Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Biserica și femeile

Un lucru care pare puțin surprinzător, cel puțin pentru mine, este faptul că femeile reprezintă un procent majoritar în cadrul persoanelor religioase.
Și aici mă refer la persoanele care ajung pe la biserică și în alte dăți în afară de Paște și Crăciun.

Iar asta mi se pare surprinzător în contextul în care femeile au fost și sunt în continuare, cel puțin pentru concepția din vremurile noastre, discriminate de biserică.

Femeia n-are voie în altar, trebuie să se supună bărbatului, n-are voie să intre în biserică dacă e la menstruație și probabil și multe altele.
Asta în religia ortodoxă evident, că dacă ne uităm la cea islamică deja e dezastru.

Ba mai mult, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse tocmai a hotărât că e cazul să o mai lase moale femeile cu emanciparea asta și să treacă înapoi la cratiță:

Mi se pare un fenomen foarte periculos acest numit feminism (…)
Barbatul se ocupa de lucrurile de afara, el trebuie sa lucreze, sa castige bani, in timp ce femeia trebuie sa aiba grija de interior, acolo unde sunt copiii sai (sursa)

Acum, că locul femeii e în bucătărie (pentru femei: picior peste picior, cu un pahar de vin în mână, uitându-se la bărbat cum gătește) e un lucru evident și care nu mai necesită vreo altă discuție.

Dar femeile care îi pun pe bărbați să doarmă pe preș (dacă au noroc și nu li se ia și preșul) când spun așa ceva cum de nu se revoltă și împotriva acestor practici bisericești?

Plus, când ăsta e punctul de vedere oficial al bisericii începi să te întrebi când vor afla și ei că, deși ei au rămas prin secolele 15-18, restul populației trăiește totuși în secolul 21.

,

2 Responses to “Biserica și femeile”

 • andreea says:

  1. nu stiu de unde ai tu informatia ca femeile sunt mai religioase. statistici ceva?
  2. e vorba de femeile romance sau in genere?

  • admin says:

   concluzie proprie :)
   de fiecare data cand trec pe langa o biserica (ca de intrat nu prea obisnuiesc) vad doar femei p-acolo.
   Si in Romania, desi cred ca se aplica si prin alta parte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>