Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Religia este serviciu public esențial

i see stupid peopleAstăzi a apărut pe peste tot faptul că într-o hotărâre de guvern, de acum încolo religia este un serviciu public esențial

În hotărârea de guvern de ieri s-a stabilit lista serviciilor publice esențiale fără de care unitățile administrativ teritoriale, aflate în situație de criză financiară sau insolvență, nu pot funcționa. Printre acestea a apărut și religia.
Din acest motiv au apărut știri prin toate ziarele, iar o căutare pe google găsește extrem de multe articole despre acest lucru, toate identice. (exemplu stire)

Ce nu am găsit în schimb în nici unul dintre aceste articole este ce înseamnă acest serviciu public esențial.

Ei bine, s-ar părea că acestea au fost stabilite ca urmare a unei legi, cea prin care se stabilește procedura de insolvență în cazul primăriilor.

Astfel, o primărie poate intra în insolvență dacă are datorii prea mari (insolvența reprezintă acea perioadă de trei ani în care trebuie să încerce să iasă din faliment).
Cum primăria este totuși o instituție de stat, în acea lege sunt introduse și aceste servicii publice esențiale fără de care nu se poate funcționa.

Pe perioada insolvenței, primăria poate tăia costuri de oriunde vrea ea, mai puțin cele care se regăsesc în cadrul serviciilor publice esențiale.

De exemplu, printre aceste servicii se regăsește și salubritatea. Să presupunem ca exemplu că o primărie în insolvență are un contract cu ROSAL.

Dacă este în insolvență și cum salubritatea este serviciu esențial, primăria nu poate renunța la acel contract. Trebuie să ofere în continuare aceste servicii.

În același timp însă, nu e neapărat de bine pentru ROSAL.  Pentru că, tot din cauză că e un serviciu esențial, firma de salubritate va trebui să ofere salubritatea chiar și gratuit dacă nu există bani. Și cum primăria poate să rămână în insolvență trei ani, timp în care să nu existe bani, firma respectivă va lucra pe gratis.

Acuma, să ne întoarcem la religie. Poate nu-mi dau eu seama acum, dar mi se pare că cine a inclus-o acolo este un idiot. Nu pentru că ar oferi ceva în plus băieților veseli de la BOR, ci pentru că pur și simplu este o idioțenie fără rost.
O primărie nu oferă servicii religioase pe care să trebuiască să le păstreze pe durata unei insolvențe și în același timp, cel puțin teoretic, nici nu ar trebui să aibă vreun contract cu vreo entitate comercială religioasă.

Pe același principiu puteau adăuga și biologia sau latina de exemplu. Niște cuvinte în plus care să dea bine, dar fără nici o legătură cu legile și scopul lor.

, , , ,

3 Responses to “Religia este serviciu public esențial”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>