Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Mentalitatea de “fraier”

Aseară, după MasterChef la care recunosc că mă uit când apuc, a rămas televizorul să bâzâie pe ProTV în timp ce eu butonam ceva pe la calculator.

Mi-a atras atenția însă o stire: o șoferiță fusese prinsă de radar că depășise viteza legală cu vreo 25 de km/h. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să întrebe polițistul de certificatul metrologic al aparatului. În momentul în care i s-a spus că e expirat cred că nu a mai putut de fericire șoferița. Ea oricum era pornită să conteste amenda, acum era și sigură că o să câștige.
Cei de la ProTV, în stilul lor obișnuit manelistico – panicar, erau foarte îngrijorați că toate aparatele de radar s-ar putea să aibă acest certificat expirat și toate amenzile să poată fi contestate.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte de următoarea zicală:

Legea e ca o barieră pe care unii o ocolesc, alții o sar și doar fraierii se opresc în ea.

Pentru că șoferița respectivă asta făcea. Încerca și de data asta o să și reușească să ocolească legea. În loc să accepte faptul că a greșit și de data asta a fost și prinsă, ea a încercat să găsească niște chichițe legale ca să scape (sau cel puțin așa gândește fraierul de mine care respectă legea)
Iar faptul că certificatul ăla metrologic era expirat nu înseamnă că are dreptate în ceea ce a făcut. După cum am zis deja, ea era oricum pornită din start să conteste amenda și doar a avut noroc că certificatul s-a nimerit să fie expirat. Și chiar cu certificatul metrologic expirat și cu radarul decalibrat de atunci, tot n-ar fi avut o asemenea eroare.

Și aceeași mentalitase se regăsește și la cei care dau repede o șpagă polițistului să plătească mai puțin sau să nu le ia carnetul.
La fel și cu cei peste 20 de mii de români cu mașini înmatriculate în Bulgaria. Un mod nou de a fenta legea când nu ne convine. Da, știu .. e proastă și abuzivă legea cu înmatriculările. Probabil pentru că e făcută tot de unul care, când nu i-a convenit ceva, a făcut la fel – a ocolit legea sau chiar a sărit peste ea.

Cam asta e treaba de fapt: suntem din ce în ce mai puțini “fraieri” corecți, care respectăm legea, care plătim taxe și care nu căutăm orice modalitate de a ocoli sau sări peste barieră.

Și în ciuda zicalei “peștele de la cap se împute”, aici lucrurile trebuie să pornească și de jos. Pentru că degeaba avem noi așteptări de la stat și degeaba ne plângem de el. Atâta timp cât mentalitatea la bază este să fentezi statul ori de câte ori ai ocazia, și în vârf va fi aceeași mentalitate. Doar că de la vârf cei care vor fi fentați suntem noi toți.

, , ,

6 Responses to “Mentalitatea de “fraier””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>