Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Manipularea știrilor

Manipularea știrilor în media românească

Manipularea știrilor

Am auzit la un moment dat spunându-se de vestitele televiziuni B1 și Antena 3 că “nu fac decât să prezinte măgăriile competitorilor”, în sensul că doar prezintă aceste măgării ale celor din tabăra adeversă și nimic mai mult… cică.

Așa că am zis că e cazul să dau un exemplu rapid de cât de ușor poate fi să manipulezi o știre în așa fel încât să se înțeleagă exact ce îți dorești.

De weekend-ul acesta o știre politică este prezența lui Fenechiu la “După 20 de ani” de la ProTV unde a dat ceva declarații.

Despre ce a declarat el se poate vorbi foarte ușor cu stenograme din discuție, totul real, dar în așa fel încât să se poată înțelege lucruri total diferite:

Prima abordare:

Acum ştiţi ce se întâmplă? Niciun hoţ nu spune că a comis o faptă. nu ştiu dintre noi doi care este cel care are mai multe dosare penale şi probleme ţinute sub capac

nu ar vrea să vândă CFR, dar nu are de ales. cei de la FMI i-au spus că nu mai au încredere în ceea ce promit

Ambele declarații sunt cât se poate de reale, sunt din aceeași emisiune și sunt doar puțin scoase din context ca să sugereze ceea ce se vrea.
Astfel, doar din aceste două fraze amărâte se poate construi o întreagă emisiune care să arate “scris negru pe alb” cum e un hoț Fenechiu și cum nimeni nu are încredere în acest guvern din care face parte.

A doua abordare:

Eu le mulţumesc celor care au în continuare încredere în mine, pentru că până la urmă există şi oameni nevinovaţi care ajung în instanţe

nu ar vrea să vândă compania, dar nu are de ales. Nu mai putem face nimic din cauza hoţilor care au devalizat-o atâţia ani

Luăm o altă bucățică din aceleași declarații și ajungem să spunem exact opusul a ce era mai sus.
Avem acum un sărac om nevinovat care este silit să ajungă în instanță de către justiția politică, în timp ce CFR-ul este privatizat doar din cauza guvernului anterior care l-a căpușat într-un asemenea hal încât nu se mai poate face nimic.

 

Am reușit deci, fără nici o investigație jurnalistică și fără nici un interes special pentru așa ceva, să produc din două știri amărâte (unu, doi) documentație pe care se poate vorbi măcar un sfert de oră pentru ce canal TV vreți.

Și gândiți-vă că pe lângă un caz ca acesta, unde e vorba de o știre reală, se mai practică până și manipulări de-a dreptul grosolane inventându-se știri care nu numai că nu au nici o legătură cu realitatea, dar se pot și demonta foarte ușor (gen analfabetismul lui Funeriu când el lucra pentru un laureat de premiu Nobel)

Așa că nu mai puneți botul la orice știre extraordinară văzută la aceste canale. Interesul lor pentru manipularea știrilor este imens așa că, dacă vreți neapărat să vă uitați la ele, măcar primiți-le cu ceva rezerve înainte.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>