Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Teoria conspirației

În ultimul timp observ că teoria conspirației este din ce în ce mai prezentă. O mulțime de bloguri și site-uri întregi dedicate conspirațiilor mondiale, like-uri pe Facebook grămezi. Chiar ieri am dat de un blog care prezenta cam tot ce se întâmplă în lume drept o mare conspirație.

Se găsesc de toate pentru toți și despre orice – arme care controlează tot, de la cutremure până la mințile umane, vaccinurile făcute special pentru îmbolnăvirea populației, încălzirea globală, noua ordine mondială, ordinul secret al Illuminati, masonii, grupul Bildelberg, evreii, americanii, biserica catolică ș.a.md.

Mai pe scurt, concluzia multora dintre aceste conspirații este că există sigur un grup mic de persoane care vor să stăpânească întreaga lume și tot ce se întâmplă este o conspirație a lor pentru a ne controla și a ne transforma în sclavi.

Această îndreptare spre teorii conspiraționiste cică e o chestie naturală umană, în principal în rândul celor mai puțin încrezători în propriile puteri, ca o modalitate de a reacționa la sentimentele de nesiguranță și neputință (în special în momente mai delicate, cum ar fi dezastrele naturale, actele de terorism) – un articol despre acest lucru în NYTimes.
Din punctul meu de vedere în schimb, poate doar la cei care mai adoptă câte-o teorie d-asta din an în paște. Nu de alta, dar eu văd susținătorii fervenți ai conspirațiilor drept genul de oameni care acceptă orice teorie, oricât de nebunească ar fi, și care prin implicarea lor într-o astfel de teorie mai mult reușesc să o discrediteze.

Acum, evident că nu toate teoriile conspiraționiste sunt la fel. Unele sunt de-a dreptul stupide, altele-s doar comice.
Un exemplu foarte recent e cel cu paginile de Facebook deschise aparent cu câteva zile înainte de atentatul de la Boston din SUA, deci sigur a fost o conspirație. Mai puțin important faptul că acele pagini doar își schimbaseră numele după atentat, iar unele erau deschise chiar cu câțiva ani în urmă.

Pe lângă acestea demontabile foarte ușor există însă și cele pornite din anumite dovezi (mai mult sau mai puțin) circumstanțiale, și care pot fi foarte bine adevărate.

Dar întrebarea mea e în felul următor: când se vorbește de “noua ordine mondială“, de stăpânirea întregii lumi, poate să fie și mai mult decât adevărat. Dar merită să îți ocupi creierul un timp îndelungat gândindu-te la așa ceva? Mie mi se pare pierdere de vreme.

, ,

5 Responses to “Teoria conspirației”

 • Ginxy says:

  Esti un adevarat corporatist, un exemplu de credulitate, un adevarat cetatean al noii oranduiri sclavagiste. Si daca ti-ar pica tot grupul Bildelberg in cap, ai zice ca a fost doar planeta venus care s-a ouat. Teorie a conspiratiei este orice alta varianta de adevar sau nu, diferit de cel al massmediei oficiale, de partid si de stat.Exemplu? Americanii au intrat in Irak si in Afganistan pentru resurse nu ca sa prinda teroristi. Tu cum comentezi? Teorie a conspiratiei era pe timpul lui Ceausescu aceea care spunea ca poporul o duce rau si moare de foame, era diferita de cea oficiala. Corect? Nu mai adaug nimic insa, am uitat ca tu esti ateu, adica unul care din principiu adopta pozitia politically correct. Fara insa a judeca decat la nivel macro, uitand mereu de micro.

  • admin says:

   Credulitatea e de exemplu la prostul care se uită la Antena3 (sau la B1), ia de bun tot ce se zice acolo și după aia se duce hotărât și fericit să voteze.
   Iar credința în toate teoriile conspiraționiste se cheamă paranoia în general

   Că gruparea x, y sau/și z vrea să controleze lumea poate sa fie adevărat sau nu.
   Hai să ne dedicăm tot timpul să demonstrăm că așa este (sau nu) când nu putem schimba nimic.

   Ce o sa faci tu și cum o sa te simți mai bine dacă stai un an de zile și tot ce faci e sa studiezi grupul Bilderberg ca tot l-ai dat exemplu? O să faci rahatul bici și o sa și pocnească? N-aș prea crede. Pentru ca e irelevant pentru viata ta și, după cum am zis deja, oricum nu poți să schimbi situația.
   Așa că de ce să îți bați capul continuu cu aceste teorii? Nu mai bine citești o carte?

   Și ca ziceai de americani. Așa, au intrat în Irak pentru petrol. Stai sa scrii zilnic despre asta câte o pagină pe un site? Sau crezi că dacă ai face asta americanii n-o să mai intre în altă țară tot pentru resurse?

   • Ginxy says:

    Prietene, atunci tu propui sa-i aplaudam. E bine, se vede ca esti roman, de 1 mai du-te la mici si lasa-i pe prostii din alte tari sa demonstreze. Romanau e miserupist si ai dat dovada de spirit romanesc. Totul se analizeaza la modul practic: “ce puii mei castig eu din asta”. Intreaba-i pe amicii tai din alte tari cum vad ei militantismul social. Ai sa vezi ca tie iti lipseste organul asta. Lumea a progresat spre democratie nu pentru ca sefii de trib, stapanii de sclavi, boerii, nobilii, patronii si alte specii ar fi dat ei ceva de buna voie. Ce-ti spune tie asta? Ca e bine ca nu au fost numai romani pe planeta asta.

    • admin says:

     asta e, sunt mai egoist din fire. Prefer sa gandesc practic si sa calculez niste sanse inainte decat sa ma duc cu capul inainte si eventual sa ajung ca unul dintre cei care mor de pomana pe la asa-zise revolutii.
     Dar sunt curios unde ai vazut tu ca propun sa-i aplaudam. Si pe cine, ca nici asta nu mi-e prea clar? Iar ca bonus, ce legatura are militantismul social cu “noua ordine mondiala”?

 • Alin says:

  Ai dreptate, e pacat sa ne gandim la astea. Eu cred ca sunt adevarate, dar viata mea e prea scurta, incerc sa realizez ce imi doresc, nu am timp nici pentru asta daramite sa ma mai gandesc la din astea…

  Sigur, la cat de multi prosti avem in jur, este afectata societatea in ansamblu, fiindca astia sunt manipulabili…dar eu nu am ce face sa schimb asta.. Pe prost nu il poti schimba ever!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>