Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Cu alți politicieni credeți că rezolvăm ceva?

În articolele mele m-am plâns destul de des de politicieni. În principal din cauza faptului că ei caută noi și noi modalități de a scoate bani de pe urma statului sau, mai pe românește, să fure ca în codru.

Dar stau și mă gândesc.
Să zicem că dintr-o întâmplare (fericită) ar dispărea brusc absolut toți politicienii din acest moment indiferent de partidul din care fac parte. Nu știu cum, nu contează.. hai să zicem că îi fură extratereștii pentru un anal probing.
Ce s-ar întâmpla atunci?

Păi ar trebui să alegem noi politicieni să conducă țara din românii rămași. Credeți că așa s-ar schimba ceva în țară?

Vă zic eu că nu mare lucru. Chiar în articolul anterior am scris de inventivitatea românului de a trage o țeapă pentru a merge gratis cu taxiul. Zoso scrie tot astăzi despre cât se fură la curent și gaze în Moldova.

Ia aproape orice Gigel de pe stradă care se plânge de cât se fură în țară și pune-l ministru. După ce se dezmeticește puțin gândirea lui va fi “ok, și acum ce fac să îmi iasă și mie ceva”.
Ăștia sunt majoritari. Cei care vor să câștige bani cât mai ușor și mai repede fără să muncească, care să facă “o combinație“, să dea o țeapă și așa mai departe.

Sunt și oameni cinstiți. Destui. Nu știu dacă mai mulți sau mai puțini decât în alte țări, dar sunt. Chestia e că și dintre acești oameni inițial cinstiți mulți vor ajunge să facă abuzuri în momentul în care vor prinde gustul puterii.

Și să vă spun și o poveste reală. La alegerile locale dintr-un sat sunt 3 candidați:

  • actualul primar despre care știe toată lumea că fură, dar e din partidul pe val;
  • un candidat de la celălalt partid mare și care are mai mulți bani de reclamă decât actualul primar (a se citi pomeni electorale)
  • un candidat înscris la un partid mic. Nu are bani de reclamă, dar îl știe tot satul că e genul de om care n-ar fura nici o agrafă

Câte voturi credeți că a primit candidatul despre care știa toată lumea că e cinstit? Păi vă spun eu: nici 10%.
De ce? Păi discuția de la crâșma satului dinaintea votului a decurs cam în felul următor: păi dacă îl alegem p-ăsta ce facem, nu putem să negociem nimic cu el. Știi că am vorbit cu ăla vechi atunci când am avut nevoie de niște lemne și am rezolvat-o. Ăsta nu ne-ar ajuta cu nimic, ba ar fi chiar în stare să ne dea pe mâna poliției dacă ne prinde cu ceva.

Cu ce rămânem deci? Cu o parte majoritară de oameni puși din start pe furat, o parte minoritară de oameni inițial cinstiți care vor ajunge să fie prinși în mrejele puterii. Iar partea foarte mică de oameni cu adevărat cinstiți nu vor fi votați conform cu povestea de mai sus.

Concluzia pare sumbră. E evident că în condițiile astea se va fura în continuare. E evident că schimbarea politicienilor nu poate decât limita dimensiunile furtului.

Dar poate, cine știe, prin educație se mai schimbă această mentalitate.
Sau poate cu noroc de mai mulți oameni cinstiți prin justiție, se mai schimbă și cu frica de pușcărie.

, , ,

One Response to “Cu alți politicieni credeți că rezolvăm ceva?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>