Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Sugestie pentru educație – șah în școală

Sah in Armenia

Șah în Armenia – sursa AlJazeera

 

În România șahul este cunoscut din păcate mai mult ca

piesele în plus pe care trebuie să le dăm la o parte pentru a putea juca table.

 

Și totuși, șahul este un joc/sport care dezvoltă gândirea logică și abstractă, capacitatea de concentrare și memorare, ajută la analiza și evaluarea opțiunilor.
În același timp te învață strategie, să gândești mai departe de o singură mutare și să observi consecințele ulterioare ale unei mutări greșite.

Și în cazul ăsta cum ar fi să avem șahul ca materie obligatorie predată în școli (în școala primară)?

Pentru copiii din clasele primare învățatul sub formă de joc este una dintre cele mai bune metode. Sunt chiar și ceva studii în această privință.
Și chiar dacă în ziua de astăzi copiii sunt deja mult mai atrași de telefoane/tablete/console, șahul poate prinde destul de ușor, mai ales că se poate preda și în forma blitz (o mutare obligatorie la maxim 2-5-10 minute)

Rezultatele unei astfel de idei deja se văd într-o țară din fostul bloc sovietic – Armenia.

În Armenia șahul este deja de aproape 2 ani obligatoriu pentru clasele 1-4 și rezultatele par a fi cu adevărat promițătoare.

Psihologii care studiază efectele acestei măsuri au observat că, la copiii care învață șah, trăsăturile de personalitate ca individualitatea, gândirea creativă , reflexele și raționamentul analitic și comparativ au devenit mult mai bine accentuate.
Ca să nu mai vorbesc de faptul că în această țară maeștrii în șah sunt mai recunoscuți și mult mai bine văzuți decât jucătorii de fotbal.

Iar costurile nu mi se par deloc mari. Armenia a cheltuit până acum 3 milioane de euro pentru acest lucru la o populație de 3,5 milioane (sursa). La nivelul populației României costurile ar trebui să fie deci sub 20 de milioane de euro.

Cred că o astfel de măsură ar fi mai mult decât bine-venită și la noi. Dar nu în locul orelor de sport, pentru că acolo ar trebui să se pună mai mult accent pe partea fizică.

Din punctul meu de vedere, mult mai bună ar fi o oră de șah în școala primară decât o oră de religie.
La vârsta aceea copiii sunt foarte ușor influențabili și, decât să afle cum vor fi pedepsiți și vor ajunge în iad dacă nu își spun rugăciunea, mai degrabă ar fi cazul să învețe să gândească logic.
Dar cum acest lucru ar întâmpina un zid de netrecut din partea bisericii, și cum biserica dictează și mare parte din politică, m-aș mulțumi și cu o oră opțională de șah la care aș putea să îmi trimit eu copilul scutit (posibil, în funcție de profesor) de la religie.

Din câte am căutat pe net, s-a mai discutat despre acest lucru în 2011 la propunerea Federației de Șah (sursa).
Între timp s-a schimbat guvernarea, s-au schimbat miniștrii și se pregătește încă o reformă în educație.

Așa că pare a fi un moment oportun să i se amintească noului ministru al educației de această propunere.

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>