Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Un prim-ministru din popor

Să începem cu știrea aceasta:

De la cârma guvernului norvegian, premierul Jens Stoltenberg a coborât pentru o zi la volanul unui taxi. Şeful cabinetului a vrut astfel să ia la cald opinia alegătorilor despre modul în care este condusă ţara. Ca un bun taximetrist, premierul şi-a dus toţi clienţii la destinaţie. (sursa)

Teoretic o chestie drăguță, nu? Un prim-ministru care vrea să afle opinia oamenilor și eventual să și facă ceva în legătură cu asta; doar se știe că în taxi afli toate bârfele și nemulțumirile călătorilor.

Bine, ideea în sine poate fi oricum catalogată drept o chestie populistă menită doar să dea bine înainte de alegeri și fără nici o utilitate practică.

Oricum ai lua-o totuși, până la urmă este o mișcare de PR bună. Asta până citești continuarea aflată a doua zi:

Premierul Jens Stoltenberg nu a vrut să rişte prea mult la întâlnirea cu electoratul.
Astfel că o parte a pasagerilor au fost aleşi pentru această campanie de imagine chiar de către partidul său.
Un tabloid norvegian a descoperit că cinci dintre pasagerii premierului ştiau ce au de făcut, iar totul a fost o piesă de teatru bine jucată. (sursa)

Cam așa e și cu “băile de mulțime” pe care le fac politicienii noștri de fapt și de drept: merg cine știe pe unde, sunt întâmpinați de marea mulțime de susținători și zâmbesc mai mult sau mai puțin stingher când li se spune ce treabă extraordinar de bună fac.
Asta când de fapt majoritatea celor aflați acolo (dacă nu chiar toți) sunt membri de partid sau aplaudaci plătiți.

Și deși la noi se știe acest lucru foarte bine, toți o trec cu vederea, fiind considerată o chestie inofensivă. La norvegieni în schimb s-ar putea să dea niște voturi în minus cascadoria asta.
Ce-i drept, la noi se trece cu vederea și pentru că încă sunt destui oameni obișnuiți cu adunările și vizitele de lucru de pe vremea lui Ceașcă.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>