Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Prea mulți proști!

prost -  lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte; nătărău, tont, prostănac; nepriceput, nepregătit, neîndemânatic

Cam asta e definiția oficială pentru prost. Și e plin de ei. Oriunde te duci, orice ai face și ori-încotro te uiți vei da măcar de un prost.

Inițial poate nici nu realizezi câți proști sunt în jurul tău, dar când te uiți mai atent vei vedea că ești înconjurat de ei.
Într-o parte este clar prostul lipsit de inteligență. De el știi deja și în capul tău toți care au un IQ mai mic decât tine intră în această categorie.

Dar acesta nu este singurul tip de prost. Sunt încă foarte mulți dacă stai să analizezi un pic:
e prostul care votează după mărimea pomenii primite sau cel care își planifică toată ziua după horoscopul de dimineață.
Prostul care se plânge de mizeria din oraș în timp ce își aruncă mizeria pe geam sau cel care urăște trei sferturi din populația globului pentru că nu se închină la același zeu.

Și asta e doar așa pentru început. Pentru că după aceea urmează prostul care nu îți împărtășește opiniile politice și cel care are altă echipă de fotbal sau muzică preferată.

Și, pentru că nu putea să lipsească: “uite și la prostul ăsta că stă să învețe la bac în loc să iasă la o bere cu băjeții“.
Pentru că s-ar părea că e o caracteristică umană și asta: să ne demonstrăm superioritatea în fața celorlalți oricum putem. Dacă nu putem prin inteligență, atunci încercăm prin preferințele personale sau chiar prin forță.

Iar partea nasoală este că ne implicăm de cele mai multe ori prea puternic în această cursă a prostiei.

Nu ne place opinia politică a cuiva de exemplu? Păi ținem morțiș să îi comunicăm acest lucru ori de câte ori avem ocazia. Poate avem dreptate, poate nu, nici nu contează.
Dar hai să zicem că noi suntem cei care deținem adevărul absolut după cum ne place să credem. Așa că încercăm să îi explicăm celuilalt că greșește. Venim chiar și cu argumente foarte bune.
Până aici e o chestie bună, pentru că votul lui ne poate influența și pe noi în viitor.
Dar vedem că nu ajungem nicăieri. Tu nu reușești să îi schimbi părerea, iar argumentele lui (poate la fel de bune) nu schimbă părerea ta. Mai încerci de câteva ori și tot degeaba.

Și atunci apare și ultimul prost: TU. Pentru că deși ai realizat de mult că nu ai nici o șansă de îl convinge pe celălalt, tu tot continui.

Hai să fim mai zen :)

3 Responses to “Prea mulți proști!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>