Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Mașini înmatriculate la bulgari

Zilele acestea au fost două știri foarte interesante legate de mașinile din România înmatriculate la bulgari.

Prima este cea despre noua propunere legislativă a Ministerului de Interne (în care se regăsesc și amenzile mult mai mari despre care am scris deja aici), prin care mașinile înmatriculate în altă țară vor putea circula în România doar 30 de zile.

A doua, ceva mai recentă, vine de la bulgari:

Autoturismele sunt inmatriculate pe numele unui bulgar care primeste pentru acest serviciu intre 25 si 50 de euro. In schimbul acestei sume, el semneaza o procura cu care romanul poate sa conduca linistit masina. Schema este ilegala, dar autoritatile fiscale din Bulgaria au inceput recent sa inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe masini.
Dar sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta inseamna ca, daca cineva are 100 de masini si in acelasi timp este somer, persoana respectiva a ascuns venituri si va fi acuzata de evaziune fiscala.

In cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic in afara de masinile pe numele lor, asa ca in momentul in care un asemenea autoturism va intra in Bulgaria acesta va fi confiscat de stat, scrie Monitor. Ziarul precizeaza ca se asteapta ca multi romani sa ramana fara masinile lor cu placute bulgaresti in perioada minivacantei de 1 mai si de sarbatorile de Pasti (1-6 mai) cand vor vizita litoralul bulgaresc. (sursa, via)

Din aceste două știri rezultă un lucru foarte clar: cei care au mașini înmatriculate în Bulgaria s-ar putea să aibă destul de multe probleme în viitorul apropiat.

Părerile în legătură cu acest subiect al mașinilor românilor înmatriculate în Bulgaria sunt destul de împărțite, așa că am zis să fac o mică analiză a subiectului.

În primul rând, ca să fie clar de la început, punctul meu de vedere este că aceste mașini ar trebui să dispară.

Motivele pentru care nu mai vreau să văd astfel de mașini sunt, zic eu, evidente:

 • majoritatea sunt niște epave obosite care nu ar trebui să mai fie în circulație
 • proprietarii acestor mașini sunt, în mare majoritate, persoane care fie nu-și permit o mașină, fie acea mașină (prin asta înțeleg atât costul efectiv al mașinii, cât și taxele și costurile de întreținere)
 • în cazul unui accident cu un “bulgar” d-ăsta, ai toate șansele să nu aibă asigurare sau să nu o poți folosi sau, și mai rău, poate să se trezească să fugă și n-ai de unde să-l iei că mașina e înregistrată pe numele unui bulgar complet neștiutor.

Dar trebuie analizat și motivul pentru care au apărut aceste mașini înmatriculate în Bulgaria: vestita taxă auto/de mediu.
Când pentru o mașină aflată încă într-un stadiu onorabil și întreținută bine de prin 2004-2006 trebuie să plătești aproape 2000 de euro taxe, îți cam bagi picioarele în ea taxă.
Plus că, după cum s-a demonstrat deja în destule procese, mai e și ilegală această taxă.

Așa că guvernanții noștri ar fi cazul să găsească o modalitate corectă și legală prin care în primul rând să dispară aceste mașini înmatriculate în Bulgaria. Pentru că această propunere cu mașinile ce pot fi conduse doar 30 de zile pare a fi doar o soluție proastă de a petici cumva situația.
Și apoi, din partea mea, pot să pună și taxe prohibitive pentru mașinile care sunt cu adevărat niște gioarse ordinare.

, ,

2 Responses to “Mașini înmatriculate la bulgari”

 • dojo says:

  Princpala motivatie pentru care si eu as avea o problema cu ‘bulgarii’ din trafic este ca nu isi asuma corect responsabilitatea de sofer (conduc aiurea, nu au asigurari valabile etc.). Nu este treaba mea ca-si permit sau nu masina, atat timp cat taxa poate ajunge la 2000 de euro din punctul meu de vedere este un FURT din partea statului. Eu am ‘evitat’ taxa in 2008, facand leasing (am dat 140 de euro doar ca taxa), dar am platit 16.000 de euro in 4 ani, ceea ce nu a fost chiar usor si nici placut.

  O masura inteleapta a Romaniei ar fi sa renunte la porcaria asta de taxa (oricum contestata fara probleme in justitie de cei care au timp si nervi de asta), pentru ca nimeni nu se incurca sa faca miscarea asta de placere si ca se plictiseste. Dar taxa in sine este idioata si i-a impins pe oameni sa caute si o asemenea solutie.

  • admin says:

   Păi asta-i și problema mea cu “bulgarii”, mai ales de când am citit pe undeva de un bulgar d-asta care a accidentat un copil după care a fugit de la locul accidentului si acuma ia-l de unde nu-i

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>