Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Agresiuni împotriva medicilor – luăm de la bulgari?

De prin vestul Europei în general e cam dificil să preluăm și noi câte ceva, nu prea părem a fi în stare. Evident, asta dacă nu e o chestie tembelă, că la alea suntem primii care le preluăm.

Dar măcar de la prietenii noștri bulgari cu ceafa lată și cu care suntem colegi de suferință într-atâtea probleme să preluăm și câte-o chestie bună:

Parlamentul bulgar a aprobat vineri, in unanimitate, un amendament la Codul Penal care prevede ca agresiunile impotriva personalului medical si ale profesorilor sa fie sanctionate cu pana la 10 ani de inchisoare.
Prin acest amendament, protectia personalului medical si a profesorilor este echivalata cu cea a unor profesionisti precum agenti de politie, judecatori sau procurori. (sursa)

O chestie simplă, ușor de pus în practică și de care chiar este nevoie aș zice eu. La profesori nu știu exact cum stă treaba, dar la medici chiar sunt probleme prin spitale. De fapt, articolul despre această la lege de la bulgari mi-a sărit în ochi tocmai pentru că a apărut la foarte puține zile după ce citisem despre un chirurg care a ajuns cu o mână ruptă după ce a luat bătaie de la un pacient.

Iar cazurile de genul ăsta parcă s-au tot înmulțit în ultimul timp. Cred că în ultimii ani nu e lună în care să nu apară vreo știre de vreun doctor sau asistentă bătuți chiar în spital.

Cel mai des cazurile astea apar pe secțiile de urgență. De multe ori e vorba de un pacient băut, drogat sau cu o boală psihică mai gravă și care e supărat pe oricine așa că dă cu pumnii și picioarele în tot ce prinde.

Dar pe lângă aceștia de care ai putea totuși scăpa de cele mai multe ori dacă ai avea și o pază cât de cât corespunzătoare și pentru care legile nu te ajută, mai sunt însă și cazurile pentru care această lege este aproape imperios necesară.

E vorba despre cazurile de găști care se iau la bătaie, se taie sau chiar se împușcă și după aia ajung la spital unde se trezesc să ia la bătaie și doctorii că îl tratează pe ăla din gașca cealaltă. Sunt cei care vin la spital și sunt în stare să scoată sabia la oricine dacă nu sunt lăsați să intre la rude, eventual chiar în sala de operație.
Și evident, nu în ultimul rând, o parte dintre acele persoane care vin după un bolnav în grupuri mari, să le zicem de exemplu șatre, și care, pe lângă faptul că își amplasează cortul fix în curtea spitalului (la propriu), mai și profită de superioritatea numerică obținută pentru a face orice le trece prin cap, devenind violenți dacă nu le convine ceva.

Într-adevăr, o astfel de lege nu are cum să stopeze actele de violență împotriva personalului medical sau a profesorilor.
Dar cu siguranță le poate împuțina. Și atunci, mai ales că nu te costă nimic, de ce să nu faci așa ceva?

, , , ,

8 Responses to “Agresiuni împotriva medicilor – luăm de la bulgari?”

 • Ginxy says:

  Corect. Si politia are trebui sa evacueze din curtea spitalelor minoritarii napastuiti, carora daca le zici pe nume, esti amendat ;)

 • Fara Suparare says:

  Imi place foarte mult tehnica editoriala:

  “tembelă” / TEMBÉL, -Ă, tembeli, -e, adj. Nepăsător, indiferent; indolent, lăsător; tâmpit, idiot. – Din tc. tembel.
  “uşor de pus în practică” / Sa inteleg ca doar aprobarea legii inseamna punerea in practica? Cum se leaga aceasta lege de Codul Penal?
  “parcă s-au tot înmulţit” / Exista vreo statistica? S-au inmultit sau doar se filmeaza mai mult in spitale la incidente de gen?
  “De multe ori e vorba de un pacient băut, drogat sau cu o boală psihică mai gravă și care e supărat pe oricine așa că dă cu pumnii și picioarele în tot ce prinde” / Cate garzi ai facut? Exista vreo statistica?
  “Dar pe lângă aceștia de care ai putea totuși scăpa de cele mai multe ori dacă ai avea și o pază cât de cât corespunzătoare” / Paza nu poate da afara o persoana care are nevoie de asistenta medicala…
  “își amplasează cortul fix în curtea spitalului (la propriu)” / Aici chiar sunt curios… O poza aveti?

  Cat de usor e sa-ti dai cu parerea neavizata…

  • admin says:

   - daca exista legea se poate pune si in practica, altfel nu.
   - Am mai multi prieteni medici si asta am inteles eu din spusele lor.
   - nu e vorba de dat afara o persoana, ci de avut grija sa nu loveasca pe nimeni
   - despre amplasarea corturilor poti sa faci o vizita pe la spitalul Fundeni din Bucuresti. Eu am vazut de fiecare data cand am fost acolo si din cate am inteles e o chestie uzuala.

   Parerea mea este mai mult sau mai putin neavizata, dar este una personala si cu un minim de logica in spate.
   Parerea ta este de a intra pe un blog foarte mic si, fara a aduce nimic in plus in discutie, de a declara ca nu iti convine ce se scrie.

   P.S. A nu se intelege ca am ceva cu opiniile contrare, dar atata timp cat esti pe blogul meu ar fi cazul sa aduci macar un minim argument.
   Fara nici un argument, doar de dragul de a spune ca nu esti de acord, mai ales in conditiile in care te semnezi anonim, nu ma intereseaza si cel mai probabil urmatoarele comentarii la fel le voi si sterge.

 • Fara Suparare says:

  Nu vreau sa seman vand si sa culeg furtuna si chiar apreciez ca nu ai sters comentariile din start.

  Legi avem pentru aproape totul, dar nu se aplica… Avem legi anti-piraterie dar tot se descarca de pe torrente la liber.

  Nu am nimic cu prietenii tai medici, dar si ei la randul lor sunt doar niste cazuri dintr-un intreg sistem. Din spusele lor afli parerea lor si nu imaginea obiectiva a sistemului.

  Cu amplasarea corturilor la Fundeni poti avea dreptate. Nu am trecut pe acolo de ani buni. Dar la Colentina, Urgenta, CFR, Coltea, Polizu si Filantropia, pe unde am trecut din pacate in vizita in ultimii ani, nu am vazut nimic de fel. Din acest motiv spun ca imaginea nu reflecta intreg sistemul…

  As dori (este o dorinta personala) ca editorialele pe internet sa aibe o calitate mai buna a datelor. Din pacate inca sunt multe persoane pentru care tot ce zboara se mananca…

  Cat cu anonimitatea, nu stiu daca are vreo relevanta cine sunt. Nici eu nu stiu cine esti tu :)

  • admin says:

   Altă viață, cu comentarii d-astea mai vii de-acasă. Era greu sa începi din start așa? :)

   Ai dreptate, de la teorie la practica e drum lung. Dar în multe cazuri noi nici teoria nu o avem. Trebuie pornit de undeva.
   Iar cu o lege de genul nu poți spune ca nu s-ar aplica. Poate în continuare mulți o să scape fără a fi condamnați, dar când sunt pedeapsa va fi conformă cu legea.
   Mie mi se pare una să știi că dacă bați un medic poți sa faci maxim 1-2 ani și în general cu suspendare și cu totul alta când poți să iei și 10 ani.

   Despre imaginea care poate nu reflectă întreg sistemul nu știu, e posibil. Dar atâta timp cât sigur exista cazuri de genul, chiar și dacă ar fi izolate, de ce să nu încerci sa faci ceva în plus ca să le eviți când nu te costă nimic?

  • Ginxy says:

   Stimata doamna (stilul imi sugereaza o persoana de sex feminin) cee ce dvs spuneti aici seamana grozav cu stilul ONG-stilor iubitori de minoritari asa zis defavorizati. Idee de baza este ca itr-un articol de blog (ziar) nu cred ca cineva pe lumea asta se apuca sa “intrebe sistemul”. Asa ceva se face numai de catre o autoritate de stat. Ziaristi, bloggarii sunt persoane particulare care atunci cand scriu un articol trebuie sa aiba 2-3 surse care sa-i confirme sau nu ceea ce el sustine. Ori stimatul de fata tocmai a subliniat ca are cateva surse independente, sau ca a vazut cu ochii personali fenomenul Pot sa va confirm si eu ca este fenomen real. Faptul ca nu zilnic, nu la toate spitalele in acelasi timp, se intampla ceea ce descrie stimatul autor, nu inseamna ca nu exista un fenomen de masa. Acum dvs vreti unanimitate comunista sau ce? E ca si cum ai spune ca rromii fura dar de fapt nu e fenomen de masa pentru ca nu poate dovedi ca TOTI rromii fura. Numai o proportie covarsitoare…

 • Fara Suparare says:

  Despre imaginea care poate nu reflectă întreg sistemul nu știu, e posibil. Dar atâta timp cât sigur exista cazuri de genul, chiar și dacă ar fi izolate, de ce să nu încerci sa faci ceva în plus ca să le eviți când nu te costă nimic?

  D`acord!

  Dar nu le-as scoate in evidenta. Din pacate acesta este unicul lucru care il vad pe internet si in special la TV.
  De ce nu vorbim si de lucruri frumoase? :)

  • admin says:

   La TV pentru ca nu fac rating.
   Pe bloguri (și) pentru ca este o modalitate de a mai scăpa de frustrări; mai degrabă scrii pe blog că nu merge ceva bine și după să te mai relaxezi decât sa te enervezi :)
   Plus că în multe cazuri mai trebuie și conștientizat că e o problema undeva și care eventual se poate și rezolva în vreun fel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>