Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Beneficii la serviciu

În cei câțiva ani de când sunt în câmpul muncii am avut ocazia să mă duc și să fiu contactat pentru destule interviuri, de la firme foarte mici cu maxim 5 angajați până la corporații foarte mari.

Beneficiile oferite de companii variază în funcție de mărimea companiei, dar încep să devină din ce în ce mai prezente.

Cu câțiva ani în urmă la o companie mică în general erau prezentate drept beneficiu poate bonurile de masă, în timp ce la corporații rar mai exista și altceva în afară de asigurarea privată de sănătate.
Acum în schimb, pe lângă asigurări de sănătate poți vedea o gamă mult mai largă de beneficii: reduceri la centre de sport, săli de relaxare, masaj la birou, cursuri de limbi străine, contracte personalizate cu băncile ș.a.

Este ce-i drept o modalitate foarte eficientă pentru companii de a face angajații mai mulțumiți la muncă și mai puțin dornici de a pleca fără a cheltui prea mulți bani pentru asta.

Dar ce vroiam să povestesc în acest articol este despre un interviu de prin 2008-2009 care mi-a rămas întipărit în minte datorită beneficiilor oferite.
Am fost sunat la un moment dat de o firmă de recrutare pentru un post la o “firmă foarte importantă” cu sucursale în diferite țări. Cam așa a sunat speech-ul.
De curiozitate am fost la un interviu unde am dat un test parcă, dar tot n-am aflat mare lucru despre compania respectivă, doar ce fel de aplicații face și că dacă voi fi selectat, voi fi invitat la un interviu în Anglia pe banii lor.

Peste câteva zile primesc un e-mail în care se specifică faptul că am fost selectat și dacă sunt de acord să le spun pentru a face aranjamentele să mă trimită în Anglia la un ultim interviu.
Doar că de data asta am primit o prezentare și cu beneficiile oferite:

 • o vilă închiriată pe banii firmei cu menajeră și bucătar
 • mașină cu șofer
 • bodyguard

Eh, ce ziceți de beneficiile astea? Păi se compară cu o amărâtă asigurare de sănătate? :)

Nu vă gândiți că era vorba de un post de CEO, pot să vă asigur că nu era. Era vorba doar de un post de programator.
Singura diferență “insignifiantă” era dată de faptul că slujba era prin Nigeria parcă (oricum, o țară africană recunoscută pentru mici conflicte și hobby-ul locuitorilor de a răpi străini)

Incredibil sau nu, în ciuda acestor extraordinare beneficii, nu am mai fost interesat de acea slujbă, deși m-am gândit de câteva ori cum ar fi fost dacă aș fi acceptat (și m-aș fi întors și întreg de-acolo în câțiva ani).

Deci concluzia ar putea fi că oricât de mari sunt beneficiile oferite, de cele mai multe ori nu sunt și cele mai importante.

, ,

3 Responses to “Beneficii la serviciu”

 • Nautilus says:

  Există 2 categorii de programatori români:

  - unii care se plâng că leafa şi condiţiile de lucru sunt de 3 parale, cât muncesc ei şi cum loazele / hahalerele / zdrenţele se dau cu BMW şi pierd vremea la Bamboo (cu subînţelesul că loazele le-au furat plusvaloarea, tovarăşi…)

  - ceilalţi – care se laudă că sunt bogaţi ca Patriciu, dar nu vor să cheltuie pe vile şi maşini cu şofer ca parveniţii, că au auzit ei cum adevăraţii bogaţi se îmbracă în zdrenţe şi merg cu metroul…

  :D :D

 • Alin says:

  Pai ma, de aia voiau sa iti dea bodyguard, fiindca singur ERAI UCIS DIN PRIMA ZI DE CAND AJUNGEAI ACOLO !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>