Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Audiența Antena 3

Aseară am zis să butonez și eu televizorul 5 minute să văd ce comedie mai este prezentată pe la mirobolantele televiziuni de știri.

La B1 era tipul care are un stil de-a vorbi de te enervează din start, nici nu e nevoie să asculți ce spune (Banciu parcă). În sfârșit, cu mici chinuiri până să schimb canalul am observat că vorbea despre noua condamnare a lui Becali.

La Antena 3 în schimb Gâdea se lăuda de mama focului de audiența postului.
Bine, și tot se bătea cu pumnul în piept că toți au ceva împotriva lor pentru că sunt așa de buni, dar asta-i altă poveste.

Din punctul de vedere al audiențelor trebuie să recunosc că am fost destul de surprins, mi s-au părut mari pentru un post de știri. Nu mă așteptam să fie românii așa mari consumatori de politică.
Că cifrele erau umflate, asta e clar. Toate statisticile astea sunt umflate în funcție de cine le comandă, la fel ca la sondajele de opinie. Dar chiar și așa tot mi s-au părut mari.

Și ca să ajung și la partea principală a subiectului: oricât de umflate ar fi acele statistici, din punct de vedere al audienței Antena 3 este peste concurență. Și o să mai rămână ceva timp în frunte.
Că tot zicea careva că o să le scadă mult audiența din cauza șantajului lui Sorin Alexandrescu. Asta e o stupizenie, telespectatorii antenelor n-au nici o problemă cu asta și/sau oricum nu vor crede acuzațiile.

Iar motivul este foarte simplu: este vorba de o caracteristică umană uzuală, o predispoziție cognitivă. Oamenii sunt predispuși să urmărească ceea ce le confirmă părerile (în engleză termenul este cunoscut drept confirmation bias). Din acest motiv urmărim știri care exprimă aceleași păreri politice și stăm într-un grup de oameni care au aceleași interese și păreri ca ale noastre.

Și Antena 3 fix asta a făcut pentru populație. Populația a fost din ce în ce mai nemulțumită de guvernul de la conducere în perioada 2008-2012, ajungând ca în 2012 aproape 70% dintre cei care au fost la vot să voteze împotriva lui Băsescu și a PDL-ului.
Tot timpul acesta Antena 3 a fost singura televiziune care a atacat PDL-ul în fiecare zi. (ce-i drept trebuie să fie destul de greu să faci asta zi de zi atâția ani).

În condițiile astea, la ce televiziune să se uite toți cei nemulțumiți de guvernarea PDL? La B1? :) N-aș prea crede. Antena 3 le-a oferit telespectatorilor fix ceea ce au avut nevoie: o confirmare a părerii lor și (mai ales) un dușman comun.
Că au mai prezentat și știri false sau chiar manipulări grosolane ocazional a devenit irelevant. Ei spuneau fix ceea ce telespectatorii lor vroiau să audă așa că, cu cât dușmanul comun devenea mai neplăcut, cu atât conta mai puțin calitatea și veridicitatea informațiilor prezentate.

Și din același motiv Antena 3 o să mai reziste în top. Dușmanul comun Băsescu încă există și, dacă nu se întâmplă niște chestii grave care să schimbe total percepția oamenilor până în 2014, Antena 3 o să continue să fie pe aceeași lungime de undă cu telespectatorii lor.

Iar la toate astea se adaugă încă o trăsătură umană: rezistența la schimbare. Odată ce te-ai obișnuit cu ceva, devii mult mai reticent în a schimba această stare, chiar dacă alternativa poate fi mai bună.
Și cum majoritatea telespectatorilor Antenelor le urmăresc deja de mult timp, nici nu vor fi prea motivați să schimbe postul chiar dacă poate nu mai sunt complet de acord cu ce prezintă ei.

Așa că, în concluzie, nu vă agitați prea tare. Până nu se schimbă percepția românilor în materie de politică, nu se va schimba nici televiziunea aflată în top.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>