Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Elevul român și mașina care se conduce singură

Premiul Intel ISEF acordat lui Ionut Budisteanu
Ionuț Budisteanu – foto via scienceforsociety

Că tot vorbeam zilele trecute de inovația din România și cum merită să investim în ea și să o promovăm, azi vreau să vă povestesc despre Ionuț Alexandru  Budișteanu

Ionuț este un tânăr de doar 19 ani care tocmai a câștigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) din SUA în valoare de 75000 de dolari.

El a creat un design fezabil pentru o masina cu control autonom care ar putea detecta liniile si curbele din trafic, precum si pozitionarea in timp real a masinii – si ar costa doar 4.000 de dolari.

Mai pe românește, el a luat un radar 3d și niște camere web și a construit un soft care oferă posibilitatea de a avea o mașină care se conducă singură.

Conceptul în sine nu este nou, se investesc foarte mulți bani în cercetare în acest domeniu. Există în acest moment două abordări: cea a celor de la Google care oferă un sistem complex, adaptabil pe aproape orice mașină mai nouă sau, mai nou, o mașinuță pentru o singură persoană, cum este prototipul celor de la Hitachi, Ropits

Ionuț Budișteanu a folosit abordarea celor de la Google și a încercat să o aducă la un cost mai normal. Sistemul folosit de Google costă undeva în jurul valorii de 75.000 de dolari, în timp ce cel propus de Ionuț este doar 4000. O mică diferență, nu?
Și asta se întâmplă în condițiile în care o companie ca Google are un buget uriaș pentru cercetare. Ca să nu mai vorbim de vârsta lui sau de faptul că el a lucrat singur, în timp ce Google are probabil o echipă uriașă ce lucrează la acest proiect.

Dar ce este și mai important este că el, în ciuda vârstei, nu este la prima realizare în acest domeniu al inovației.

În 2010 a creat un software cu și despre rețele neuronale cu care a luat locul întâi din partea Association for Computing Machinery, tot la ISEF.

Anul trecut a avut un alt proiect foarte interesant pentru persoanele nevăzătoare care au văzut la un moment dat.
A creat un sistem care folosește limba pe post de traductor pentru vedere. Astfel, prin plasarea unor senzori pe limbă, niște camere web și un soft de inteligență articifială, se generează un curent electric proporțional cu imaginea astfel încât creierul persoanei nevăzătoare să poată decodifica informația sub formă de imagine. (sursa)

Niște realizări extraordinare pentru care Ionuț merită toate felicitările noastre și reprezintă unul din principalele motive pentru care trebuie să susținem inovația în România, un foarte bun exemplu în acest sens putând fi campania Pr3miază Inovația despre care am scris mai multe aici

, , , , ,

2 Responses to “Elevul român și mașina care se conduce singură”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>