Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Amenzi de circulație de 7500 de lei

Am auzit și citit despre o grămadă de șoferi care sunt extrem de supărați și contestă noul proiect al Ministerului de Afaceri Interne prin care vor apărea amenzi de circulație între 1500 și 7500 de lei.

Că vai, săracii de ei, cum să plătească asemenea amenzi și că o să îi vâneze polițiștii și mai bine să adune mai bine amenzile deja date.
Bine, supărare mare e și din cauza proiectului cu mașinile străine care nu pot circula decât 30 de zile în țară, dar asta e altă discuție.

Din punctul meu de vedere aceste amenzi sunt foarte bine venite.
Atunci când încalci legea trebuie să fii pregătit să și plătești. Ah, că tu vrei să fii șmecher și să mergi cu 200 la oră ca după aia să scapi cu 3-4 milioane amendă dacă te prinde e problema ta. Poate dacă în loc de 500 de lei trebuie să dai 7500 te mai gândești puțin. Așa că e foarte bine venită legea pentru cazul ăsta.

Iar cum cu binișorul s-ar părea că nu prea funcționează, atunci metoda pumnului în gură (amenzi uriașe) s-ar putea să aibă mult mai mult succes. Cel puțin în Vest a funcționat bine.

Dar am stat să citesc totuși și propunerea de modificare a codului rutier ca să văd dacă nu e vorba de amenzi uriașe pentru chestii de nimic.
Și din câte am citit și înțeles eu aceste amenzi foarte mari intră într-o clasă specială de amenzi și se pot da doar în următoarele 3 cazuri mari și late:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune

b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

 c) depăşirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic

Întregul text al propunerii îl puteți găsi pe site-ul MAI aici

Păi hai să le luăm pe rând:

- Alcoolul. E demonstrat științific faptul că reflexele devin mai proaste în acest caz. Mai mult sau mai puțin în funcție de persoană și cantitatea de alcool, dar tot scad.
Ești conștient (înainte de începe să bei cel puțin) că încalci legea și pot apărea probleme din cauza reflexelor diminuate așa că n-ai decât să o faci așteptându-te să plătești și prețul pentru asta.
Și sunt destule cazuri de oameni băuți care au făcut accidente grave încât să fie benefică o astfel de amendă.

- Pietoni Aici e mai discutabil, pentru că poate fi vorba și de o percepție greșită sau chiar rea-voință a polițistului.
Dar poate ar cam fi cazul să (re)învețe și șoferul român să dea prioritate la pietoni pentru că, cel puțin în București, s-a uitat aproape de tot acest lucru.

- Viteza. Hai să fim serioși. E vorba de peste 60 de km/h peste viteza legală. Până acum, când mergeai într-un sat unde viteza legală era de 50km/h, era fix același lucru dacă circulai cu 100 sau cu 200 la oră.
Chiar ar fi cazul ca cei care merg cu viteze d-astea să plătească și niște amenzi pe măsură.

Așa că pentru mine concluzia e clară: ar fi extraordinar de bine să apară aceste amenzi.
Nu sunt prea convins că o să rămână aceste sume pentru că știu că până acum se face și o corelare cu salariul minim/mediu pe economie, dar asta rămâne de văzut.

, ,

7 Responses to “Amenzi de circulație de 7500 de lei”

 • Dan Pandrea says:

  Corect, ar fi minunat sa apara amenzile astea, insa ar fi si mai minunat daca s-ar inventa un sistem mai facil de plata al amenzilor. Ceva centralizat online ar merge de minune!

 • dojo says:

  Nici eu nu vad vreo problema cu amenzile astea. Ah, sunt mari? Ai grija sa nu le prinzi. Am carnet de 6 ani deja si nu am primit NICIO amenda. Nu m-a oprit nimeni vreodata. Am centura pusa, circul regulamentar, sunt atenta. Unul dintre motive este si ca nu intentionez sa pierd bani aiurea. Decat sa dau cateva sute de lei amenda, mai bine sunt cuminte :D

 • [...] Ministerului de Interne (în care se regăsesc și amenzile mult mai mari despre care am scris deja aici), prin care mașinile înmatriculate în altă țară vor putea circula în România doar 30 de [...]

 • george says:

  Fara suparare dar esti prost ca noaptea. Transmite asta si idolului tau arhi. Amenda aia de 7500 lei va fi maximul PENTRU PERSOANE JURIDICE. Cititi in pula mea legea inainte sa aberati ca niste retardati.

  • admin says:

   Yeey..primul hate comment de la primul prost.

   Bai stupidule, tu macar ai citit ce-am scris sau doar ai cautat un loc unde sa injuri pe cineva?
   Tot articolul se invarte in jurul faptului ca sunt bune niste amenzi mari, nu a celor 7500 de lei.

 • [...] Poftiți aici mostră de inteligență în commentul lui “george”de la articolul referitor la noile amenzi propuse: [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>