Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Biserica cipriotă și solidaritatea

Mai știți ce am scris aici despre biserica cipriotă acum mai puțin de două săptămâni când își punea la dispoziție averea pentru ieșirea țării din criză?

Eh, s-ar părea că până la urmă și ciprioții și-au arătat adevărata față “bisericească”:

Biserica Ortodoxă din Cipru, cel mai important deţinător de proprietăţi din Insulă, a sesizat justiţia pentru a încerca să împiedice confiscarea averii sale de la Bank of Cyprus, principala bancă vizată de restructurare în cadrul acordului convenit cu creditorii internationali.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a estimat recent ca pierderile bisericii cipriote in urma restructurarii bancilor depasesc 100 de milioane de euro. (sursa)

S-ar părea deci că toată solidaritatea lor cu “ne punem averea la dispoziție” nu a fost decât o imagine de PR și o încercare de a își limita pierderile.

Iar ajutorul dat statului și populației s-a cam evaporat în momentul în care au văzut că rămân fără o căruță de bani.
Dar na, au de plătit preoți care trebuie să trăiască și ei.
Acum, că salariul minim în Cipru este în jurul valorii de 750 de euro,în timp ce salariul unui preot sare de 1500 de euro e partea a doua.

Și totuși, asta nu e o problemă. Dar nu pot să nu rămân puțin perplex văzând suma de 100 de milioane de euro pe care o va pierde biserica.

Adică pe lângă faptul că biserica este cel mai mare proprietar de terenuri și în același timp are tot felul de afaceri și acțiuni pe peste tot, mai are și peste o sută de milioane de euro. Și toate astea la o populație de aproximativ un milion de locuitori.

Păi echivalentul la asta pentru România ar fi ca biserica din România să aibă vreo 2 miliarde de euro.

Și da, după cum e scris și aici, biserica reprezintă o imagine a societății și în ea găsești oameni de toate felurile.

Dar nu poți să nu te întrebi de ce pe peste tot în lume bisericile continuă să fie cele mai bogate instituții și de ce țin cu atâta înverșunare de aceste “avuții lumești”.

Parcă învățătura pe care se bazează ei e puțin diferită. Ia uitați aci un mic citat din Bibilie:

Adevărat vă spun vouă că un bogat cu anevoie va intra în împărăţia cerurilor. Şi iarăşi vă spun că mai lesne este să treacă o cămilă prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggers like this: