa ???

 • GabrieL says:

  Salut man , am si eu o intrebare am facut rar ieri am fost la taxe si impozite locale am lat in evidenta masina am platit 180 ron impozitu anual dupa am fost la cec am platit 35 rons parca dupa la posta 60 ron taxa inmatriculare , ce acte mai am nevoie la ANAF? si inca ceva la politie imi cere numerele ceva? eu am am cumparat masina din botosani de la un samsar si a facut contract de vanzare cumparare direct intre mine si olandez multumesc mult

  • admin says:

   La anaf îți trebuie cartea mașinii și o cerere de calculat taxa de poluare

  • Ghiorghe Nicolae says:

   daca actele masinii sunt intr-o limba straina, trebuie si traducerea lor(cartea de identitate din Olanda) depinde la ce ANAF mergi , unele vor si legalizarea traducerilor. Succes!

 • Antonio says:

  cat costa sa inscei o masina second hand in Romania masina Renaul megan anu 2006

  • Ghiorghe Nicolae says:

   Depinde de multe, cilindree, emisie de CO2. In baza acestor informatii se calculeaza taxa de mediu si asigurarea, se mai adauga taxele de la RAR, numere, impozit, cost talon, eventualele traduceri(DACA MASINA E DE AFARA)

 • cine says:

  vreau sa inscriu masina este pe numele meu si vreau sa o reinscriu pe numele lui mama pentru a plati mai putin la asigurare cat m-ar ajunge??

  • cine says:

   masina audi a4 1996 motor 1595 putere 74..

  • admin says:

   depinde de cât de mare e taxa de mediu, dar cred că sunt șanse măricele să ieși mai ieftin lăsând-o pe numele tău

   • cine says:

    inteleg..eu am 22 ani si cand am inscris-o pe numele meu nu mi-am dat seama ca o sa se schimbe legile…si acuma trebui sa platesc 2.000 lei pe an si pana la 28 de ani o platesc ca noua ..si na nui bine cu bugetu

    • admin says:

     Uită-te cât e exact taxa aia de mediu și fă-ți calculul. Vezi ca găsești pe net mai multe calculatoare

     • cine says:

      taxa este pana in 1000eur .dar asta inseamna k nu mai am treaba cu reinscrisu masini pentru k o sa fac exact cum mi-a spus,,, Ghiorghe Nicolae**si nu imi mai trebuie..Nuu??asta inseamna ca nu o sa am de a face cu inscrisu masini ..multumesc

 • cine says:

  si eu acuma nu mai am asigurarea valabila !..pot sa o inscriu si fara asigurare???

  • Ghiorghe Nicolae says:

   NU se poate inscrie fara asigurare. Fa un act de vinzare-cumparare cu mama ta si reia toate formalitatile, in speta la taxe si impozite, o stergi de pe numele tau si o treci pe numele mamei. Pentru asta iti trebuie aceel acct de V-C si Fisa autovehicolului, le poti face in tirg la Vitan, dupa ce o inscrii la taxe si impozite, faci asigurarea RCA si te duci la Politie cu toate actele. Succes!

 • cine says:

  eu cand mi-am inscriso in 2010 nu mi-a cerut nici o taxa …inseamna ca este platita….si eu acuma nu mai am asigurarea valabila !..pot sa o inscriu si fara asigurare???vreau un raspuns k nu am cu cine ma sfatui de problema asta..??va rog.

 • cine says:

  salut domnilor ..Revin cu o ultima intrebare..Dupa ce am rezolvat cu actele…Nuu inteleg? : asigurarea RCA pe ce nume trebuie sa o fac???Pot sa o fac pe numele lu mama DA sau NU???va rog ..

 • ghiorghe nicolae says:

  Evident ca pe numele mamei, ca sa platesti mai putin, nu asta-i motivul ptr care treci mas pe numele mamei.

 • [...] edit] Un alt articol bun pe tema asta găsiți aici. Acoperă și situația în care este necesară plata timbrului de mediu. [...]

 • cine says:

  imi raspunde si mie cineva la intrebare..??

 • cine says:

  va multumesc mult.!

 • iulia says:

  Buna!
  Intrebare-ntrebatoare:daca am descarcat fisa de imnatriculare de pe site,cine mi-o completeaza?Circa financiara?Mi-o primeste “download-ata”?
  Astept raspuns,urgent si multumesc anticipat

  • admin says:

   Se completează la vitan sau pipera la orice birou cu acte.
   La circa financiara doar la anumite sectoare

   • iulia says:

    Buna seara,eu,din nou…
    E 3 februarie,cartea masinii inca nu a sosit de la Pitesti la Dealer In Salaj-Bucuresti.Autorizatia expira pe 14:pana aici toate-s bune si frumoase.
    Da’ eu tot am intrebari:3 zile dureaza sa-mi fie calculata taxa de mediu la circa financiara?mi se pare aiurea-eu am calculat-o pe net in 3 minute.
    Apoi nu m-am lamurit cu fisa asta de inmatriculare:am scos-o de pe net,d-aici de la dvs.;eu o complr\etez?tre’ sa ma duc din Rahova pan’la Vitan/Pipera sa se completeze fisa?O pot completa la RAR Grivita cand o veni blestematia de carte si sa-i pun folia de securizare???
    Sa zic una tare,ca tot am intrat in istorie la Dacia Pitesti:masina noua=Noul Logan 90 CP de 0,9;pe 16 ianuarie am primit-o si pe 21 s-o stricat bordu’:si-n plecare si-n venire si-n oprire 210 km/h!”I’m the best!”.Da’ io nu m-am suparat:astept si bordu’! .Jantele de aluminiu sunt stropite pe interior de antifon-au antifonat baietii masina-n fabrica cu rotile pe ea=or dat raspuns ca nu le schimba si ca nu afecteaza fiabilitatea autovehiculului…Acum ma doare ca expira autorizatia,nu am reusit sa o inscriu,nici sa fac un drum afara de Bucuresti-unde dracu’(pardon ,scuzati) sa te duci cu vitezometru’ sarit de 210?
    Multumesc pentru timpul acordat citirii si va rog explicati pe-ndelete de aveti rabdare,ca io mi-s mai grea de cap.
    Numa bine va doresc :)

    • admin says:

     Din păcate da, atâta durează. Doar e vorba de stat: 1 zi să preia actele, o zi să le dea cuiva care poate calcula, eventual încă o zi să fie verificat și o zi pentru solitaire.
     E un birou pentru fișă de inmatriculare și la RAR.
     În rest, îmi pare rău pentru ghinionul avut cu bordul stricat de nou

     • iulia says:

      O zi pentru solitaire???Ha ha ha:m-ati facut sa rad-va multumesc din inima doar pentru asta!!!! :* Si-mi permit sa va si pup,virtual=nu ma bagati va rog la hartuire… :) Eu circul oricum,mi-am dat “master-ul”cu bordul stricat :) Nu ma-nfioara decat birocratia,dar,gratie dvs. ridicarea de moral a fost comisa!VA multumesc ! “o zi sa preia actele,o zi sa le dea cuiva care sa poata calcula…”Sunteti bestial…de bun!

     • iulia says:

      Asta-i fericit ca mine azi:
      1.ora 7 ,plecat Rahova,tramvai 32,incalcit peron metrou,descalcit,coborat la Basarab in loc de Grivitei,mers pe jos…RAR!!!!Rezolvat=folie securizare
      2.Plecat Rar,ajuns pe trotuarul de vis-a-vis,facut fisa inm…atriculare(17 ron),plecat pe jos,luat metrou,Izvor…Blocul Turn,declarare “Obect” la taxe si impozite.
      3.Achitat CEC Victoriei,impozit proaspat pe achizitie noua + taxa talon+taxa “ceferticat”inmatriculare=130 ron
      4.Luat 385 destinatie 13 septembrie-introdus dosar taxa de mediu=pe 13 februarie se da rezolutia (va fi ceva de plata cam 50 euro…=240 ron )
      !!!!Pe 14 februarie expira”otorizatia” de circulatie…!!!
      Azi am fost Speedy Gonzales;pe 13-14 tre’ sa fiu Superman!
      CONCLUZIA=VIATA E FRUMOASA!!!!
      Mai ales in tara noastra…. :)

  • Ghiorghe Nicolae says:

   Fisa de inmatriculare se poate completa si “de mina” cu pix sau cerneala neagra sau cum a spus admin si la orice birou de copiat acte(Vitan, Pipera etc.). Succes!

 • iulia says:

  Scuze,inmatriculare :)

 • Vlad says:

  Salutare.
  Eu locuiesc in Bucuresti, dar pe buletin am domiciliul in provincie la multi km. Vreau sa cumpar masina din Bucuresti. Stiu ca nu pot sa o inmatriculez pe Bucuresti, deci ar trebui sa ma duc pe acasa.
  Vreau sa stiu
  - ce actiuni/plati pot face de aici din Bucuresti: de ex daca masina are taxa platita pot merge aici in Buc sa verific? Daca nu are timbru de mediu platit il pot plati aici sau e neaparat in provincie la municipiu?
  - la ce institutii din provincie trebuie sa fiu eu, proprietarul, prezent si ce la institutii pot trimite pe altcineva?
  - masina e SH, dar e luata de la un dealer autorizat, imi da numere rosii sau o lasa cu numerele ce le-a avut ultima data si pot circula cu ele pana acasa unde o inscriu?
  - inteleg ca asigurare RCA oricum imi fac, pe numele meu si VIN-ul masinii.
  -la cum e vremea acum, cu multe ninsori si drumuri inzapezite, nu m-as incumeta la un drum de multi km. Daca trece termenul de 30 de zile de la cumparare ce se intampla?
  Platesc ceva ( amenda) si imi dau alte numere cu care ar trebui, iar, in 30 de zile sa o inscriu, sau nu o mai pot misca deloc si tre sa o duc cu platforma acasa?
  - daca toata birocratia asta tine atat de mult ar insemna sa imi iau o saptamana concediu numai pentru inscriere
  Stiu ca s-ar putea sa nu aveti raspuns la toate aceste intrebari, dar poate v-ati mai lovit de situatii asemanatoare.

  • admin says:

   Timbrul de mediu – domiciliul din buletin (tot ce tine de el)
   Se poate circula 30 de zile cu numerele existente, peste acea dată e amendă penală. Dar doar pentru inmatriculare nu e nevoie de mașină așa că nu e cazul de plimbări cu platforma chiar dacă expira cele 30 de zile.
   Ca zile de concediu v-ar trebui vreo 3,dar nu în aceeași săptămână

   • Vlad says:

    Bun. Si la ce formalitati imi trebuie masina? Banuiesc ca la formalitatile de la RAR.
    RAR-ul pot sa-l fac in Bucuresti sau trebuie sa merg la RAR local?

  • admin says:

   P. S. După termenul de 30 de zile există și posibilitatea să faceți o cerere pentru prelungire cu încă o lună, dar in general nu prea are rost.
   Și fără procură nu prea are cum merge altcineva cam pe nicăieri

  • Ghiorghe Nicolae says:

   RAR-ul se poate face oriunde in tara, pe baza de programare, on-line sau telefonic, inmatricularea se face doar la adresa din buletin, acolo veti plati impozitul. Asa cum spune si adminul , nu trebuie sa prezentati masina, doar numerele, trebuiesc predate odata cu inmatricularea in localitatea de resedinta. Succes!

 • Adrian says:

  salutare, am si eu o problema si daca a mai dat cineva de aceasta problema si ma poate ajuta as fi recunoscator
  am cumparat o masina de germania si din pacate numarul masinii nu corespunde cu cel din certificat (numere tzol),am inteles ca atunci cand te duci sa o inmatriculezi iti terbuie numerele de tzol,la mine daca nu corespunde cu certificatul,as putea sa nu mai dau numerele sau sa zic ca le-am pierdut?
  ce as putea face in conditiile astea?
  si inca ceva, nu am fiscalul celui care a cumparat masina din germania,ca cica a fost adusa pe tir si nu are cum sa imi ofere fiscal ca el este doar un simplu sofer
  daca ma poate ajuta cineva as fi foarte foarte recunoscator

  • ionut says:

   am cumparat o masina ww din timisoara de la cine am luato mia scos numere rosii pentru ca era adusa pe platforma (asa spune el)de am aduso acasa pe roti pinala galati .ca acte mia dat 2 exemplare cartoane de culoare galbena cu o data pe ele (23 august2013)si o carte pe care este scrisa adresa proprietarului (e primul proprietar)si ca un talon sau carte de identitate a masinii in care sint toate datele masinii inclusiv schema masinii plus ca la spatele cartii pe ultima pagina figureaza fostul proprietar si are un timbru si citeva stampile (asta insemnind ca e radiata din austria ca de acolo e masina.).cu aceste ACTE pot sa ma prezint undeva ? daca DA unde si cind?

   • Ghiorghe Nicolae says:

    da la rar, cu programare, apoi traduceerea actelor, adica a cartii de indentitate a autovehicolului la anaf , pentru taxa, mai citeste pe aici ca am mai scris

  • admin says:

   Pai, întâi și întâi la RAR dacă sunt traduse actele.
   Ar trebui să fie și un contract de vânzare-cumpărare

 • ionut says:

  Am ac vanzare-cumparare cu el.

 • Am facut rar am mers la Anaf si nu am contratto de vendita comparare ce faccio? ??

 • dd says:

  Va salut, in urma cu o saptamana am cumparat o masina SH cu numere franceze printr-un intermediar.Acesta avea la mana un Contract de vanzare cumparare (instrainare sau ceva de genul) completat cu numele vanzatorului francez precum si date de la masina semnat de catre francez si certificatul de inmatriculare a masinii, problema este ca eu am cumparart masina fara a face un contract de vanzare cumparare sau a cere un act de la intermediat (l-am intrebat daca este nevoie acesta a spus ca nu este nevoie ca o sa existe un contract direct intre mine si francez) ok i-am dat banul la o firma de inmatriculari din timisoara mi sa facut dosar am fost sunat peste cateva zile sa ma prezint la rar, zis si facut..m-am dus am trecut rar dar certificatul de inmatriculare nu a putut fi scanat deoarece era deteriorat si prezenta se pare urme de creion peste el.. acesta urmand a fi verificat daca este fals sau masina daca este furata.Acuma problema e ca intermediarul nu raspunde la telefon…e inchis.. nu stiu despre el decat prenumele lui, ce masina conduce (nu m-am uitat la numere) si zona in care sta + nr. de tel la care nu raspunde. Stiu ca sunt un prost acuma realizez defapt ce am facut.. intrebarile mele ar fi daca contractul acela are valoare, daca masina s-ar dovedi furata ce s-ar intampla, si cum doamne as putea sa dau de intermediarul acesta, am zis ca o sa ma duc la firma de inmatriculari poate il stie cineva,poate il vad pe camere video.. mentionez ca masina era adusa de cateva luni din franta pt ca a aparur pe multiple situri de vanzare si la unele anutul era expirat, am facut printuri la masina cum a aparut ca vanzare in cazul in care sunt acuzat de furt sau ceva… eu acum sunt foarte stresat ca nu mi sa m-ai intamplat asa ceva nicioadata stiu ca sunt prost ca nu am cerut nici un act de la intermediar..dar banii i i-am dat in fata fetei de la firma de inmatriculare poate ca a vazut si am 2 prietenii cu care am fost sa vedem masina sa o testam.. Acuma eu astept sa vad ce zic cei de la rar daca e furata sau nu este… niste sfaturi va rog ce este de facut? nu stiu unde sa ma duc si stau in stres cu asteptarea asta.. si daca ar fi furata ce s-ar intampla? si daca nu este furata si o inmatriculez si dupa aceea o declara furata (ca am m-ai auzit cazuri).. nu stiu ce sa fac ca are anumite defecte si ea ar trebui reparata dar pe de-o alta parte…n-as repareo… niste sfaturi va rog.. ms mult

  Ps: eu a trebuit sa ma duc la un birou notarial si declar pe propie raspundere ca am cumparat masina cu actele deterioarate dar… intermediarul nu era trecut ca nu m-ia raspuns la telefon..a trebuit sa fac declaratia pt. a imi servi la rar

  ps2: eu nu detin fiscal… practic am un contract de V-C intre mine si francez… (e valavil masina a trecut rar.. doat actele.,.ar mai trebui facute)

 • [...] Nu de alta, dar am primit la un articol următorul comentariu: [...]

 • petre says:

  salut! vreau sa-mi vand masina. am cumparat-o de noua in 2008 in leasing. firma de leasing achitat taxa de mediu. pentru ca cumparatorul sa-si inscrie masina, e suficienta copia de pe aceasta dovada a achitarii taxei, sau trebuie in original? sau trebuie sa iau de la anaf dovada achitarii ei?
  multumesc!

  • admin says:

   Se duce cel care cumpără și cere de la anaf dovadă că e achitată.
   Sau, dacă vrei doar să arăți posibilor cumpărători că e achitată, ceri de la leasing o dovadă că s-a plătit

 • carmen says:

  in cat timp trebuie inmatriculata masina pe numele noului proprietar dupa cumparare? speta este urmatoarea: masina cumparata in urma cu 2 luni de la proprietar care intre timp a decedat dar nu a fost inmatriculata pe numele noului proprietar. ce se poate face si care sunt sanctiunile care se aplica? multumesc!

 • petre says:

  salut! intrebam mai sus de dovada achitarii taxei de mediu. sa inteleg din raspunsul tau ca obligatia solicitarii de la anaf a dovezii achitarii taxei apartine cumparatorului si nu vanzatorului?

  ps. eu am dovada achitarii taxei de catre firma de leasing, dar este in copie.
  multumesc!

 • FEB 2014 inmatriculare autoturism cumparat SH din RO in SECTORUL 1:

  Taxe si impozite – 30 de minute:
  Acte necesate:
  •buletin (carte de identitate) proprietar – original și copie
  •factura de achiziție a autoturismului – original și copie
  •cartea de identitate a autoturismului – original și copie
  si am primit hartie ca m-a luat in evidenta pt masina si stampila fișă înmatriculare auto. Am platit pe loc. Totul a decurs snur.
  La ANAF insa jale. Am depus:
  •buletin (carte de identitate) proprietar – copie
  •talonul autoturismului – copie
  •cartea de identitate a autoturismului – copie
  si raspuns peste o saptamana.

  • iulia_1970@yahoo.com says:

   Si la sectorul 5 la fel…masina noua,luata de la Dacia Pitesti :( :)
   pe 7 februarie am depus actele pentru taxa de timbru…si pe 13 sunt programata,sper sa si platesc sa ajung in Pipera;ca pe 14 imi expira autorizatia de circulatie.Pe 6 mi-a venit cartea masinii-mai repede de atat nici daca eram Speedy Gonzales nu le executam :)

1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>