Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Ce se întâmplă în Istanbul

gaz lacrimogen la protestele din Istanbul

gaz lacrimogen la protestele din Istanbul

Ieri am fost toată ziua la nuntă și nici nu prea am urmărit știrile zilele astea, dar s-ar părea că la turci sunt niște proteste destul de serioase, iar mass-media de la ei refuză să scrie ceva despre asta.

S-ar părea că televiziunile din Turcia sunt foarte ocupate cu știri despre Miss Turcia sau despre cea mai ciudată pisică din lume

Toată treaba s-ar părea că a început după ce mai multă lume a vrut să împiedice distrugerea unui parc chiar din centrul Istanbulului (unde se va construi un mall).
Protestatarii au ocupat parcul punând corturi și pături și stând acolo. Deci un protest neautorizat, dar complet pașnic.  Din păcate răspunsul autorităților nu a fost la fel, protestatarii fiind împrăștiați cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene nu în cel mai frumos mod.

Din acest motiv din ce în ce mai multă lume a început să se strângă în centrul orașului, iar lucrurile au luat o întorsătură cu adevărat urâtă: după ce poliția a venit cu tancurile, câțiva oameni au fost călcați și omorâți, în timp ce alții sunt în stare critică după ce s-au aruncat grenade cu gaz lacrimogen direct în mulțime.

În tot acest timp, în Turcia protestele nu apar în continuare la nici un post de știri, transportul în comun a fost oprit, iar internetul este oprit în tot centrul orașului.

Și chiar și așa, protestatarii sunt din ce în ce mai mulți, venind pe jos din toate colțurile acestui oraș foarte mare:

Oamenii venind pe jos spre proteste în Istanbul

Povestea mai în detaliu scrisă de cineva din Istanbul o puteți găsi în engleză aici

Update: Puteți citi și primul comentariu de la articol pentru câteva detalii importante în plus și am pus și o galerie cu ceva imagini de la protest:

,

4 Responses to “Ce se întâmplă în Istanbul”

 • Baxy says:

  Ai uitat, din lipsa de informare probabil, sa precizezi adevaratele motive ale protestelor, care din prima zi s-au transformat in proteste antiguvernamentale, respectiv impotriva primului ministru Erdogun, care din intamplare tocmai interzisese comercializare bauturilor alcoolice dupa ora 22. A facut acest lucru deoarece el este seful unui partid cladit pe un fost partid fundamentalist musulman, vopsit nitel ca sa capete alura comerciala. De cand au inceput protestele, scumpii democrati de la apus au inceput sa se agite. Ei nu au facut acest lucru atunci cand Erdogun a castigat alegerile, preferand sa-l mangaie pe cap. Brusc acum au aparut ingrijorari, ei vazand in proteste o amenintare la destabilizarea celui mai important aliat din zona impotriva Iranului. Fara ajutorul Turciei, maretele puteri occidentale nu prea mai au curaj sa se bage intr-o aventura in Iran, care oricum ar fi mult mai dura decat cele din Irak sau Afganistan. Cu balamucul care este acum in Siria, si mai putin. Deci domnii protestatari vor indura multe de tot, si nimeni nu va misca un deget. De aia nu te mira ca mass media turca tace. O sa taca si o sa ascunda cat poate adevarul. Oamenii protesteaza impotriva incercarilor mai mult sau mai putin fatise de a instaura un nou stat musulman. Turcii inca il iubesc si il respecta pe Kemal Ataturk, cel care i-a scos din negura islamismului.

  • admin says:

   N-a fost (complet) lipsă de informare.
   Recunosc, nici nu prea m-am informat, dar am și scris în grabă așa că am uitat să menționez asta (că e un pasaj chiar și în link-ul pe care l-am dat despre transformarea în proteste antiguvernamentale)

   Oricum, mersi de comentariu, e o completare foarte bună și bine-venită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>