Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Realist despre gazele de șist

După discuțiile de la UE, articolele văzute prin presă și pe bloguri la Zoso și la Subiectiv, am zis să vă prezint și cum văd eu situația cu aceste gaze de șist

Primul și cel mai important lucru care trebuie înțeles este faptul că interesele sunt uriașe aici.
Pe de-o parte este Rusia care își vede amenințat monopolul avut pe gaze în Europa. Monopol care reprezintă, pe lângă o sursă de bani, și un avantaj politic imens.
Pe partea cealaltă sunt companii private uriașe, în mare parte americane. Intrarea pe piața din Europa ar genera miliarde de euro pentru ei.

Așa că, la asemenea interese, e clar că discuțiile se poartă la alt nivel. Iar niște mitinguri anemice pentru sau împotriva gazelor de șist reprezintă fix zero, participanții la ele fiind de multe ori doar masă de manevră.

Dar hai să vedem ce este cu aceste gaze de șist, ce se spune despre ele și ce zic eu că ar reprezenta pentru România.

Schema depozite gaze convenționale și de șist

Schema depozite gaze (sursa Wikipedia)

Gazele de șist reprezintă în mare o formațiune de gaze prinsă în cadrul unor roci cu grad scăzut de permeabilitate aflate la mare adâncime.

Prima oară când s-a făcut o extracție de gaze de șist a fost în 1821, dar la nivel industrial acest lucru s-a întâmplat de-abia în 1970. Și de-abia de prin anii 2000 a început să crească cu adevărat această industrie.

Americanii sunt cei care folosesc cel mai mult gazele de șist. Pentru ei, gazele de șist reprezintă o sursă extrem de importantă de gaz. În acest moment ele reprezintă cam 20% din producția de gaze și se așteaptă ca până în 2035 să ajungă la aproape 50%

În Europa gazele de șist nu sunt exploatate (deloc în acest moment), fapt pentru care companiile americane mari (gen Chevron) fac eforturi serioase să intre pe această piață.
România este văzută ca a avea destule depozite folosibile de gaze de șist așa că e printre prncipalele țări din Europa unde se face lobby pentru ele.

Ce se spune despre gazele de șist (în particular pentru România, dar și în general)

 • în America prețul gazelor e de 2$, în timp ce în Europa e de 16$ și, prin gaze de șist, putem ajunge la același preț
  Este doar parțial adevărat. Pentru că Europa nu poate produce atâta gaz de șist încât să scadă așa de mult prețul. Prețul gazelor ar scădea într-adevăr cu destul de mult, dar clar nu la același nivel
 • România ar deveni independentă de gazele de Rusia și ar plăti o sumă cu mult mai mică pentru gaze. mai mult fals
  Gazele vor fi vândute în curând pe bursă. Putem avea într-adevăr gaze chiar dacă rușii se gândesc să ne taie gazul deci am avea o oarecare independență, dar asta ar însemna niște costuri mai mari (economie de bază – cerere foarte mare, ofertă mică).
  Prețul la gaze va scădea într-adevăr dacă se vor exploata gaze de șist, dar nu cred că e cazul să ne așteptăm la o scădere care să te dea pe spate

Problemele de mediu

Cei care sunt împotriva acestor exploatări evocă problemele de mediu ce apar. Să le luăm pe rând:

 • Cutremure: nu s-ar părea că reprezintă un pericol. Se generează într-adevăr niște mici cutremure, dar magnitudinea lor este atât de mică încât nici nu e sesizabilă.
  Unii activiști susțin că aceste mici cutremure ar crește numărul și magnitudinea celorlalte, dar nu s-a demonstrat nimic până acum și pare destul de puțin probabil (nu imposibil totuși)
 • ape contaminate: acest lucru depinde foarte mult de cum se face exploatarea în materie de protecție a mediului.
  Teoretic se poate evita o contaminare care să pună grav în pericol mediul. Practic, cum asta înseamnă costuri mai mari de producție și în special în România unde știm că lucrurile se fac în dorul lelii, aș zice că e aproape sigur să se întâmple
 • poluare: gazele de șist sunt mai poluante decât gazele convenționale. Clar și fără nici o urmă de îndoială. Se pot folosi totuși pentru generarea de energie în locul cărbunelui care este și mai poluant.
 • soluri toxice și radioactive: solurile pot fi într-adevăr toxice pe o anumită suprafață, de radioactivitate nu se pune totuși problema.

Concluzia:

Pentru România gazele de șist ar reprezenta o sursă importantă de venit și o scădere sesizabilă a prețului la gaze. În același timp ar veni însă și cu niște costuri sigure din punct de vedere al mediului.
Rămâne la latitudinea fiecăruia să își stabilească dacă beneficiile financiare i se par mai importante sau nu față de costurile de mediu.
Dar oricum vi s-ar părea trebuie să realizați și că posibilitatea de a schimba deciziile ce se iau la vârf este foarte mică.

10 Responses to “Realist despre gazele de șist”

 • andreea says:

  mie mi se pare ca vocile astea alea blogosferei merge mereu pe ideea ca “aia saraci au nevoie de ajutor acum/trebuie sa ne rupem de rusia ACUM, deci facem orice”. sugem orice, adica. ori asta e gresit. sunt atatea metode de a dezvolta energii alternative, dar noi ne uitam doar la aia care ne aduce banul rapid. e o mentalitate de rahat, tipic romaneasca.

  ah, si uite-te la: http://www.imdb.com/title/tt1558250/

 • andreea says:

  adica daca nu e pentru sist, nu e corect, sau cum?
  si tu ai zis: poluare, toxicitate. cui ii trebuie apa sau pamant curat? nuuu. si pentru ce? crezi ca firmele care vin sa exploateze aici iti vor da tie (sau statului) vreun ban? vor angaja un numar semnificativ de romani? hai mai… de parca acum am fi vazut prima oara capitalismul la fata!

  germania are cea mai mare investitie in panouri solare. in europa. si crede-ma ca aici nu e soare nici macar cat rasare dimineata in romania. dar nu, astea sunt chestii ciudate, nu facem. mai bine putina poluare. face bine la ten.

  • admin says:

   m-am certat si cu cineva pe Facebook pe aceeasi tema.
   Problema mea cu documentarul e ca este partinitor, in ciuda faptului ca expune niste cazuri reale (si asta spun despre orice prezinta ceva doar dintr-un singur punct de vedere)

   Articolul meu incerca sa fie pe cat posibil obiectiv, prezentand atat avantajele cat si dezavantajele vazute din fiecare parte.

   Si, asa cum am scris deja, ramane ca fiecare sa hotarasca pentru el. Pentru unii 1 metru de pamant daca e poluat e prea mult. Pentru altii, poate sa fie si un judet intreg si sa nu fie prea suparati. E o chestie personala, subiectiva, pe care greu o poti influenta.

   • andreea says:

    eu n-am nimic cu articolul tau. articolul e ok. am ceva cu alegerea energiilor nesustenabile (hmm, sper ca exista cuvantul) fara a vedea daca poti face si altfel. zoso si visurat sunt mari sustinatori ai ideii ca daca esti sarac ca aia de la rosia montana, trebuie sa te bagi pe exploatare. si mi se pare limitat, pentru mediu deloc placut si mai ales fara perspective economice deosebite pentru zona aia.

    documentarul se vrea a arata partile negative ale exploatarii de sist, evident ca se va concentra pe asta si nu pe “ce bine ca e gazul ieftin”.

    • admin says:

     investitii in energie solara si eoliana sa stii ca in ultimul timp sunt chiar multe.
     Din pacate insa, nu ne putem lipsi inca de gaze (si petrol). Momentan se poate si fara gaze de sist si as zice chiar recomandat, dar nu stiu pentru cat timp. Nu de alta, dar in cativa ani s-ar putea sa ajungem atat de in gaura cu banii (ca tara) incat sa nu avem prea multe alte solutii.

     • Stefan.H says:

      Exploatarea, cel mai probabil, va avea loc la nivelul intregii Europe. Ceea ce ar trebui sa se asigure responsabilii din Romania este ca efectul asupra mediului sa fie unul minim in timp ce de pe urma exploatarii sa profite cat mai mult statul si poporul roman si nu companii cu capital privat, mai ales daca este capital strain. Din pacate, regula pare sa fie in felul urmator: Cu cat o chestie e mai benefica pentru romani, cu atat e mai improbabila.

 • oana says:

  buna!
  luand in calcul,densitatea localitatilor ,precaritatea surselor de apa combinata cu seceta de vara,poluarea panzei freatice aproape certa,poluarea solului,imensele cantitati de apa care se injecteaza in subsol la mare adancime-de unde aceasta apa? etc. explorarea si exploatarea gazelor de sist trebuie categoric interzisa.Cine aproba ”crima” va raspunde mai tarziu! Franta si Bulgaria au interzis ”crima”.Dar sunt si alte tari din Europa unde ,,crima”este insuspensie.

 • [...] P.S. Despre gaze de șist în general am scris mai demult un articol și pe care îl puteți citi aici [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>