Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

O țară de proști

Sunt bune și recensământurile astea la ceva. Ne mai trezim și noi la realitate și aflăm cam cum este de fapt populația României.

Din totalul populatiei stabile de 10 ani si peste, 44,2% au nivel scazut de educatie (primar, gimnazial sau fara scoala absolvita)

Nu e o surpriză extraordinară, dar 44% care să aibă maxim 8 clase e totuși prea mult. Și explică multe.

În condițiile astea mi se pare chiar distractiv cât de apreciate sunt toate acele comentarii despre cât de extraordinari și deștepți suntem noi românii.
Iar la aceasta se adaugă și mândria exagerată și refuzul de a primi orice critică. Nu poți să spui despre români că nu sunt geniali că ai toate șansele să fii înjurat. Probabil ăsta a fost și motivul pentru care Funeriu a fost atât de hulit în momentul în care a demonstrat cât de proști sunt de fapt elevii de acum.

Într-un fel e de înțeles, în România au existat și încă există multe elite care ne fac mândri de naționalitatea noastră. Dar realitatea este că acele elite sunt excepția când aproape jumătate dintre români de-abia știu să scrie, să citească și să facă lucruri elementare.

Iar cu ocazia asta am fost curios să văd cum stăm și prin comparație cu alte state. Că sunt mai mulți oameni cu 8 clase maxim decât cu facultate era clar, dar acel procent de 44% m-a intrigat. Așa că am reușit să găsesc niște statistici pe site-ul Eurostat al Comisiei Europene  (există chiar multe statistici foarte detaliate, pe care le puteți accesa de aici).

Din ce m-am uitat eu pe acele statistici ne batem cu putere în a fi proștii Europei.

Suntem sub media europeană la aproape toate statisticile în afară de limbi străine. Spicuind printre ele, avem cam așa:

  • ani petrecuți în sistemul de învățământ – 16,2 la o medie europeană de 17,3 (Finlanda având 20,6)
  • procentul elevilor din cadrul populației de 15-24 ani – 50 la sută (media în UE – 63%)
  • cei mai puțini elevi la vârsta de 17 ani - 75% față de media de 90%
  • printre cei mai puțini elevi la facultate (în ciuda existenței fabricilor de diplome)
  • și ca o statistică pentru regiunile din România – cei mai puțini școliți par a fi moldovenii (peste 20% din segmentul de vârstă 18-24 ani nu mai merge la școală – sursa)

În schimb suntem peste media europeană la doctoranzi (asta cred că o poate explica Ponta)

Iar partea cea mai proastă din acest dezastru cu educația este că acești aproape jumătate dintre români sunt principalii oameni care votează, deși șansele sunt minime să realizeze ce e cu economia sau ce e aia o decizie pe termen lung.
Ce să mai vorbim de înțelegerea promisiunilor electorale populiste. Vă dăm salarii mai mari! Yeey, hai să-l votăm, ce contează că nu există acei bani. Cam așa am avut parte de Iliescu 3 mandate, am continuat cu Băsescu încă două, și cu un parlament USL acum câștigat cu 70%.

Ca să avem și noi o șansă pentru viitor, ar trebui început cu educația. Mai mulți oameni cu educație, mai mari și șansele să își aleagă niște lideri care să îi ajute.

Din păcate însă, suntem într-un cerc vicios. Politicienii acționează pe principiul țara te vrea prost pentru a își păstra puterea, iar prostimea îi votează pe aceiași proști.
Și nu cred că vom avea prea curând norocul de a nimeri niște politicieni care să vrea să facă treabă (în special în educație) și care să știe să își conceapă discursurile încât să rezoneze și cu masa votantă ușor manipulabilă.

, , , ,

6 Responses to “O țară de proști”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>