Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Vaccinurile, autismul și logica

Controversa cu vaccinurile care provoacă autism la copii a început să prindă contur și la noi în țară.
Când e vorba de chestii de genul acesta românii nu mai sunt chiar atât de în urma SUA, ba chiar aș putea spune că le suflăm în ceafă.

Pentru cine nu știe despre ce e vorba, a apărut o mare panică în legătură cu unele vaccinuri obligatorii pentru copii. Cică aceste vaccinuri ar provoca autism din cauza unui compus pe bază de mercur folosit în compoziția lor, numită thimerosal. A apărut această presupunere până și la emisiunea România te iubesc a celor de la prOTV (probabil aveau pe careva cu presupunerea asta în echipă)

Despre cât de clar a fost demontată această fantezie se poate vorbi mult.
Din cauza isteriei apărute s-au făcut o grămadă de studii în diferite țări care evident că au infirmat această ipoteză. În SUA, din precauție, s-au hotărât chiar să și renunțe la folosirea acestui thimerosal. Rezultatul: absolut nici o diferență.

Într-adevăr, în ultimii 20 de ani cazurile de autism la copii au crescut. Și asta e păcat. Dar toate dovezile logice demonstrează că nu are nici o legătură cu vaccinul.

Cu toate astea, pentru (din ce în ce mai) multă lume, e mult mai simplă și mai “plauzibilă” teoria că totul e o conspirație mondială. Cam ca întotdeauna de fapt, dacă nu avem dovezi, sigur e o conspirație.

Inițial te-ai gândi că e vorba de persoane nu prea deștepte sau fără acces la informație. Dar din păcate nu este cazul. Nu are legătură cu inteligența decât parțial, existând și foarte multe persoane inteligente care ajung să nu mai ia în considerare argumentația logică.

Problema apare în felul următor: din momentul în care ți-ai stabilit clar o opinie, oricare ar fi fost motivația, în afara faptului că vei căuta doar informații care corespund cu opinia ta, nici nu vei accepta ceva ce te-ar contrazice.

Așa că degeaba vii și spui “vaccinurile nu provoacă autism“. Dacă ai de-a face cu cineva care e sigur de contrariu, cam vorbești cu pereții.

Sincer, nici măcar dacă ar veni Dumnezeu de mână cu Stephen Hawking nu ar avea prea mult succes în fața unei persoane cu adevărat convinse că vaccinurile au legătură cu autismul.
Probabil că în cazul ăsta gândirea ar fi ceva de genul “mda, vaccinurile au treabă cu autismul, dar acesta este un test de-al zeului să vadă dacă mai avem liberul arbitru”.

E un mic motoraș puțin defect din creierele noastre aș zice eu. În momentul în care ne formăm o părere devenim avocații ei și o apărăm (mai mult sau mai puțin) inconștient, oricât de multe ar fi dovezile strânse împotrivă.

Dar poate, cu puțin noroc, dacă din toate părțile vin dovezi împotriva acestor opinii demontate logic, poate-poate măcar în câteva cazuri se aprinde beculețul și încep să se facă și conexiunile logice.

, , ,

11 Responses to “Vaccinurile, autismul și logica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>