Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Găselnița primăriei pentru problema câinilor

Consiliul General al Municipiului București a găsit cea mai “bună” modalitate pentru a ne scăpa de câinii vagabonzi. Mă mir că nu li s-au încins creierele de atâta gândire.

Concluziile extraordinare au fost următoarele:

 • obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze
 • persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei
 • O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită (sursa)
 • un impozit anual pe câine de 430 de lei (asta am văzut-o la știri la TV)

Părerea mea despre această propunere a primăriei e că e cam tâmpită și incompletă și o să încerc să și explic de ce.

În primul rând impozitul anual este imens luând în considerare faptul că impozitul pe un apartament sau o mașină este de 3-4 ori mai mic. Proporțiile sunt stupide.
Într-adevăr un impozit anual ar putea descuraja cazurile băbuțelor care adăpostesc 20 de câini în apartament, dar asta se poate face mult mai bine prin alte legi.

Taxa de 170 de lei pe adopție. Sebastian Bârgău, care are obișnuința certurilor cu ONG-urile pentru câini, zice că așa nu vor mai ajunge câinii înapoi pe stradă după ce au fost adoptați.
Problema e că se va descuraja și adopția în sine și, în afară de asta, ONG-urile oricum pot adopta gratis.
Și cum din adăposturile primăriei câinii sunt trimiși înapoi pe stradă dacă nu sunt adoptați, în momentul în care tragi linie o să ajungi la concluzia că degeaba ăia care au adoptat nu i-au aruncat în stradă. O să fie la fel de mulți trimiși înapoi pe stradă pentru că nu au fost adoptați.

Obligația sterilizării. Teoretic e o chestie bună, dar nu știu ce se întâmplă cu toți câinii de rasă cu pedigree care costă un pogon de bani. Și sunt destui care fac afaceri din acest lucru.

Înregistrarea câinilor. Asta vine în conjuncție cu impozitul care trebuie plătit. Trebuie să ai câinele înregistrat undeva ca să îți vină impozitul de plată. Deci e foarte bine, nu?
Păi nu e bine (cel puțin nu încă)! Pentru că “Proiectul nu prevede însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Concluzia: întregul proiect e frecție la picior de lemn. În forma aceasta nu o să rezolve nimic cu el în afară de a consuma timp și hârtie de pomană

, ,

One Response to “Găselnița primăriei pentru problema câinilor”

 • dojo says:

  Un proiect pe juma’ bun, pe juma’ cretin.

  S-au luat de la noi, in Timisoara, ca Primarul nostru naste idei cretine o data pe saptamana cel putin.

  Ideea era ca animalele fara pedigree sa fie sterilizate, pentru alea cu pedigree dai taxa (cel putin la noi asa se discuta. 100 de lei pe an impozit pe animal de ‘monta’). Ceea ce e aprox. OK, in conditiile in care animalul respectiv produce bani stapanului.

  Prin masurile astea drastice insa se da in cap ideii de adoptie, cand exact asta trebuie incurajata. Amenzi uriase pentru cei care abandoneaza animalele si cat mai facile sa fie adoptiile, asa ar gandi niste oameni cu creier functional. Dar astia de ne conduc sunt uneori imbecili cu acte in regula :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>