Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Medicii pleacă din țară – unul la 5 ore

Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici români au ales să profeseze în altă țară.
Numai anul trecut au plecat din România mai mult de 2.400 de specialiști ceea ce reprezintă un medic la 5 ore.

Au plecat deci mai mulți medici decât au fost absolvenți de medicină. Absolvenți care nu vor profesa cu toții în domeniul medical, dintre care minim 20% își vor continua studiile în altă țară și cam 60% se gândesc foarte serios să plece.

Situația aceasta nu e deloc sănătoasă (și la propriu și la figurat), România deja având cea mai proastă situație din UE din punct de vedere al numărului medicilor raportat la numărul de locuitori, situându-se pe picior de egalitate cu țări de lumea a treia.

Din păcate politicienii noștri minimalizează problema de ceva timp, în frunte chiar cu președintele țării. Așa că s-au găsit alții să atragă atenția asupra acestei probleme.

Consiliul Investitorilor Străini a lansat o campanie denumită De profesie: medic în România“ prin care încearcă să atragă atenția asupra acestei probleme și să și scadă acest exod al medicilor.

Dar din păcate problemele medicilor în România sunt cam multe.

Salariul mizerabil pentru această profesie și anii necesari de studiu, posturile aproape inaccesibile celor fără pile, condițiile de lucru extrem de proaste, bătaia de joc a multor medici mai bătrâni, birocrația și respectul mult prea mic din România pentru această profesie.
Asta așa ca o listă imediată de probleme.

Din acest motiv nu știu cât de mult succes poate avea această campanie, fiind extrem de greu la ora actuală să rezolvi chiar și o mică parte din aceste probleme.

Dar cum este și mai clar că dacă nu încerci sigur nu rezolvi nimic, este o inițiativă lăudabilă și sper să aibă cât mai mare succes.

Așa că vă recomand să intrați pe www.deprofesiemedic.ro și să promovați această inițiativă ca să aibă cât mai mult succes.

, ,

2 Responses to “Medicii pleacă din țară – unul la 5 ore”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>