Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

De bine cu Papa Francisc I

Papa FranciscDacă Papa dinaintea lui nu prea a reușit mare lucru în afară de a fi ținta a multor miștouri și a comparațiilor cu Darth Vader, noul Papă, Francisc, începe să fie din ce în ce mai simpatic și să câștige mult capital de imagine.

Partea principală din punctul meu de vedere este că a început cu una din problemele principale de imagine ale Bisericii (nu doar cea Catolică): banii.
Toată lumea știe că Biserica Catolică stă pe un purcoi de bani, iar opulența este la ea acasă. Francisc a făcut în această direcție câteva mișcări interesante.
Pe lângă faptul că a vorbit despre acest lucru, îndemnând la moderație inclusiv în cadrul bisericii, lucru care nu se întâmplă prea des, a mai făcut ceva: bugetul Bisericii Catolice va fi făcut public (cel mai probabil pentru prima oară de la înființare)

Pe lângă asta, Papa Francisc a reușit zic eu să mai acumuleze destule bile albe zilele acestea când a declarat că toți pot fi mântuiți prin Iisus, chiar și ateii.
El a spus că nu este cazul ca lumea să fie intolerantă și că, orice credință (sau ne-credință) ar avea cineva, este mai important ca lumea să facă lucruri bune. Că nu trebuie mers pe principiul “dacă nu ești ca noi, nu ești bun”. (sursa)

Eu aș interpreta asta și sub forma “decât să spui că ești credincios, dar să nu faci nimic bun, mai degrabă unul mai ne-credincios, dar care face lucruri bune”.

Bine, nu știu eu cât succes o să aibă el cu aceste declarații. Din păcate, cel puțin din experiența personală, credincioșii sunt printre cele mai intolerante persoane posibile. Cum spui ceva care nu rezonează cu credința lor (sau mai bine zis cu interpretarea lor asupra ei), cum sunt gata să te răstignească pentru ce ai spus.

Dar na, când trăiești cu credința că Iisus s-a jertfit pentru toată omenirea, dar în același timp ești sigur că doar 10% maxim din omenire de aceeași credință cu a ta merg în Rai, e cam greu să răzbești cu argumente logice.

, ,

2 Responses to “De bine cu Papa Francisc I”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>