Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Pași înmatriculare auto

inmatriculare auto - ford focus Că tot am trecut prin această experiență, am zis că nu ar strica un mic ghid pentru cine are nevoie să înmatriculeze o mașină și nu vrea să piardă zece ani făcând chestia asta.

Punctual o să fie vorba de pașii necesari pentru înmatriculare auto nouă în București de anul acesta, din 2013 (acum și 2014), dar ghidul e valabil și pentru restul țării și în cea mai mare parte și pentru mașinile second.
Iar dacă nu aveți timpul sau nervii necesari pentru birocrația românească, puteți să  rezolvați toată treaba și mai rapid, (aproape) direct din fața calculatorului, apelând la serviciile de înmatriculări auto ale unei firme specializate (contra unei sume de bani, normal)

Documente necesare de la vânzător:

 • cartea mașinii
 • factura de cumpărare a mașinii (mașină nouă) sau contractul de vânzare-cumpărare (mașină second)
 • certificat de conformitate a autoturismului (nu și dacă e vorba de leasing)

În cazul unei mașini second-hand vă mai trebuie și un document de la vânzător că are taxele plătite

Primul pas - securizarea cărții mașinii

În funcție de unde ați luat mașina, acest pas poate fi făcut chiar de către dealer. Dacă dealerul vă dă cartea mașinii fără a avea deja folia de securizare pe ea, înseamnă că trebuie să faceți singuri acest lucru, cu un drum la RAR.

Eu am scăpat de pasul ăsta, primind de la dealer cartea mașinii direct securizată, dar dacă trebuie făcută securizarea, în București se poate face fie la R.A.R Grivita (Calea Griviţei, nr. 391A, sector 1), fie la R.A.R Voluntari (Str. Bârsei nr.1, com. Voluntari).

Acte necesare securizare carte mașină:

 • buletin (carte de identitate) proprietar – original și copie
 • factura de achizitie a autoturismului – original și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie
 • certificatul de conformitate al autoturismului – evident, și originalul și o copie

Pasul 2 – calcularea timbrului de mediu

Următorul pas care trebuie făcut la rând este să mergeți la ANAF pentru calculul timbrului de mediu (taxa de poluare), să vi se spună oficial cât aveți de plătit.

Sediile ANAF unde trebuie să vă duceți pentru asta le găsiți pe site-ul ANAF aici. Dar mai bine mai întrebați, nu de alta dar pentru sectorul 3 de exemplu este greșit. Pentru timbrul de mediu, în sectorul 3 pe Calea Moșilor trecută pe site timbrul de mediu se calculează doar pentru persoane juridice. Pentru persoane fizice trebuie să vă duceți în sediul din Lucrețiu Pătrășcanu.

Când ajungeți la ANAF trebuie să vă duceți la inspectorul pentru persoane fizice corespunzător numelui vostru. Nu de alta, dar dacă întrebați la informații sunteți trimiși aiurea în cu totul altă parte (eu cel puțin așa am pățit)

 Acte necesare calcul timbru mediu:

 • Cerere de calculare timbru de mediu (o puteți downloada de aici – pdf sau doc editabil)
 • factura de achiziție a autoturismului – și original, și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie
 • buletin, original și copie

Dacă vă duceți dimineața (programul începe la 8:30), în funcție de cât de mare este coada la inspectorul vostru, toată treaba durează între 5 minute și o oră. Oricum, puteți scăpa fără a întârzia prea mult la serviciu și a fi nevoiți să vă luați o zi de concediu (la mine a durat toată treaba 20 de minute pentru că am ajuns înainte în altă parte unde am dat de o incompetentă care nu înțelegea ce vreau)

După ce depuneți actele, durează teoretic maxim 2 zile lucrătoare să vină hârtia cu calculul taxei, practic la sectorul 3 am fost chemat după 4 zile. O să vi se spună cât durează când depuneți actele.

Plata timbrului de mediu – după ce expiră termenul dat înainte, mergeți să luați hârtia cu valoarea taxei de mediu și o plătiți la casieria din aceeași clădire. Pentru asta aveți nevoie doar de buletin, surprinzător nici o copie nouă după documente.
Și cu asta ar trebui să scăpați în mai puțin de o oră – la mine a durat cam un sfert de oră.

Cu ocazia asta o să vă și distrați cu aparatul birocratic românesc – la casierie îi dați hârtia unei persoane, ea bagă datele în calculator și scoate chitanța la imprimantă. Dar nu vă ia și banii. Nu, îi dă hârtia altei funcționare care stă fix lângă și doar aceea încasează banii. Doi oameni ca să plătești o taxă, altfel nu se poate.

Evident, asta nu este destul. Mai trebuie să treceți și pe la DITL (Direcția Taxe și Impozite Locale). Acest lucru puteți să îl faceți oricând, chiar și înainte de a merge să faceți calculul timbrului de mediu.
Recomandarea mea, pentru a dura toată treaba cât mai puțin, este să faceți asta după ce ați fost să vă calculeze taxa, într-una din zilele în care așteptați să vă vină hârtia cu suma pentru taxă.

La DITL trebuie să mergeți pentru a lua mașina în evidență și să vi se calculeze impozitul pentru ea. De asemenea, dacă aveți cumva datorii, o să trebuiască să vi le plătiți pentru a primi actele necesare.
Pentru sectorul 3 puteți afla centrul în care trebuie să vă duceți direct pe site-ul lor aici

Acte necesare Direcția Impozite și Taxe Locale

 • Decizie impunere auto (completată, evident) pentru calcularea impozitului datorat. Nu este nevoie să plătiți și impozitul atunci pentru înmatricularea mașinii.
  Decizia o găsiți la xerox-urile de lângă (ca toate declarațiile evident), dar o puteți și downloada și printa direct de aici
 • fișă înmatriculare auto dactilografiată – aceasta teoretic se poate completa cu pixul, cu majuscule, practic depinde de cine dați. Dacă e un funcționar în toane proaste s-ar putea să nu v-o accepte dacă nu e dactilografiată (nu am încercat să văd)
  Pentru a completa fișa de înmatriculare, puteți face asta la RAR, în târg la Vitan la orice gheretă cu acte auto sau în Pipera. Atenție, pentru că dacă vă duceți direct la DITL sunt șanse mari să nu găsiți fișă de înmatriculare
  Cost – 10-15 lei, în funcție de locul unde o faceți

Evident, vă trebuie și originale și copii ca peste tot după următoarele:

 • buletin (carte de identitate) proprietar – original și copie
 • factura de achiziție a autoturismului – original și copie
 • cartea de identitate a autoturismului – original și copie

Achitare taxe  înmatriculare și talon – evident, pentru înmatriculare nu e de ajuns o taxă clară și sigură, sunt 3 – de înmatriculare, de talon și de numere. Și care normal că nu se plătesc toate în același loc.
Taxele de înmatriculare și talon se plătesc la CEC (rețea sucursale – aici) și costă 60+37 lei. Nu se pot plăti și la BCR (anul trecut se putea).
Taxa de înmatriculare se poate plăti și la casierie la DITL, dar după cum e normal în România, nu se poate plăti și taxa de talon așa că oricum trebuie să ajungeți la CEC

Acuma sunteți pregătiți pentru ultimul pas – drumul la poliție (indiferent de sector trebuie să mergeți la sediul DRPCIV de pe Șoseaua Pipera nr. 49)

Înmatriculare – Brigada de Poliție Rutieră

 • cerere înmatriculare (gratis de la informații sau o puteți și downloada de aici – persoană fizică / persoană juridică)
 • fișa de înmatriculare vizată de la DITL
 • factura de achiziție – original + copie
 • buletin – original + copie
 • copie poliță RCA – valabilă minim 6 luni – la mașină nouă trebuie evident întâi să faceți o poliță RCA (pentru înmatriculare, fără specificarea numărului)
 • copie chitanță plată timbrul de mediu
 • copie și după decizie calculare timbru de mediu
 • cartea mașinii (cu folia de la RAR aplicată) – originalul (va rămâne la ei) și parcă și o copie
 • chitanța plată taxă înmatriculare (originalul)
 • chitanță plată taxă talon (certificat de înmatriculare) – originalul
 • când se depun actele se plătește și taxa pentru numere de circulație (45 lei – la rând / 85 lei – numere preferențiale)

După ce depuneți actele vi se va spune când să veniți să ridicați numerele, împreună cu cartea de identitate a mașinii completată și cu noul talon.

 

Cam asta este tot. Dacă e ceva ce am uitat sau aveți întrebări puteți să lăsați un comentariu și încerc să vă răspund.

, , , , , , , , ,

205 Responses to “Pași înmatriculare auto”

 • gheo says:

  talon, carte de identitate, factura toate din franta, factura intre tine si firma, omologare si autentificare RAR(daca are, daca nu o faci tu). Ai mult de alergat! Noroc!

 • Oprea Vasile says:

  Daca vreau sa inscriu si sotia in certificatul de inmatriculare cum procedez si ce acte trebuie sa mai depun?

 • Raul says:

  Salut, Vad ca tot in sectorul 3 ai inmatriculat si tu masina, ANAF-ul este in aceasi cladire cu Directia de Impozite cumva?

  • admin says:

   Anaf-ul e pe Lucrețiu Patrascanu (pt persoane fizice).
   Impozitele și taxele locale au mai multe sedii în sectorul 3,trebuie să vezi de care aparții

 • alex says:

  salut … tie dupa ce ai depus actele cate zile ai asteptat sa iti iasa numerele??? multumesc frumos :)

 • lucian says:

  salut! am si eu o problema referitor la inmatriculare. masina a fost radiata in august in Austria. Proprietarul din Austria a vandut-o in 11.10.2014 unui domn din Turda. Domnul din Turda a inmatriculat-o provizoriu pe numele lui (numere rosii), dupa care a vandut-o unui domn din Alexandria. Domnul din Alexandria mi-a vandut-o mie, eu fiind din Giurgiu. Am urmat procedura de rigoare, respectiv RAR, taxa de mediu, tot treaba, lucru, dar m-am impotmolit la Impozite si Taxe. Cand am incercat sa o iau in evidenta la Impozite si Taxe si sa obtin necesara viza pe fisa de inmatriculare, mi s-a spus ca imi trebuie certificate fiscael de la domnii din Turda si Alexandria de luare in evidenta pentru impozitare si de scadere de pe rolul impozitelor ca efect al vanzarii mai departe a autoturismului. Am vorbit cu vanzatorul meu din Alexandria care mi-a spus ca el e dispus sa-mi dea certificat fiscal, dar nu poate, pt ca nu reuseste sa obtina la randul lui certificat fiscal de la domnul vanzator din Turda, care nu mai raspunde la telefon, semn ca nu vrea sa mai inscrie masina la impozitele lui si s-o scada ca sa-i trimita certificat fiscal. le-am explicat situatia celor de la impozite Giurgiu, cum ca domnul din Turda NU VREA sa dea certificat fiscal si au dat din umeri. am citit undeva ca atunci cand iei o masina trebuie s-o declari la impozite in termen de 30 de zile sub sanctiunea unei amenzi. daca trec 30 de zile si domnul de la Turda NU VREA sa-si declare masina pentru cele cateva zile cat a tinut-o, astfel ca domnul de la Alexandria NU POATE sa-mi dea certificat fiscal, eu ce fac? o sa tin toata viata in fata blocului o masina neinmatriculata pt ca muschii stimabilului de la Turda nu vor sa indeplineasca aceasta formalitate? ce spune legea? chiar ma lasa la discretia muschilor stimabilului de la Turda sau exista o procedura in atare situatie? va multumesc pentru rabdarea de a fi citit ditamai articolul! asa sunt eu: detaliez.

 • Cristi says:

  auto are itp expirat, trebuie sa fac itp inainte sa merg la RAR pentru autentificare? daca da, pe urma il trec ei pe noul talon? sau trebuie sa il fac din nou? numerele vechi le predau?

  • clio says:

   E indicat sa faci ITP inainte de autentificare, altfel trebuie facut la RAR si nu e cea mai simpatica varianta. Nici nu stiu daca nu pierzi randul la autentificare pentru care ai nevoie de programare (telefon si set acte pe site rarom. ro)
   Da, valabilitatea itp este trecuta in mod automat pe noul talon, informatia nu se pierde, nu trebuie refacut dupa inmatriculare. Numerele se predau daca nu pastrezi aceeasi combinatie sau daca fostul proprietar nu doreste sa le pastreze.

 • Vlad says:

  sunt proprietar al unei masini din Grecia,in afara de cartea masini(caci numai asta o am,asa e la ei)romanii mi-ar mai cere ceva vis a vis de actele din Grecia?Ms!

 • Marius V. says:

  Foarte utila pagina, va multumesc foarte mult! O mica adaugire va rog sa faceti, ca sa nu mai pateasca si altii ce am patit eu, respectiv am stat ca bou’ la coada 3 ore ca sa ma trimita acasa. Motivul: NU SE PRIMESC DOCUMENTELE LA POLITIE PANA NU VINE LA EI CONFIRMAREA PLATII TIMBRULUI DE MEDIU DE LA ANAF. Asta dureaza 1-2 zile lucratoare.

 • Laurentiu says:

  Directia de taxe si impozite locale pt. Sector 3 se afla in prezent (din august 2014 pana prin februarie 2015 – nu stiu exact data terminarii nici macar angajatii) pe strada Lucretiu Patrascanu nr. 3-5 (langa Politia Locala). Prezinta avantajul ca este foarte aproape de ANAF, unde se se face cerere de calcul si se plateste taxa de mediu.
  Doamna de la ghiseul Directiei de taxe si impozite locale a solicitat in plus, pe langa ce este scris in articol, copie dupa certificatul de inregistrare a dealer-ului autorizat sau partenerului de la care am procurat masina. Avea nevoie de codul CAEN. Eu nu am avut asa ceva si am stat sa caute pe net si sa faca print screen cu acele date.
  In plus se solicita ca toate copiile sa aibe specificatia (din pix): “conform cu originalul” + semnatura.
  Multa bafta si multumesc pt. informatiile puse deja la dispozitie!

 • Luka says:

  Va salut.
  Am o intrebare,poate ma poate ajuta cineva cu un raspuns…
  Sunt la ultimul pas in a inscrie masina,mai escat maine ma duc la politie pentru numere,intrebarea mea este: daca vreau numere preferentiale care stiu ca dureaza 1-2 zile lucratoare,nu mai pot curcula cu masina pana nu imi iau numerele noi?Din cate am inteles cand ma duc maine la politie trebuie sa le predau pe cele vechi.Multam anticipat pentru raspuns.

  • Ili says:

   Cand mi-am inmatriculat masina, am circulat cu numerele rosii pana cand am ridicat pe cele noi. Practic sunt valabile si dupa ce te duci si depui actele, pana in momentul in care ai semnat ca le-ai ridicat pe cele finale.
   Nu stiu exact cum e la Bucuresti, insa la Brasov nu a trebuit sa las numerele rosii la ei, pur si simplu le-am luat pe cele noi si le-am inlocuit.

 • simi says:

  acum 12 ani am cumparat un autoturism rulat cu actul de tirg am mers la taxe si impozite locale dar nu am avut dovada ca fostul propietar avea taxele la zi platite si mi-sa solicitat dovada platilor acestora ,cind am mers la circumscriptia fiscala de care apartinea vinzatorul au refuzat sa elibereze un act care sa ateste ca are datoriile platite datorita amenzilor uriase pe care trebuia sa le plateasca dar intre timp functionarul de la circumscriptia fiscala de care apartineam ma inregistrat cu autoturismul fara dovada platii ,vreau sa stiu daca acesta a facut legal inregistrare autoturismului eu inapoindui autoturismul vinzatorului si nu mai am actele care sa dovedeasca acest lucru.

 • ovidiu says:

  salut. am cumparat un atv 300cc doar cu cartea de identitate necompletata decat o stampila a firmei atvrom agrement srl la omologare de tip pt circulatie. cum fac sa il inmatriculez pe politie sau primarie cei de la politie miau cerut factura de la atvrom agrement srl iar firma nu mai este din 2011. cum prodedez???

 • Gabi says:

  Cand ajungeti la fata locului va treziti ca mai trebuie: declaratie pe proprie raspundere ptr rulajul mediu anual si timbru de 2 lei(din fericire, culmea ironiei, exista oportunistii de serviciu in imediata apropiere a sediului, care au la vanzare timbre, la suprapret, normal…de fapt toate documentele necesare le gasiti in jur, la gheretele prezente pe acolo)
  Linkul ptr declaratie:
  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Decl_rasp_timbru.pdf
  Inca ceva despre declaratia asta: desi este specificat “rulaj mediu anual, de fapt vi se va cere sa treceti acolo kilometrajul masinii pe care aceasta il are la momentul respectiv. Nici macar asta nu sunt in stare sa modifice pe amarata aia de declaratie.

 • Cristian says:

  Pentru autoturismele cu Euro6, scutite de timbrul de mediu, mai e nevoie sa merg la ANAF pentru decizia calculare, sau e suficient ca norma de poluare e specificata in celelalte documente cand merg la Politia Rutiera ? Multumesc.

 • cata says:

  salut ptr.2015 la fisc cand ajungi iti cere functionarul si traducerea legalizata …in cazul meu din daneza care se pare ca dureaza ca nu avem decat vreo trei prin toata tara….deci inca 4zile de asteptat

 • vasilescu florin says:

  si dupa ce duci dovada platii timbrului de mediu si a modului de calcul de la ANAF ,(pentru autoturism nou) la serv.inmatriculari trebuie sa astepti si confirmarea on line a ANAF-ului ca ai platit taxa catre serv.inmatriculari.Ma intreb de ce mai aduci dovada de plata daca au nevoie de confirmare on-line

 • Alex says:

  @2016: Taxele de înmatriculare și talon NU SE MAI se plătesc la CEC.

1 2 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>