Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Soluție rapidă pentru salariile medicilor

După cum știe toată lumea, salariile medicilor sunt infime, mai ales în momentul în care iei în considerare cunoștințe necesare pentru o asemenea profesie, numărul de ani de studiu și responsabilitatea imensă pe care o au.

Un medic rezident are un salariu cam de 1000 de lei (asta că au mai crescut un pic acum), un medic primar în majoritatea specialităților are vreo 3000 de lei (cu indulgență)

Se pot face foarte multe pentru a reduce cheltuile din sănătate și a permite astfel creșterea salariilor lor.
O eficientizare a costurilor care nu se aplică niciodată; reducerea numărului de spitale cu creșterea atribuțiilor medicilor de familie; promovarea prevenției. Și ar mai fi multe măsuri care se pot lua, inclusiv aproape imposibilul – oprirea fraudelor existente.

Dar, dacă se vrea, se poate face și ceva extrem de ușor și rapid. Să facem câteva calcule simple matematice (nu chiar așa de simple dacă iei în considerare subiectele de la evaluarea națională, dar oricum)

Populația României era la momentul recensământului de 20121641 de români. Dintre aceștia, 86,5% sunt de religie ortodoxă. Deci aproximativ 17,4 milioane.

Bugetul pentru culte este anul acesta de 487 de milioane de lei (sursa). Asta înseamnă, dacă luăm pentru simplitate doar persoanele de religie ortodoxă, o sumă alocată de 2,3 lei pe lună pentru fiecare persoană ortodoxă.

Hai să nu zicem 2,3 lei, hai să îi facem 5 lei. Cu 5 lei pe lună de la fiecare persoană, BOR reușește să se descurce foarte bine nu doar cu salariile preoților, dar și cu ce alte cheltuieli mai au ei. Ba chiar sunt una dintre cele mai profitabile instituții din România.

În România numărul doctorilor existenți este de vreo 45 de mii (sursa). Hai să rotunjim la 50 de mii.
Păi atunci să luăm acei 5 lei pe lună și să vedem ce ar reprezenta dacă i-am trimite exclusiv către salariile medicilor. Presupunem pentru simplitate că se alocă uniform, deși se pot aloca evident și în funcție de grad, periculozitate, performanță
Am obține următorul lucru: o creștere salarială lunară de 2000 de lei.Deci pentru un medic rezident asta ar însemna o triplare a salariului

Că tot se pregătesc referendumuri acum, ba pentru revizuirea constituției, ba pentru numărul de parlamentari.
Ia să se pună și această întrebare:

ai da 5 lei pe lună în plus pentru ca medicul care te tratează să aibă un salariu relativ decent pentru pregătirea lui?

 

P.S. dacă așa e prea greu, există și soluția care ar funcționa sigur: tăiat bugetul pentru culte și redirecționat direct către salariile medicilor.
Apoi adoptat modelul din Germania: ești religios, plătești impozit direct pentru biserică (acei 2,3 lei pe lună cât a ieșit în calculul de mai sus sau poate fi și un anumit procent din salariu). Nu îl plătești, biserica nu te mai căsătorește și nu te mai îngroapă.

, , ,

5 Responses to “Soluție rapidă pentru salariile medicilor”

 • Roxana says:

  Eu personal aș fi de acord cu redirecționarea bugetului pentru culte. Oricum preoții tind să ceară/accepte donații de la cei religioși, acum ar face-o doar mai instituționalizat, sau mai oficial, sau cum vrei să-i spui.

 • Andrei Rinea says:

  1000 lei un rezident? O colega de-a mea de liceu e medic rezident si zice ca 1600.

  • admin says:

   depinde de specializare si de an. 900-1000 este salariul in anul intai de rezidentiat pentru majoritatea specializarilor. (degeaba ai pus link-ul ala ca nu e public)

 • Andrei Rinea says:

  … asta fara a calcula spagile ca alea se duc in 5000-10.000 lejer. Se pare ca solutia salariilor este deja in practica.

  • admin says:

   Da, unii se imbogatesc din acea spaga care ajunge linistit si la valorile pe care le spui tu.
   Atata tot ca pe langa unul care se imbogateste din spaga, sunt cel putin 10 care traiesc pe un salariu de mizerie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>