Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Concepții greșite despre vaccinarea la copii

Din start, ca să fie totul clar, trebuie să spun faptul că eu sunt pro-vaccinare la copii.

Însă în acest articol nu intenționez să scriu despre avantajele (sau dezavantajele) vaccinării, ci o să mă concentrez asupra unor concepții găsite la mulți dintre părinții care nu își vaccinează copiii și problemele aferente.

Fac acest lucru pentru că, din punctul meu de vedere, părinții care nu își vaccinează copiii mă afectează, cel puțin indirect, și pe mine.
Și cum presupunem că suntem într-o democrație, sunt de acord că fiecare e liber să facă ce vrea, dar doar atâta timp cât nu îngrădește libertatea mea.

Concepțiile despre care vreau să vorbesc sunt referitoare la vaccinurile împotriva bolilor contagioase și sunt acestea:

Aceste boli contagioase nu sunt periculoase așa că nu are nici un rost să vaccinez copilul pentru ele

Da, majoritatea celor contagioase nu sunt extrem de periculoase. Dar nu poți spune că nu sunt periculoase.
La rujeolă de exemplu, majoritatea o știu ca o boală la care-ți apar câteva bube și cam aia e. De fapt această boala este mortală în procent de 1 la 500-1000. Și când zic mortală nu mă refer la cazul în care nu e tratată boală, ci că se moare din ea oricare ar fi tratamentul.
Și asta este o boală extrem de ușor transmisibilă – peste 90% din copiii nevaccinați ce intră în contact cu unul bolnav o iau.

Copiii nevaccinați sunt la fel de rar bolnavi ca cei vaccinați.
Iar dacă se îmbolnăvesc cumva, atunci vor sta acasă la fel ca și ceilalți copii.

Ambele afirmații din această concepție sunt clar greșite.
În primul rând, statistic vorbind, un copil nevaccinat are șanse de a contracta o boală mai mari cu minim un ordin de mărime în plus (de zece ori mai mult adică) față de un copil nevaccinat.
În Statele Unite cel puțin, majoritatea ultimelor epidemii de boli contagioase la copii a pornit de la un copil nevaccinat și, surpriză-surpriză, și cei mai mulți bolnavi au fost tot din rândul copiilor nevaccinați.

A doua afirmație este de asemenea eronată în acest context.
Într-adevăr, copiii stau acasă când sunt bolnavi, dar există o problemă ce face acest argument invalid: majoritatea acestor boli ale copiilor sunt contagioase înainte de a prezenta simptome care să determine părintele să își țină acasă copilul.
La rujeolă de exemplu bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de a apărea acele bubițe pe corp care să dea de gândit părintelui (sursa)

Și atunci, din aceste două puncte, rezultă pentru mine că un copil nevaccinat are mult mai multe șanse să îmi îmbolnăvească copilul decât unul vaccinat.

Afirmație a mea care duce la următoarea concepție:

Dacă tu ți-ai vaccinat copilul, cum poate să îl infecteze copilul meu nevaccinat?

Răspunsul e foarte simplu pentru această idee. Nici un vaccin nu protejează 100%; în general valorile sunt pe la 90-95 la sută.

Iar în afară de asta există și persoane care, din diferite motive, nu pot fi vaccinate (cel puțin într-o anumită perioadă) din cauza vârstei sau a anumitor probleme medicale.

Aici intră în ecuație ceea ce se numește “imunitatea de grup“. Această imunitate de grup reprezintă faptul că, dacă o foarte mare majoritate a unei comunități este vaccinată, atunci și cei nevaccinați beneficiază de o protecție indirectă.
Acest lucru apare datorită faptului că transmiterea în lanț a unei boli contagioase are șanse să fie întreruptă de persoanele vaccinate, stopându-se astfel epidemia. Dacă vă interesează ceva mai multe detalii despre asta puteți începe de pe Wikipedia

Ei bine, atunci când o parte din ce în ce mai mare a comunității alege să nu își mai vaccineze copiii, această imunitate de grup dispare.

La pertussis de exemplu  (cam cea mai ușor transmisibilă boală) rata de vaccinare a comunității trebuie să fie de 92-94% ca să funcționeze imunitatea de grup. Și din păcate există deja destule comunități unde acest prag a fost depășit, imunitatea de grup dispărând.

Deci tocmai am mai găsit un motiv pentru care nevaccinarea copiilor mă poate afecta și pe mine.

Și în total pentru mine sunt destule motive să consider că părinții care nu își vaccinează copiii fac o greșeală și ar trebui și să fie trași la răspundere în cazurile nefericite în care copiii lor nevaccinați îmbolnăvesc pe alții.

, , ,

10 Responses to “Concepții greșite despre vaccinarea la copii”

 • Baxy says:

  http://www.youtube.com/watch?v=v7k0e3kpoxE

  http://youtu.be/Kd0H3Dw3Z0g etc.

  Sunt mai multe opinii dupa cum observi. Ca deobicei esti prea radical, ca sa nu zic ca ai prea multa incredere in SISTEM. Omiti interesele materiale ale firmelor farmaceutice, sau chiar ale anumitor guverne. Stiu, paranoia teoriei conspiratiei, dar….In definitiv atata timp cat lumea are voie sa aleaga, alege. Cand nu o sa mai aiba voie sa aleaga, o sa fim toti roboti. Ca intotdeauna adevarul este pe la mijloc ;)

  • admin says:

   Mda, ce prezinți tu aici e fix una din marile probleme pe care le văd eu și care au dus la aceste idei (pe care eu radical le văd tâmpite).
   Ajungem să luăm drept sursă veridică de informații pentru sistemul medical un post tv de toată jena cum e FoxNews (asta într-un caz onorabil, de multe ori se iau de bune informații de pe site-uri obscure fără nici o legătură cu realitatea).

   Iar ca să comentez și pe marginea filmulețelor în sine: aici nu era vorba despre vaccinul contra H1N1, e vorba despre vaccinuri ce se fac la copii pentru boli precum pertusis și rujeola.
   Boli pentru care există aceste vaccinuri de zeci de ani, fapt pentru care sunt testate și retestate. Vaccinurile care nu au măcar 10 ani de existență nu sunt recomandate nici de medici.
   Și tocmai pentru că aceste vaccinuri există de atâta timp se poate vedea că problemele grave ce pot apărea sunt în procent de unu la un milion sau chiar mai mici.

   Dar teoria conspirației e mult mai bună decât să ai încredere într-un vaccin ce se face de 50 de ani. De fapt, eu zic să nu mai facem nici un vaccin niciodată și să trăim ca acum o sută de ani.
   Doar a crescut populația de atunci, nu? (bine, ca atunci se faceau 7 copii ca să supraviețuiască măcar vreo 2 e partea a doua)

 • Baxy says:

  Nici eu nu vorbeam de vaccinurile antipolio (HIB) sau antirujeolic (MMR), ci de cel impotriva gripei porcine sau cel impotriva HPV. (vaccinuri care era cat pe aici sa ne fie bagate pe gat ca obligatorii). Tu ai vorbit in opera ta literara despre operatiunea de vaccinare, in care cel antipolio era de exemplu. De aceea mi-am permis sa dau si eu un contraexemplu. Daca ai fi specificat in articol ca vorbesti numai de acele vaccinuri esentiale, testate de zeci de ani, ok, interventia mea era inutila. Cum insa nu ai precizat acest lucru, mi-am permis sa atrag atentia asupra unor exceptii, care totusi intra in categoria vaga “vaccinare”…..”Din start, ca să fie totul clar, trebuie să spun faptul că eu sunt pro-vaccinare la copii…….Concepțiile despre care vreau să vorbesc sunt referitoare la vaccinurile împotriva bolilor contagioase și sunt acestea……….
  Da, majoritatea celor contagioase nu sunt extrem de periculoase. Dar nu poți spune că nu sunt periculoase.”

  In larga categorie a bolilor contagioase intra si gripa si hpv-ul. O seara placuta :) PS: eu personal nu am in cercurile mele de cunoscuti, indivizi care sa sustina ca nu-si vaccineaza copiii cu cele esentiale….tu unde ai intalnit asemenea cazuri? Ma refer la ce mediu…

  • admin says:

   ala anti gripei porcine nu era pentru copii, dar ai dreptate, trebuia să fiu mai explicit și să spun că mă refer la vaccinurile din schema națională pentru copii.

   În legătură cu vaccinurile împotriva H1N1 și HPV nici eu nu sunt pro (nici împotrivă ce-i drept). Cel pt. gripă mi se pare că are o eficiență scăzută și nu foarte rentabil chiar dacă mor chiar destui oameni de gripă anual.
   La cel împotriva HPV nu sunt foarte hotărât, pe de o parte nu e destul de vechi ca să fie clare toate problemele care pot apărea și eficiența lui, pe partea cealaltă până acum pare să fie îndeajuns de bun.

   Despre mediu – am 2 foști colegi de serviciu care sunt complet împotrivă și am observat că au apărut și multicele site-uri și grupuri pe Facebook împotriva vaccinării în România cu destui susținători.

   Și încă o chestie: hotărăște-te și tu la o adresă de mail. Nu am nimic cu faptul că se vrea anonimă, dar alege una singură pentru că de fiecare dată când pui o altă adresă intră comentariul în spam

   O seară plăcută și ție!

 • ina says:

  Sa luam cazul vaccinarii contra rujeolei. Daca tu ti Ai vaccinat copilul asta nu ar trebui sa il faca imun? Teoretic da, practic esti printre cei multi care isi supune copilul la risc, ca mai tarziu sa faca si boala. Nu e absurd? Ps : informeaza te despre sistemul de vaccinare din tarile civilizate. La noi e o industrie care continua sa se dezvolte pt ca multi naivi se documenteaza doar de pe google.RO

  • admin says:

   nu, nu ti-l face imun. Fiecare vaccin are o rata de protectie, dar sub 100%. In general este undeva intre 90 si 95 la suta.
   P.S. informatiile pe care ma bazez nu sunt de pe google.ro. Sunt in principal de la doctori si din jurnale medicale

 • ina says:

  Medicul meu de familie are 6 copii sanatosi si niciunul vaccinat. Ea medic pediatru a ales sa nu si I vaccineze. De asemenea, cunosc multi medici care nu si au vaccinat copii? De ce oare?

  • admin says:

   nu știu..mă întreb și eu de ce există (despre medicul tău cu 6 copii aș avea o idee)
   o singura alta observatie totusi: faptul ca nu vaccinezi copilul nu inseamna si ca e obligatoriu sa se imbolnaveasca

 • gigi_bordura says:

  sunt tare curios cati dintre cei care au lasat o remarca la acest post cunosc cu adevarat ce inseamna un vaccin.
  in cazul vaccinurilor antigripale este destul de simplu si tocmai din acest motiv nu inteleg oamenii care an de an continua sa se vaccineze si sa se imbolnaveasca. nu intodeauna vaccinul este bun. de multe ori nu face decat sa creeze o dependenta a organismului de un ajutor extern, nemaiputand face fata infectiei cand ajutorul este inlaturat. valabil si pentru antibiotice.

  • admin says:

   in loc sa fii asa curios, mai bine ai mai citi un pic despre vaccinuri.
   Nu de alta, dar din ce inteleg eu din comentariul tau cred ca tu esti cel care nu cunosti ce inseamna un vaccin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: