Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Soluție românească

Soferii nu vor mai fi obligati sa achite taxa pentru Autostrada Bucuresti-Constanta, facilitate care va fi aplicata in weekend, in zilele de vineri, sambata si duminica, pe durata verii din acest an, astfel incat sa fie evitate cozile la statia de taxare, a anuntat premierul Victor Ponta (sursa)

O soluție românească get-beget: suntem prea proști să găsim o soluție funcțională așa că scoatem de tot această taxă.

Că această taxă nu prea ar trebui să existe este altă mâncare de pește. Există și accizele de la benzină și rovinieta și toate celelalte încât am ajuns să plătim 10 taxe pentru aceeași chestie de fapt.
Dar ceea ce fac guvernanții noștri (și din câte am înțeles nu e prima oară când se face așa ceva, a mai fost și anul trecut în august cică) nu este din bunătate și din faptul că înțeleg inutilitatea acestei taxe. E pur și simplu singura soluție pe care au găsit-o ei să rezolve o problemă.

Pentru cei care merg la mare în weekend este o chestie bună, nu neg. Voi profita și eu de ea și nu mă deranjează deloc.
Plus, după cum bine zice Petreanu, sunt într-adevăr foarte mari și cozile de la plătit amenzi și impozite. Nu se poate să le scoatem și pe alea? Măcar un an-doi acolo.

Pentru stat în schimb e o pierdere de bani de vreo 300 de mii de euro pe weekend după un calcul aproximativ făcut de mine și niște știri de prin 2009. Adică nu e chiar de neglijat. Dacă iei în calcul toată perioada ies câteva milioane de euro care ar putea fi date pe undeva. Nu știu..gen la sănătate unde a durat aproape un an pentru a găsi sub 1 milion de euro pentru niște medicamente pentru bolnavii de cancer.

Și deși de data asta măcar au venit cu o soluție (tot e ceva și asta la noi), nu poți nici să nu zici nimic de stupizenia ei. Nu știu dacă a gândit-o careva mai mult de 5 minute.
Că doar așa din start fără să fie nevoie de nici o gândire sau pregătire în mod special se putea crește numărul de case cu o mică rearanjare și se rezolva parțial din aglomerație.
După aia, la o gândire mai serioasă se puteau și implementa niște chestii mai tehnice.

Că lor le e prea greu să se gândească mai departe le dau eu două idei funcționale și care ar rezolva și aglomerația:

  • un echivalent vigneta care poate fie verificata la fel ca rovinieta, fie pusa in geam si scanata cu camere. Eliminat astfel barierele de la pod (lasat una-doua case pentru cei care uita sa-si cumpere inainte)
  • să se poată plăti taxa online (gen pe ghiseul.ro ca tot exista), si să zicem că în termen de 24 de ore de când ai trecut p-acolo. Verificarea se face prin camere care înregistrează numerele de la mașini și dacă taxa nu-i plătită se trimite amenda acasă (aici se includ doar mașinile cu numere românești, “bulgarii” vor trebui să se oprească la case)

Dar na, e greu să te gândești la chestii din astea science fiction aproape imposibil de realizat datorită complexității lor extraordinare.

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>