Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Sfaturi despre viață

arsenie-boca-citatCitatele cu sfaturi motivaționale și despre viață, moarte și tot ce mai este nevoie sunt la ordinea zilei pe Facebook.

Din câte am observat eu, pe primul loc ca popularitate sunt citatele atribuite unor personalități moarte de zeci-sute de ani (de cele mai multe ori fără să aibă nici o legătură).

Pe următorul loc, românii fiind foarte credincioși din fire, vin sfaturile unor călugări foarte respectați precum Arsenie Boca sau Iustin Pârvu.
Ei bine, aici eu sunt puțin pierdut în zare. Pot să încerc să înțeleg aplecarea spre credință și învățămintele religioase ale acestor personalități, dar nu reușesc să înțeleg învățămintele despre viață.

Ce treabă au cu viața “lumească” niște călugări care au trăit mare parte din viața lor în spațiul închis al unei mânăstiri, care nu au fost căsătoriți niciodată și a căror singură iubire nu are nici o treabă cu viața asta.
Ce știu ei despre dragoste (nu aia de Dumnezeu), despre serviciu, depresii, stres, alcool?

De fapt și de drept, ce știe cineva ca Iustin Pârvu despre viață și oameni? Călugăr ultimii 50 de ani din viață și 14 ani prin închisori înainte.
Da, viața lui îl califică a fi un extraordinar reprezentant al credinței și a avea niște sfaturi religioase foarte bune (cel mai probabil). Dar dacă nu intenționați să vă duceți să vă călugăriți, sfaturile lui despre viața pe care o trăim noi, restul muritorilor, nu prea au cum să fie valide.

Mie mi se pare cam același lucru cu a veni la mine să vă spovediți. Na, am citit biblia, chiar și o bună parte din Istoria Religiilor. Sunt deci cam la fel de capabil să vă dau sfaturi despre păcatele voastre în relație cu Dumnezeu pe cât sunt acești călugări să vorbească despre ce să faceți la muncă.

Sau niște exemple și mai bune:

 • ați face o casă cu un constructor care n-a fost în viața lui pe un șantier?
 • v-ați lăsa tratați de un doctor care nu a profesat niciodată, dar care a terminat totuși facultatea de medicină acum 50 de ani?

Așa că ce ziceți să lăsați sfaturile din Boca sau Pârvu pentru când vă duceți la biserică și în rest să apelați la niște persoane mai apropiate de realitatea pământească atunci când aveți nevoie (gen un psiholog, un psihiatru dacă simțiți nevoia)?

P.S. Am mai văzut această idee undeva, dar nu mai țin minte unde pentru a îl/o credita.
Later edit: văzut acum – Dan Alexe

, , , ,

5 Responses to “Sfaturi despre viață”

 • Ginxy says:

  Prietene, tu deja esti rauvoitor militant. Incepi sa semeni bine de tot cu ala micu, are barba si codita, dar ala macar castiga bani buni din injurat biserica si pupat homosexuali. Ma scuzi ca nu incerc sa te contrazic cu argumente, dar genul tau de om nu asculta si nu vede, deci munca in zadar. Dar nu ma pot abtine, macar nitel….”De fapt și de drept, ce știe cineva ca Iustin Pârvu despre viață și oameni? Călugăr ultimii 50 de ani din viață și 14 ani prin închisori înainte.” :) Se numeste duhovnic, oamenii ii spun si cele mai ascunse ganduri. Tie, cel trait in lume, cine crezi ca a indraznit sa-ti spuna macar odata acele ganduri? Si experienta de viata cum o numesti tu, nu consta in cunoasterea a jumatate din orasele europei, a trei sferturi din pub-urile la moda, ci a sufletelor omenesti. Or in domeniul asta tu esti zero barat.

  • admin says:

   “rauvoitor militant”?
   Am zis ceva rau de credinta si religie? Chiar am incercat sa fiu pe cat se poate de dragut. Am recunoscut faptul ca din punct de vedere religios sunt niste persoane foarte importante. Dar treaba se opreste la nivel spiritual.
   Mai discutam cand o sa te duci tu linistit sa te opereze un chirurg care toata viata a citit si a ascultat povesti despre operatii, dar n-a pus in viata lui mana pe bisturiu.

  • UnNimeni says:

   Cred a cunoscut la “suflete” omenesti in acei 14 ani incat poate chiar sa revolutioneze anatomia…

 • Alin says:

  Ma prietene, te-ai bulit ?!

  Vrei ca pizdele cu poze in sanii goi sa renunte la a demonstra ca ele sunt culte si citite, cu citate puse alaturi de o poza cu botic de ratza sau de una in fundul gol ?! NESIMTITULE ! :) )))

 • Generalul says:

  Da, iar unii au pretentia ca Arsenic Boca-Loca e si un veritabil om de stiinta si ca s-a teleportat din puscarie ca sa asiste la inmormantarea lui tacsu :P
  Oricum, sunt curios daca si habotnicii ortoprosti traiesc dupa invataturile sale de aici http://unicornulroz.info/2013/07/04/arsenie-boca-si-sexul-in-timpul-sarcinii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>