Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Notarii – o mare familie săracă

Nu am avut eu prea mult de-a face cu notarii, dar din acele puține plimbări pe la ei am ajuns la concluzia că această profesie trebuie să fie cu siguranță una dintre cele mai bănoase (legal) existente în România.

Pentru o copie legalizată de la un act oficial sau pentru o împuternicire care reprezintă maxim 5 minute din programul notarului și nu presupune decât pusul unei ștampile scoți din buzunar 50-60 de lei.

Dar ăștia sunt doar banii de țigări. Adevărații bani ies din tranzacțiile imobiliare. Unde vrei nu vrei, tot trebuie să plătești taxa la notar. Și nu e deloc una mică, ajungând și la câteva mii bune de euro. Mii de euro pe care un notar îi face în cât timp? Nici măcar o zi de muncă.

Din ce am aflat de pe la prieteni, în 2008 un notar bine plasat (sau/și cunoscut) ajungea să aibă venituri și de peste 25 de mii de euro pe lună.
Evident, cei care ajung să câștige peste 10 mii de euro sunt puțini, dar luând în considerare prețurile pe care le practică și faptul că tot ei le stabilesc, aș zice că e destul de evident faptul că nici unul nu moare de foame.

Ei bine, în ultimul timp notarii se tot plâng că au scăzut numărul tranzacțiilor imobiliare și prețurile și ei nu mai câștigă bani.

Așa că ce au făcut săracii notari pentru a avea și ei cum să pună o pâine pe masă acasă? Păi tocmai au crescut în București taxele minime pentru apartamente între 10 și 40 la sută în funcție de zonă. (sursa)

Așa că se pune întrebarea: o fi bine să fii notar?

Noi muritorii de rând nu prea avem cum să aflăm asta. Notarii sunt o familie foarte bine pusă la punct.
Teoretic, pentru a fi notar tot ce îți este necesar este să termini dreptul. Practic, situația e doar puțin diferită. Pentru că în România cineva foarte inteligent (un notar oare?) a declarat că nu poate exista decât un număr limitat de notari.
Și, așa cum era de așteptat, lista de notari s-a umplut. Așa că în momentul în care se eliberează un loc nou de notar ghiciți de cine se ocupă? Păi de cine trebuie.

Iar dacă zvonurile sunt corecte, ca să fii cine trebuie și să devii astfel notar, ai nevoie pe undeva pe la 100 de mii de euro. (sau să ai un părinte președinte, dar asta e mai greu)

Cum s-ar putea rezolva problemele astea? Extrem de simplu. Scoaterea limitării numărului de notari sau, și mai frumos, ca în Japonia.
Dar de ce să facem noi o asemenea nedreptate marii familii notariale?

,

2 Responses to “Notarii – o mare familie săracă”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>