Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Cum e fiscul la americani (IRS)

IRS - Internal Revenue Service

IRS – Fiscul american

Fiscul american, IRS, este probabil cea mai de temut instituție americană.  Și dacă nu cea mai de temut, cu siguranță e cea mai urâtă instituție, fiind cea care colectează taxele cetățenilor.

Mi-am adus aminte de această instituție citind o știre (văzută la Zoso) despre Wesley Snipes care de-abia a ieșit din închisoare după ce fusese închis pentru evaziune fiscală. Așa că m-am gândit să scriu puțin despre ea și să fac la sfârșit și o micuță comparație cu fiscul românesc.

IRS (Internal Revenue Service)  e o instituție care a fost creată cam cu o sută de ani în urmă și care, cel puțin inițial, s-a vrut a fi una temporară. Dar pe parcurs s-a dovedit atât de eficientă în producerea de bani pentru stat încât acum e una dintre cele mai mari din Statele Unite.

La americani toată lumea trebuie să depună anual declarații cu toate veniturile lor și să plătească impozite pentru ele. Iar fiscul american este cel care verifică aceste declarații.
Și, în cazul în care li se pare ceva greșit sau suspect, americanul s-ar putea să se trezească cu un inspector de la fisc peste el în casă să îi facă un audit.

Auditul pe care îl fac inspectorii IRS este, din câte am auzit, una dintre cele mai neplăcute chestii care i se poate întâmpla unui american. Pentru că, în cazul în care ești auditat, acești inspectori sunt gata să-ți ceară și facturile pe hârtie igienică dacă li se pare că ai consumat prea multă.
Totul este dus aproape la extrem în aceste controale iar amenzile în cazul constatării unor greșeli sunt uriașe. Se pleacă de la amenzi de ceva mii de dolari, eventual împreună cu supra-taxarea cu câteva zeci de procente a cheltuielilor nedemonstrate și se poate ajunge destul de ușor chiar și la închisoare.

Iar după cum se vede și în cazul lui Wesley Snipes, nu prea e de joacă cu fiscul la ei.
Într-adevăr, Snipes a făcut 3 ani de închisoare pentru impozite neplătite în valoare de aproape 3 milioane de dolari, în timp ce un cetățean de rând e posibil să fi luat mai mulți ani.
Dar când e vorba de câțiva ani de închisoare oricum nu prea te mai joci nici ca vedetă, chiar dacă știi că s-ar putea să faci ceva mai puțini.

Și acum să ne gândim un pic și la România.
La noi fiscul e cunoscut pentru faptul că mai vine din când în când la controale pe la firme să mai ia câte o șpagă sau să dea o amendă insignifiantă.

Asta în timp ce:

  • vezi vile imense prin diferite locuri sau chiar sate întregi de vile (gen unde am zis eu că am fost de 1 aprilie) care aparțin unora fără nici un venit declarat.
  • vezi patroni de firme care-și cumpără mașini de sute de mii de euro, în timp ce firma lor e în cel mai bun caz pe zero, dacă nu chiar pe pierdere
  • la colțul străzii vezi cum flutură facturi false diverse personaje conlocuitoare fără nici cea mai mică jenă.
  • evaziunea fiscală este la un nivel uriaș de câteva procente bune din PIB

Așa că ar cam fi cazul să înceapă și fiscul din România să ia ceva lecții de la cel din America. Că nu e el perfect, dar cu siguranță e de zece ori mai bun decât al nostru

, ,

One Response to “Cum e fiscul la americani (IRS)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>